Eminönü dönüşüm modeli çıtayı yükseltti!
Fatih Belediyesi’nin öncülüğünde hayata geçirilen “ Eminönü Bölgesi Dönüşüm Modeli ” kentsel dönüşümde belediyeciliğin başarı çıtasını en yükseğe çıkartıyor.
Fatih sınırları içerisinde yer alan bölgelerin dönüşümü kapsamında “Eminönü Bölgesi Dönüşüm Modeli” hayata geçiriliyor. Proje kapsamında Eminönü Bölgesi’ndeki mevcut tarihi hanların restore edilerek turizm tesisine dönüşümü, zaman içerisinde yapılmış çarpık binaların ise;alınan kararlar doğrultusunda yeniden inşa edilmesi koşuluyla pansiyonculuk,ev pansiyonculuğu ve restoran işletmeciliğine dönüştürülmesi hedefleniyor.
Tarihi Yarımada’nın; barındırdığı sosyal, tarihi ve yapısal özelliklerinden kaynaklanan büyük bir potansiyel taşıdığını belirten Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Bu avantajları kullanarak Eminönü bölgesini yeniden yapılandırıyoruz. Belediye Meclisi,Anıtlar Kurulu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteğiyle, bölgenin yeniden yapılanmasını kolaylaştırmak adına tüm bürokratik kararların alınması hususunda büyük adımlar atıldı. Bireysel ve kurumsal tüm yatırımcıları Eminönü bölgesindeki fırsatları değerlendirmeye çağırıyoruz. Bu projenin sonunda, hayal ettiğimiz düzenli şehre ulaşacağız. Bölgenin özellikle turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması için tüm yatırımcılara fırsatlar sunuyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bölge bambaşka bir çehreye kavuşurken Türkiye’nin turizm hedeflerine de önemli oranda katkı sağlanacak” diye konuştu.
“Küçük yatırımcılar için de fırsatlar var”
Fatih Belediyesi öncülüğünde planlanan “Eminönü Bölgesi Dönüşüm Modeli”nin Türkiye’nin tüm belediyeleri için örnek teşkil edebileceğini söyleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Eminönü bölgesi için alınan kararlar şehirciliğin kurallarını değiştirecek nitelikte. Aldığımız kararlar, bölgeye gelecek olan büyük yatırımcıların yanı sıra münferit,orta ve küçük çaplı yatırımcılar için de büyük fırsatlar sunuyor. Buradaki mülk sahipleri ve yerleşik insanlarımız da bölgedeki fırsatlardan yararlansın istiyoruz.Ayrıca bu sayede 4 mevsim yaşan bir şehri de kurgulamış olacağız.Eminönü Bölgesi, şehrimizin tarihi, ticari ve turistik merkezidir. Her yıl ortalama 10 milyon kişinin ziyaret ettiği İstanbul’da, turistlerin ilk adresidir. Tarihi Yarımada binlerce tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır.Tüm bu değerleriyle bu bölge, genel olarak İstanbul turizminin gelişmesi anlamında da, önemli rol üstleniyor.
Daha şimdiden Eminönü bölgesinde yatırım yapmak için yabancı grupların yanı sıra yerli şirket ve kişilerin de ciddi ilgisi ile karşılaşıyoruz. Buna benzer bir dönüşüm modelini, 2012 yılında Ayvansaray bölgesinde “Ayvansaray Türk Mahallesi” adlı projemiz ile hayata geçirerek,bölgenin çehresinin gelişimine çok önemli katkı sunduk. Bu projemiz, Eminönü’nde gerçekleştirmeyi arzu ettiğimiz modelin başarısının da önemli bir kanıtıdır” dedi.
