Genel

Emlak GYO'nun Ayazağa'daki arazi ihalesi sonuçlandı!

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın açık arttırma usulüyle gerçekleştirdiği İstanbul Ayazağa'da bulunan arazi ihalesini, “Metal Yapı-Özüm Petrol-Yeşil İnşaat-Nasa İnşaat-K Yapı-Taşçılar Made

Gayrimenkul sektöründeki değişiklikleri ve talebi yakından takip ederek modern ve çağdaş projeler üreten Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın açık arttırma usulüyle gerçekleştirdiği İstanbul Ayazağa'da bulunan arazi ihalesini, “Metal Yapı-Özüm Petrol-Yeşil İnşaat-Nasa İnşaat-K Yapı-Taşçılar Madencilik Ortak Girişimi” kazandı.

Ortak Girişim Grubu, arsa karşılığı satış toplam geliri olarak 3.251.100.000 TL; arsa satışı karşılığı şirket payı toplam gelir oranı olarak yüzde 37,01; arsa satışı karşılığı şirket payı toplam geliri olarak 1.203.232.000 TL ve artan kısma uygulanacak arsa satışı karşılığı şirket payı gelir oranı olarak da yüzde 37,20’lik teklif ile ihalenin kapalı zarf usulü ile yapılan en son turunda en yüksek teklifi veren firma oldu.

Emlak Konut GYO A.Ş. Genel Merkezi’nde 29 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilen Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın, İstanbul Şişli Ayazağa 1. etap arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı ihalesinin 2. oturumuna toplam 9 firma katıldı.

Ortak Girişim Grubu adına açıklama yapan Metal Yapı Konut-Özüm Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Saçaklıoğlu, ihale sonucunu olumlu değerlendirdiklerini ve inşaata 3-4 ay içinde başlamayı planladıklarını belirtti.
 

Basında yer alan diğer haberler:

Ayazağa ihalesinde gladyatörler savaşı

Ağaoğlu, Soyak, Artaş ve Nurol’un yarıştığı Ayazağa ihalesinin kazanan ismi Yeşil İnşaat’ın aralarında bulunduğu konsorsiyum oldu. 3 milyar 251 milyon TL’lik teklifin yüzde 37’si Emlak Konut’un kasasına girecek

Ayazağa’daki 241 bin 905 metrekarelik arsa, aralarında Ağaoğlu, Soyak, Yeşil, Artaş, Nurol ve Mesa’nın da bulunduğu devlerin yarışına sahne oldu.  İhalede dokuz firmadan yedisi teklif verdi. İlk oturumu 21 Eylül’de gerçekleştirilen ve Emlak Konut GYO’nun ihalesini yaptığı arsada dün, en yüksek teklif, 3 milyar 251 milyon 100 bin TL  ile liderliğini Yeşil inşaat’ın yaptığı altı ortaklı girişimden geldi. Yeşil İnşaat ayrıca Trump Towers’in isim hakkına da sahip bulunuyor.
Ortak girişim, bu teklifle arsa ve üzerine yapacağı projeden elde edeceği geliri 3 milyar 251 milyon TL olarak belirlerken bu miktarın yüzde 37.01’lik kısmını oluşturan 1 milyar 203 milyon 232 TL’yi Emlak Konut’a arsaya biçtiği değer olarak önermiş oldu. Girişim, projede teklif ettiği toplam gelirin üzerine çıkması halinde Emlak Konut’a ayrıca yüzde 37.20’lik ödeme daha yapacak.
Ortak girişimde Yeşil İnşaat’ın dışında bulunan firmalar ise şöyle: Metal Yapı, Özüm Petrol, Nasa İnşaat, K Yapı ve Taşçılar Madencilik.
Ağaoğlu geriye düştü
Altı ortaklı girişim, bu atağıyla  şaşırtıcı bir hamle yaptı. Çünkü, ihalenin ilk oturumunda arsa ve geliştireceği proje için verdiği 1 milyar 200 milyon TL’lik teklifle 10 firma arasında dördüncü olabilmişti. İhalenin favorilerinden Ağaoğlu’nun sahip olduğu Akdeniz İnşaat ise 1 milyar 570 milyon TL’lik toplam rakamıyla birinci isim olarak ortaya çıkmıştı.
Ağaoğlu, arsa ve üzerinde gerçekleştireceği proje için önerdiği bu rakamın içinde 502 milyon TL’yi de arsa payı olarak Emlak Konut’a teklif etmişti. Birinci oturumda ikinci olan isim Soyak ise ihalede Ağaoğlu’ndan çok daha yüksek bir rakam önerdi. Ancak, 1 milyar 597 milyon 110 bin TL’lik teklife rağmen, arsaya biçtiği değer 397 milyon 680 bin TL’de kalınca ihalenin ikinci ismi olabildi.
Üçüncü isim ise Avrupa Konutları ile tanınan Artaş İnşaat oldu. Projeye önerdiği toplam rakam 1 milyar 250 milyon TL olurken, bu rakamın içinden arsaya ayırdığı pay, yani Emlak Konut’a önerdiği kısım ise 375 milyon TL olmuştu. 

ÜÇ AYDA BAŞLAYACAK: Ortak girişim adına açıklama yapan Metal Yapı Konut-Özüm Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Saçaklıoğlu, inşaata 3-4 ay içinde başlamayı planladıklarını belirtti.

10’LA YOLA ÇIKILDI 7’YE DÜŞTÜ: İhalenin ikinci oturumuna Türkerler İnşaat System İnşaat-Kanyol İnşaat Ortak Girişimi katılmayınca sayı, 9 firmada kaldı. Ancak 7 firmadan teklif geldi.

AĞAOĞLU İKİNCİ OLABİLDİ: Emlak Konut’un, açık arttırma usulüyle gerçekleştirdiği İstanbul Ayazağa’da bulunan arazinin ikinci oturumunda ilk oturumun galibi olan Ağaoğlu Grubu’na bağlı Akdeniz İnşaat’ın önerdiği toplam miktar, 3 milyar 250 milyon TL oldu. Ancak Emlak Konut’a arsa için bu miktardan 1 milyar 153 milyon TL önerince ihalenin ikinci ismi olarak kaldı.

3 MİLYARI 3 İSİM GEÇTİ: Kıran kırana pazarlığın gerçekleştiği oturumda Eser Taahhüt-Eser Üst Yapı Ortak Girişimi ise 3 milyar barajını geçen üçüncü isim oldu. 3 milyar 50 milyon TL’lik rakam içinden arsanın sahibi olan Emlak Konut’a ise 1 milyar 67 milyon 500 bin TL önerdi.

NUROL ÜÇÜ ZORLADI: Nurol, 2 milyar 905 milyon TL’lik teklifiyle dördüncü isim olabildi. Şirketin arsaya önerdiği rakam ise kayıtlara 1 milyar 16 milyon TL olarak geçti.

Emlak Konut en yüksek teklifi bu ihalede gördü

Emlak Konut, 1 milyar 203 milyon TL ile en yüksek teklifi bu ihalede aldı. Daha önceki en yüksek teklif Doğu Ataşehir’deki arsa için 500 milyon TL ile Varyap-GAP İnşaat’tan gelmişti. Dikkat çeken bir diğer teklifin sahibi ise
Artaş olmuştu. Şirket Atakent’teki arsa için 264 milyon TL teklif etmişti.

4 bin 260 konut yapılabilecek

241 bin 905 metrekare yüzölçümüne sahip bulunan arsanın toplam 446 bin 17 metrekare inşaat yapma izni bulunuyor. İmar planlarına göre bu bölümün 193 bin 900 metrekaresi konut alanı olarak yer alıyor. Bu alanın 2.2 emsal değeri bulunduğu için üzerine 426 bin 580 metrekare inşaat yapma izni bulunuyor.  Ayazağa’daki arsaya bu durumda 4 bin 260 konut yapılabilecek.
Ticaret alanı olarak ayrılan 7 bin 775 metrekarelik alanın ise emsal değeri 2.5. Bu parsele de 19 bin 437 metrekare inşaat yapılabilecek. Arsada özel sağlık tesislerine 4 bin 730 metrekare, özel kreşlere 2 bin 500 metrekare,  ilköğretim okullarına 8 bin metrekare, dini tesislere 5 bin metrekare ve park alanına da 20 bin metrekare yüzölçümünde parseller ayrıldı.
 

İstanbul’daki son büyük araziye 3.2 milyar fiyat

Merakla beklenen Ayazağa’daki 241 bin metrekarelik arazinin gelir paylaşımı yöntemiyle satışında fiyat 3.2 milyarı buldu. 6 ortaklı konsorsiyumun aldığı arazide son dönemin en büyük inşaatı başlayacak

İstanbul’da bugüne kadar yapılan en büyük alanlı arazi satışından sürpriz fiyat çıktı. Emlak Konut GYO’nun Şişli Ağazağa’daki 241 bin metrekarelik arsa ihalesinin dün yapılan açık artırmasında fiyat 3.2 milyar lirayı buldu. Proje başladığında Türkiye’nin son dönemdeki en büyük inşaat işi olacak. Türkiye’nin en büyük müteahhitlerinin sıraya girdiği ihalede yaşanan dev kapışma sonrasında ihaleyi 6 ortaklı Metal Yapı konsorsiyumu kazandı. Metal Yapı-Özüm Petrol-Yeşil İnşaat-Nasa İnşaat-K Yapı-Taşçılar Madencilik Ortak Girişim Grubu, Emlak GYO’ya arsa karşılığı satış geliri olarak 3 milyar 251 bin TL teklif verdi.

İLK İHALEDE AĞAOĞLU ÖNE ÇIKMIŞTI

Ortak girişim grubu ayrıca arsa satışı karşılığı şirket payı toplam gelir oranı olarak yüzde 37.01; arsa satışı karşılığı şirket payı toplam geliri olarak 1 milyar 203 milyon 232 bin TL ve artan kısma uygulanacak arsa satışı karşılığı şirket payı gelir oranı olarak da yüzde 37.20’lik teklif ile ihalenin kapalı zarf usulü ile yapılan en son turunda en yüksek teklifi veren firma oldu. Geçtiğimiz hafta yapılan ilk ihalede en yüksek teklif 1 milyar 570 bin lira ile Ali Ağaoğlu’nun şirketi Akdeniz İnşaat’tan gelmişti.

İNŞAAT 3-4 AY SONRA

İhale sonrası ortak girişim grubu adına açıklama yapan Metal Yapı Konut-Özüm Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Saçaklıoğlu, ihale sonucunu olumlu değerlendirdiklerini ve inşaata 3-4 ay içinde başlamayı planladıklarını belirtti. İhaleyi kazanan konsorsiyum içinde yer alan Metal Yapı, Göktürk’te Keleşoğlu Grubu ile birlikte yaptığı Country Life projesi ile tanınıyor. • EKONOMİ SERVİSİ

İhaleyi kazanan ekip

Soldan Sağa: NASA İnşaat Mali İşler Koordinatörü Metin Kesik, C. Sistem Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Acar, Metal Yapı Konut-Özüm Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Saçaklıoğlu, Yeşil İnşaat GYO Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil ve K Yapı Gayrimenkul AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karaduman ihale sonrası basının karşısına geçti.

İstanbul’un en büyük konut projesi yükselecek

Emlak Konut GYO’nun Ayazağa’da bulunan arsası 241 bin 905 metrekare büyüklükte. Bu yapısıyla İstanbul’un en büyük konut projesi olacak. İmar planlarına göre, arsanın 193 bin 900 metrekarelik bölümünde konut yapılabilecek. Arsanın 2.2 emsal değeri bulunduğu için üzerine 426 bin 580 metrekare inşaat yapma izni bulunuyor. Bu şartlar değerlendirildiğinde Ayazağa’ya 4 bin 260 konut yapılabileceği ortaya çıkıyor. Ticaret alanı olarak ayrılan 7 bin 775 metrekarelik alanın ise emsal değeri 2.5. Bu parsele de 19 bin 437 metrekare inşaat yapılabilecek. Arsada özel sağlık tesislerine 4 bin 730 metrekare, özel kreşlere 2 bin 500 metrekare, ilköğretim okullarına 8 bin metrekare, dini tesislere 5 bin metrekare ve park alanına da 20 bin metrekare yüzölçümünde parseller ayrıldı. 

Esenyurt’un çehresini değiştirecek projede yeni temel atıldı

Akkök Şirketler Grubu’nun gayrimenkul sektöründeki iştiraki Akiş Gayrimenkul Yatırımı A.Ş’nin inşasına devam edilen son projesi Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nin çevre yerleşimlere direkt bağlantısını sağlayacak Esenyurt TEM çıkışının temeli atıldı. Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun da katıldığı törende konuşan Akkök Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Raif Ali Dinçkök, projeje ilgiden memnun olduklarını söyledi.
Star

En büyük arazi ihalesine 1,2 milyar liralık rekor teklif

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) rekor fiyat tekliflerinin yapıldığı İstanbul Şişli Ayazağa'daki dev arazinin satışı dün gerçekleşti. 241 bin 905 metrekarelik arazi ihalesini Metal Yapı-Özüm Petrol-Yeşil İnşaat-Nasa İnşaat-K Yapı-Taşçılar Madencilik ortak girişim grubu kazandı. Konsorsiyum, arsa için devlete 1 milyar 203 milyon 232 bin Türk Lirası (TL) ödeyecek. 
 
Ortak girişim grubu, gerçekleştirilecek konut ve alışveriş merkezi (AVM) projesinden 3 milyar 251 milyon 100 bin TL kazanacak. Yaklaşık 242 dönümlük arazi satışı bugüne kadar yapılan en büyük alanlı arazi satışı olarak kayıtlara geçti. İstanbul'da şehrin göbeği sayılabilecek lokasyondaki bu arazinin bir benzerinin daha olmaması sebebiyle ihale büyük bir kapışmaya sahne oldu.

Dün kapalı zarf usulüyle gerçekleştirilen ihalenin son turunda en yüksek teklif, ortak girişim grubundan geldi. 604 milyon 940 bin lira muhammen bedelle açılan ihalede devletin kasasına girecek rakam iki katına çıktı. Vermeyi taahhüt ettikleri paranın aslında çok fazla olmadığını belirten Metal Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Saçaklıoğlu, arsa bedeli haricinde proje için en az 1,5 milyar dolar harcama yapacaklarını söyledi. İnşaata 3-4 ay içinde başlanacak. Saçaklıoğlu, yapılacak projede daire fiyatlarının şu an Maslak'ta yaşayan herkese hitap edecek düzeyde olacağını aktardı. 'Türkiye'nin son dönemdeki en büyük inşaat işi' olarak tanımlanan ihaleyi kazanan Yeşil İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil'in ilk cümleleri ise, "Hiç kimsenin bilmediği ve uzun süre konuşulacak bir proje bizi ve Türkiye'yi bekliyor." oldu. Yeşil, söz konusu arsa üzerinde en az 5 bin konut yapılacağını bildirdi. Yaklaşık yüzde 2 farkla ihaleyi kazandıklarını dile getiren Yeşil, "Doğal ve olağanüstü olmayan bu değer Türkiye'nin mevcut ekonomik şartlarında çok düşük kalıyor. Umarım ekonomi daha iyiye gidecek ve ortaya çıkacak projeden herkes kârlı çıkacak." diye konuştu. Henüz ihalenin resmî sonuçları açıklanmamış olsa da 15 gün içinde projeye başlayacaklarını ifade ederken, bir ay içinde ihale sebebi ile yapacakları ilk ödemenin 250 milyon lira civarında olacağını kaydetti. İhalede aralarında Akdeniz İnşaat, Artaş İnşaat, Emay İnşaat, Eser Taahhüt Grubu, Eryap Mühendislik Grubu, Türkerler İnşaat Grubu, Nurol İnşaat Grubu, Erciyas-Biat İnşaat Grubu, Soyak İnşaat Grubu'nun da bulunduğu 10 farklı grup yarıştı. Sözlü teklifler esnasında Emay İnşaat ihaleden çekilirken, Türkerler yeterliliği sağlayamadığı için elendi. İhaleye Akdeniz İnşaat olarak katılan Ali Ağaoğlu'nun teklifi ise 1 milyar 153 milyon 750 bin TL'de kaldı. 241 bin 905 metrekarelik arazi satışı, bugüne kadar yapılan en büyük alanlı arazi satışı oldu. Dev firmaları ihaleye girmeye iten nedenlerden biri de projenin 446 bin metrekarelik inşaat alanı. Ticari alanların yanı sıra yaklaşık 5 bin konutluk projenin yapılabileceği proje; bodrumların da satılabilir alan olarak değerlendirilebilmesine, dolayısıyla satılabilir alanın 600 bin metrekareye kadar yükselebilmesine imkan tanıyor.
ZAMAN/Arif BAYRAKTAR
 

Emlak Konut arsayı verecek, 6 şirket Ayazağa’da 3.2 milyar lira bulacak

Emlak Konut’un Ayazağa’daki 240 dönümlük arazisi için Metal Yapı-Özüm Petrol-Yeşil İnşaat-Nasa İnşaat-K Yapı-Taşçılar Madencilik ortak girişimi 3 milyar 251 milyon liralık minimum ciro karşılığı Emlak Konut’a yüzde 37 gelir teklif etti ve ihaleyi kazandı. Bu rekor teklif, TOKİ Başkanı'nı bile şaşırttı. Başkan Bayraktar, "Bu fiyatı tahmin etmiyorduk bizim için çok iyi oldu" dedi.


İSTANBUL’un en değerli gayrimenkullerinden biri olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na (Emlak Konut) ait Ayazağa’daki 241 bin 905 metrekarelik arsanın ‘hasılat paylaşımı’ ihalesi sonuçlandı. İhaleyi, Metal Yapı-Özüm Petrol-Yeşil İnşaat-Nasa İnşaat-K Yapı-Taşçılar Madencilik ortak girişimi 3 milyar 251 milyon lira hasılat ve bu hasılattan Emlak Konut’a yüzde 37 pay teklifi ile kazandı. Emlak Konut GYO Genel Merkezi’nde açık artırma usulüyle gerçekleştirilen Emlak Konut’un İstanbul Şişli Ayazağa 1. etap arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı ihalesinin 2’inci oturumuna toplam 9 firma katıldı.

3-4 ay içinde başlar

Metal Yapı-Özüm Petrol-Yeşil İnşaat-Nasa İnşaat-K Yapı-Taşçılar Madencilik Ortak Girişim Grubu, ihalenin kapalı zarf usulü ile yapılan en son turunda, arsa karşılığı satış toplam geliri olarak 3 milyar 251 milyon 100 bin lira, arsa satışı karşılığı şirket payı toplam gelir oranı olarak yüzde 37, arsa satışı karşılığı şirket payı toplam geliri olarak 1 milyar 203 milyon 232 bin lira ve artan kısma uygulanacak arsa satışı karşılığı şirket payı gelir oranı olarak da yüzde 37.20’lik teklif ile en yüksek teklif sahibi oldu. Ortak Girişim Grubu adına açıklama yapan Metal Yapı Konut-Özüm Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Saçaklıoğlu, inşaata 3-4 ay içinde başlamayı planladıklarını belirtti. İhalede en yüksek ikinci telifi ise Ağaoğlu Şirketler Grubu 3 milyar 250 milyon lira ve yüzde 35.5 pay şeklinde verdi.

6 bin konut çıkar

Önceki bilgilere göre 193 bin 900 metrekarelik bölümü konut alanı olarak belirlenen ve 4 bin 260 konut çıkabileceği tahmin edilen arsa için Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, yaklaşık 6 bin konutluk bir proje olabiliceğini söyledi. Engin Yeşil, “Biz Yeşil İnşaat olarak yüzde 25 paya sahibiz. Kalan kısım da diğer artaklarımızın. Bu konsorsiyumdki her firma proje için özel uzmanlığı olan firmalardır. Yani bir alamda iş paylaşımı da olacak” dedi. İhalenin kısa sürede tamamlanmış olmasının sevindirici olduğunu söyleyen Engin Yeşil şunları söyledi: “Şimdi proje detayları için mimarlarla çalışma başlayacak. Uluslararası bir proje olacak. 240 dönümlük arsaya yaklaşık 450 bin metrekarelik inşaat izni sözkonusu. İhalede bizim teklif ettiğimiz 3 milyar 251 milyon liralık rakam minimum ciro beklentisidir. Ciro daha yüksek olunca Emlak Konut’a verilecek miktar da yükselecek.”

Ağaoğlu 1 milyon lira farkla geçildi, ‘alana hayırlı olsun’ dedi

AĞAOĞLU Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, ihalede ikinci en iyi teklifi verdi. Ali Ağoğlu, “Nihai teklifte biz 3.250 milyon lira hasılat öngördük, onlar 1 milyon lira fark verdiler. Ayrıca Emlak Konut’a pay konusunda dda biz yüzde 35.5 teklif etmiştik onlar yüzde 37 teklif ettiler. Bu arkadaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi. Bu kadar yüksek rakamların teklif edilebilmesinin de pozitif bakımdan çok anlamlı olduğunu vurgulayan Ali Ağaoğlu şunları söyledi: “Bu ülkede bu kadar yüksek rakamlar ülkemizin ekonomisine güveni de gösteriyor. Ben alan arkadaşların başarılı olacaklarına inanıyorum. Çünkü işi doğru yapana bu ülkede her zaman ekmek var. Benim de aynı bölgede 800 ve 1500 konutluk iki projem var.”

TOKİ Başkanı Bayraktar: Bu fiyatı tahmin etmiyorduk bizim için çok iyi oldu

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Ayazağa’daki arsadan 3 milyar 251 milyon lira hasılat öngörülmesini hiç tahmin etmediklerini
belirterek, şöyle konuştu:

“Arsa değeri 520 milyon liraydı. Arsa olarak ihaleye çıkarsak 500-600 milyon lira arasında bir fiyat oluşurdu. Hasılat paylaşımında
da birçok arkadaşımız 800 milyon lira dolayında bekliyordu. Konsorsiyum 3 milyar 251 milyon lira hasılat garantisi ve bize de yüz de
37’lik pay üzerinden 1.2 milyar lira aktaracak. Bu rakam bizim için de çok iyi oldu.”

Bayraktar, arsanın öyküsünü şöyle anlattı:

"İstanbul’da arsa yaratmak kolay değil. Ayazağa’daki arsayı da jandarmadan aldık. Bunun için önce Jandarma Genel Komutanlığı, ardından Genelkurmay, sonra Milli Savurnma Bakanlığı, Hazine, Maliye Bakanlığı ve tabii ki Başbakanlık onayı derken epey uğraştık. SPK’dan onaylı ekspertiz kuruluşlarına baktırdık. Arsanın değeri 520 milyon lira çıktı. Bu değer üzerinden aldık.”
Hürriyet
 

Ayazağa arazisi için çılgın teklif

Tekstilci, inşaatçı ve petrolcüden oluşan konsorsiyum Emlak GYO'nun Ayazağa arazisine en yüksek teklifi verdi. Fiyat Karayolları ihalesine yaklaştı

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) hasılat paylaşımıyla ihaleye çıkardığı 241 bin 905 metrekarelik Ayazağa arazisine toplam satış geliri için en yüksek teklifi 3 milyar 251 milyon 100 bin TL ile Metal Yapı-Özüm Petrol-Yeşil İnşaat-NASA İnşaat-K Yapı ve Taşçılar Madencilik ortak girişim grubu (OGG) verdi. Grup, Emlak GYO'ya arsa payı olarak 1 milyar 203 milyon 110 bin TL teklif sundu. Bu teklif rekor arsa satışı olarak kabul edilen Mart 2007'de Zorlu Gayrimenkul'ün 800 milyon TL'ye aldığı 96 bin 505 metrekarelik Karayolları arazisinin fiyatının yarısına yaklaştı. Zorlu, Karayolları arazisinin metrekaresine 8 bin 289 TL öderken, ihalenin onaylanması halinde ortak girişim Ayazağa arazisinin metrekaresine 4 bin 974 TL ödeyecek. Emlak GYO nihai kararını iki hafta içinde açıklayacak. İlk ihalesi 21 Eylül'de yapılan arsa için dünkü ikinci oturuma Akdeniz İnşaat, Eser Taahhüt-Eser Üst Yapı OGG, Eryap-Doğu İnşaat OGG, Metal YapıÖzüm Petrol-Yeşil İnşaat-NASA İnşaat-K Yapı ve Taşçılar Madencilik OGG, Nurol GYO-Nurol İnşaat- Mesa Mesken-TAO Gayrimenkul OGG, Artaş İnşaat ve Soyak Yapı-Soyak İnşaat OGG teklif sundu.

4 bin 260 konut yapılabilir
241 bin 905 metrekare yüzölçüme sahip arsanın imar planlarında 193 bin 900 metrekaresi konut alanı olarak yer alıyor. Bu alanın 2.2 emsal değeri bulunduğu için üzerine 426 bin 580 metrekare inşaat (yaklaşık 4.260 konut) yapılabilecek. 7 bin 775 metrekarelik ticaret alanının ise emsal değeri 2.5. Bu parselede 19 bin 437 metrekare inşaat yapılabilecek. Toplamda 446 bin 17 metrekare inşaat alanı olacak. Arazide bodrum katlar ise emsal dışında tutuluyor.

Trump da projeye dahil olabilir
İhaleye en yüksek teklifi veren ortak girişimden Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, projenin hazırlık çalışmalarına 10-15 gün içinde, inşaatına da 3-4 ay içinde başlamayı planladıklarını açıklayarak, buraya arsa bedeli hariç 1.5 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirmeyi öngördüklerini dile getirdi. Yeşil, Yeşil İnşaat'ın Donald Trump'ın Türkiye'de isim hakkını elinde bulundurduğunu hatırlatarak "Trump Türkiye'yle çok ilgili. Projeye ortak olabilir" dedi. Metal Yapı ve Özüm Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Saçaklıoğlu da yapılacak projeye yarışma sonucunda karar vereceklerini söyledi. Saçaklıoğlu ortak girişim üyeleri hakkında da bilgi verek, K Yapı Gayrimenkul'ün sahibi Murat Karaduman'ın Regnum'un eski ortağı, Taşçılar Madencilik ve Yapı'nın dış cephe firması, NASA İnşaat'ın ise ABD Savunma Bakanlığı'nın Irak, Afganistan ve Türkiye'deki karargah binalarını inşa eden firma olduğunu söyledi. Saçaklıoğlu, ihale evraklarında ismi yer almamasına rağmen, Leke Jeans'in sahibi Cengiz Acar'ın da dün itibarıyle ortak girişime dahil olduğunu belirtti.

Emlak GYO'nun kasasına 1 milyar 250 milyon TL girecek
Emlak GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 604 milyon 940 bin TL muhammen bedel öngördükleri Ayazağa arsası için idarenin kasasına 1 milyar 203 milyon 232 bin 110 TL gireceğini kaydetti. Ayazağa arsasının yatırımcısına kazandırabilecek bir arsa olduğunu dile getiren Kurum, "Türk inşaat şirketleri yabancılara fırsat vermeden büyük yatırımlara, projelere imza atıyorlar" dedi. Kurum, projedeki dairelerin ortalama 4-5 bin TL'den satılabileceğini kaydetti. Emlak GYO'nun hızla büyüdüğünü söyleyen Kurum, kasamıza giren paralarla yeni projelere imza atmaya devam edeceğiz" dedi.
Sabah/Bülent YOLDAŞ