23 / 06 / 2024

Emlak dolandırıcıları şimdi de yabancı yatırımcıların peşinde! 142  gayrimenkul satışı sonları oldu!

Emlak dolandırıcıları şimdi de yabancı yatırımcıların peşinde! 142  gayrimenkul satışı sonları oldu!

Mülk edinme yoluyla yabancı kişiler Türk Vatandaşlığı alabiliyor. Yabancıya konut satışları devam ederken dolandırıcılar şimdi de yabancıların peşine düştü. Yabancı yatırımcılara sahte evraklarla toplam 142 gayrimenkul satışının yapıldığı ortaya çıktı.



Yabancıya gayrimenkul satışlarının devma ettiği şu günlerde gündeme bomba gibi düşen haber görenler hayrete düşürdü. Büyükçekmecede usulsüzlük yaparak mülk edinme yoluyla yabancı kişilerin Türk vatandaşlığı almasını sağlayan bir şebeke ortaya çıktı. 

142 GAYRİMENKUL SATIŞI SONLARINI GETİRDİ

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında usulsüzlük yaparak mülk edinme yoluyla yabancı kişilerin Türk vatandaşlığı almasını sağlayan şebekeye operasyon yapıldı.

Yenişafak'ta yer alan habere göre; İstanbul merkezli 8 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında 38 şüpheli gözaltına alındı. Savcılık hayali satışlardan Türkiye’ye yaklaşık olarak 37 milyon dolar döviz girişi olması gerekirken, 5 milyon dolar tutarında bir giriş olduğunu ve döviz girişi bakımından yaklaşık 32 milyon dolar döviz girişi kaybı olduğu tespit etti.

Savcılık İstanbul’da 142 muvazaalı gayrimenkul satışı yapıldığı ve bu muvazaalı satışlarla 870 yabancı kişinin Türk vatandaşlığı kazandığını ortaya çıkardı. Şebekenin ortalama 50 bin dolar karşılığında yasa dışı vatandaşlık kazandırma işlemi yaptığı da belirlendi.

Emlak dolandırıcıları şimdi de yabancı yatırımcıların peşinde! 142  gayrimenkul satışı sonları oldu!

YABANCI YATIRIMCILAR ÜLKEYİ TERK EDİYOR

Yabacıların konut satın alma yoluyla vatandaş olmasına getirilen düzenleme sonrası yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,7’ye kadar geriledi. Alan bazında 2024 yılının ilk 3 ayı itibariyle 2023 yılının aynı dönemine kıyasla metrekare bazında yüzde 71, işlem sayısında ise yüzde 45 düşüş oldu. 

Yabancıların artık Türkiye'den konut satın almak istememesinin nedenleri arasında, Türkiye’deki gayrimenkul fiyatlarının, gayrimenkul kira değerlerine oranla çok yükselmesi ve muadil gayrimenkul satın alınabilecek değer destinasyonlara göre Türkiye’den gayrimenkul satın almanın finansal açıdan mantıklı olmaması geliyor.

Ev sahibine borcu olan yabancı uyruklu kiracı firar etti! 

Yabancı yatırımcı konuttan uzaklaşıyor! Gayrimenkul satın almak finansal açıdan mantıklı değil! Acil çözüm gerekiyor

Geri Dön