Hanlar da turizme kazandırılıyor
Eminönü bölgesinde 1734 adet han bulunduğuna dikkat çeken Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, bu hanların turizme kazandırılması gerektiğini vurguladı. Tarihi hanların mevzuata uygun olarak hızlıca turizme kazandırılabileceğini söyleyen Demir, “Bölgedeki hanlar da imar planına ve diğer standartlara uymak kaydıyla turizme kazandırılacaktır. Bölgedeki han sayısı, ciddi bir dönüşüm olabileceğini gösteriyor. Eminönü bölgesindeki turizm tesislerinde yıllık ortalama doluluk oranı yüzde 90’ın üzerindedir. Ciddi sayıda yatak kapasitesine ihtiyacımız var. Bölge kalkınacak, yatırımcılar kazanacak ve de kayıt içi ekonomiye ciddi katkı sağlanacak” diye konuştu.
11 yıldır dünyanın çok sayıda Kenti’ni inceleyerek, şehir uzmanları ve akademisyenlerin konuyla ilgili çalışmalarını göz önünde bulundurarak, “Eminönü Bölgesi Dönüşüm Modeli” konusunda büyük mesafe kat ettiklerini belirten Mustafa Demir, bu model arayışlarında; hem mevcut tarihi değerlerin koruma-kullanma dengesini gözeterek değere dönüşmesini, hem yoğunluğun azaltılmasını ve hem de çarpık yapılaşmaya son verilmesi suretiyle şehrin kazanmasını temel hedef olarak ele aldıklarını kaydetti.
“Butik anlayış hakim olacak”
Eminönü Bölgesi’nin İstanbul’un turizm merkezi haline gelmesini hedeflediklerini belirten Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, şunları söyledi: “Bölge turizmi butik bir anlayışa sahip olacak. Eski İstanbul’u, ruhuna uygun olarak yeniliyoruz. Paris,Floransa,Toledo gibi şehirlerin potansiyeli yüksek özellikleri de dikkate alınarak Eminönü bölgesini hak ettiği hale getirebiliriz. Bölge bu potansiyelin fazlasını taşıdığı için yurtdışından tek bir örneği buraya uygulamak yetmez. Şehirciliğin en güzel örneklerini gördüğümüz bölgeleri inceledik, hepsinin en güçlü yönlerini toparlayıp Eminönü bölgesi için çok daha yüksek bir noktaya ulaşma hedefi koyduk.”
‘Eminönü Bölgesi’nin Örnek Dönüşüm Modeli’ ne getiriyor?
Kumkapı, Kadırga, Nişanca, Sirkeci, Gedikpaşa, Süleymaniye gibi semtleri barındıran Eminönü Bölgesi’nin dönüşümünü hedefleyen bu model, hem bölgedeki tarihi eserleri koruyarak gelecek kuşaklara taşınmasını sağlarken; hem de geçmişte yapılan çarpık ve depreme dayanıksız binaların günümüz imar planlarına uygun olarak yenilenmesini sağlayacaktır.
Bölge kapsamındaki hanlar turizm noktası haline dönüştürülecektir.
Bölgenin mevcut turizm ve ticaret potansiyeli değerlendirilerek dünyadaki rekabette daha da güçlenecektir.
Henüz belgelendirilmemiş pansiyonlar, mevzuata uygun olarak düzenlendiği takdirde işletme belgesi alacak ve kayıt içi ekonomiye katkı sağlanmış olacaktır. Fatih Belediyesi tarafından sağlanan avantajlar, büyük yatırımcıların yanı sıra orta ve küçük çaplı yatırımcılara da iş yapma imkanı sağlayacaktır. Orta ölçekte herkes bölgede yatırımcı olabilirken, güneyde/ege’de pansiyon işletmeciliği hayali olanlar, İstanbul’un turizm merkezinde bu imkana kavuşacaktır.
Bölgenin 10 milyona yaklaşan turist sayısı, zamanla artan yatak kapasitesi ve düzenlemeler sayesinde katlanarak artacaktır.
Mevcut adil olmayan ve asimetrik yapı ortadan kaldırılarak, Bölgenin potansiyel değeri Eminönü Bölgesi’nin tümüne yayılacak; dönüşüm, kamu kaynağına ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirebilecektir.