Genel

Emlak Konut Bozoğlu Grup'un Mavişehir projesine el koydu

Emlak GYO, İzmir'de Bozoğlu Grup'un inşa çalışmalarını sürdürdüğü Mavişehir projesine el koydu

Emlak Konut GYO, Bozoğlu Grup tarafından gerçekleştirilen Mavişehir projesine el koydu. Emlak Konut GYO, böylece ilk defa hasılat paylaşımı  yöntemiyle yapılan bir projeye el koymuş oldu. Son 6 yılda 20'nin üzerinde proje gerçekleştiren kuruluşun önümüzdeki aylarda Bozoğlu Grup ile yaptığı sözleşme gereği  ikmal inşaatına (yarım kalan bir projenin tamamlanması için yapılan ihale) çıkarak projeyi tamamlatması bekleniyor.  Yine sözleşme gereği inşatta tespit de yaptıracak olan Emlak Konut'un Bozoğlu Grup'a ait 10 milyar 750 milyon TL'lik teminatı da nakite çevirmesi bekleniyor.

İki önemli neden
Alınan bilgilere göre, hasılat paylaşımı yöntemiyle gerçekleştirilen projeye el koyulmasanın  iki önemli nedeni var. Bunlardan ilki konut satışlarının istenildiği gibi gitmemesi. İkinci nedeni ise  buna bağlı olarak inşaatların istenilen hızla ilerlememesi. Çünkü hasılat paylaşımı modelinde inşaatın ilerlemesi konutların satış hızına bağlı olarak gelişiyor.
Alınan bilgilere göre, İzmir'de inşa edilen Mavişehir projesinde mayıs ayından beri 1 konutun bile satışı yapılamadı.

2006 yılında başlamıştı
Ankara merkezli taahhüt işleriyle bilinen Bozoğlu Grup'un 2006 yılında inşa etmeye başladığı projesi, 750 konuttan oluşuyor. Şimdiye kadar 224 konutun satıldığı projede 68 milyon 764 bin TL ciro yapılmıştı.
İzmir'in Mavişehir ilçesinde inşa edilen 9 ve 16 katlı olmak üzere 3 etapta 11 bloktan oluşuyor.  Büyük bir bölümü yeşil alan ve sosyal tesislere ayrılan projenin 1. ve 2. etaplarında yaşam başladı. 3. etapta ise 2009'un sonunda başlaması planlanıyordu. 1+1'lerden 4+1'lere kadar geniş yelpazede daire seçeneklerinin olduğu Bozoğlu Mavişehir Evleri'nde fiyat aralıkları ise 181 bin TL'den başlıyor 990 bin TL'ye kadar yükseliyordu.

Mehmet Ağar'ın dünürü
Bozoğlu Grup'un patronu Çağlar Mesut Bozoğlu, DYP eski Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın dünürü. Bozoğlu, 2004 yerel seçimlerine AKP'den Çankaya Belediye Başkan Adayı olarak girmişti.  Aynı zamanda İzmir metrosunun da inşaatlarını yürüten Bozoğlu Grup'un bu projede de bir dizi sıkıntılar yaşadığı iddia edilenler arasında.

TOKİ, 2 projeye el koymuştu
TOKİ ise daha önce iki projeye el koymuştu. El koyduğu projelerden ilki Bodrum merkezli Yapı Endüstri tarafından gerçekleştirilen Bahçeşehir'deki Başkaşehir projesiydi.
TOKİ'nin ikinci müdahalesi ise Seyrantepe'ye olmuştu. Eren Talu-Alke ortaklığı ile gerçekleştirilen projede Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen projesinin yerine rezidans, ofis ve AVM yapımı karşılığı Seyrantepe'ye stadyum yaptırılması planlanlanmıştı. Fakat, inşaatın yavaş ilerlemesi üzerine TOKİ müdahale etmiş ve Seyrantepe'ye el koyarak ikmal inşaatına çıkmıştı. Sonuçta  Varyap-Uzunlar ortaklığı projeyi tamamlamak için kazanan isim oldu. Yeni plana göre projenin tamamlanmasi için tarih, 29 Ekim 2010 olarak belirlendi.
Tebernüş Kireçci/Milliyet