03 / 05 / 2024

Emlak Konut GYO rekor halka arza imza attı!

Emlak Konut GYO rekor halka arza imza attı!

2 Aralık'ta İMKB'de işlem görmeye başlayan Emlak Konut GYO, Türkiye'nin halka açık en büyük GYO'su unvanına da sahip oldu



İMKB'de 2 Aralık 2010'da gong çalarak işlem görmeye başlayan Emlak Konut GYO ön ve kesin talep toplama süreçlerinde, yurtiçi ve yurtdışı yatırımcılardan gördüğü yoğun ilgiyle dikkat çekmişti. Sermayesinin yüzde 25'ini halka arz ederek 1.70 TL'lik fiyatla Kurumsal Ürünler Pazarı'nda işlem görmeye başlayan Emlak Konut GYO, Türkiye'nin halka açık en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı unvanına da sahip oldu. Halka arz sonrası yaklaşık 5.8 milyar TL net aktif değere ulaşan Emlak Konut GYO, halka arz sürecinde yurtiçinde tahsisatın 4.1 katı, yurtdışında 1.5 katı ve toplamda ise 2.2 katı talep gördü. 29 bin 119 yurtiçi yatırımcıdan talep geldi. Ayrıca bu yıl yapılan 19 halka arz işleminde yurtdışı satış oranı ortalama yüzde 18 seviyelerinde kalırken, Emlak Konut GYO'da yüzde 70 olan yurtdışı tahsisat oranı yüzde 75'e yükseltildi. Halka arz işlemiyle Emlak Konut GYO'nun kasasındaki nakit değer yaklaşık 1 milyar 52 milyon TL artmış oldu. Emlak GYO bu kaynağı başta İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  olmak üzere yeni konut projelerinin üretiminde kullanacak.

2003'ten bu yana 21 bin konut üretti

Uyguladığı iş modelleriyle, 2003 yılına kadar çok sayıda bağımsız ünite üreten Emlak Konut, 2003'ten bu yana 21 bin 47 konuttan oluşan toplam 18 proje tamamladı. Gayrimenkul portföyünde, 20 adet devam eden proje, ihale edilmiş ve projelendirme çalışmaları devam eden 1.2 milyon metrekare arsa, 4.5 milyon metrekare henüz ihalendirilmemiş arsa stoğu yer alıyor. My World, Uphill Court, Avrupa TEM Konutları, Soyak Mavişehir ve Kent Plus gibi tamamladığı referans projeleriyle de öne çıkıyor. Emlak Konut GYO, 2003 yılından bu yana gelir paylaşımı modeliyle yaklaşık 15 milyar lira değerinde iş ihale ederken, bu projelerdeki payı 4.5 milyar TL oldu. Arsalar, toplam portföy değeri içinde yüzde 67'lik bölümü oluştururken, bu yüzde 67'lik bölümün yüzde 56'sı ise halihazırda ihale edildi.

TSKB GYO halka arz sonrası yatırımlara hız verdi

Halka arz sonrası yatırımlarına hız veren TSKB GYO, 2011'de Adana'da otel yatırımına başlamayı planlıyor

Nisan ayı başında 150 milyon TL'lik sermayesinin yüzde 38'ini halka arz eden TSKB Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, halka arz sonrasında yatırımlarına hız verdi. 308.1 milyon portföy büyüklüğüne sahip olan TSKB GYO'nun Net Aktif Değeri ise 221.1 milyon TL.  Adana  Seyhan'da Bilici Ailesi ile yarı yarıya ortak oldukları arsa üzerine 5 yıldızlı otel inşaatı için gün sayan TSKB GYO, İstanbul'da da ofis projeleri hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürüyor. TSKB GYO'nun Adana Seyhan'daki Otel işletmesi için yerli otel zincirlerinden Divan Otel ile bir ön anlaşması da bulunuyor. İnşaatın 2011'in ilk çeyreğinde başlaması planlanıyor. Halka arz sonrasında özellikle İstanbul ve İzmir gibi illerden arsa sahiplerinin arsalarına proje geliştirmesi için teklifler alan TSKB GYO, kısa bir süre içinde Adana Seyhan'da 5 yıldızlı Otel inşaatına başlamayı planlıyor. Otel projesi için her şey dahil 30 milyon euroluk bir yatırım öngörülüyor.

Kira getirisi sağlayan portföye sahip

TSKB GYO'nun gayrimenkul portföyünde yer alan Tahir Han ve Fındıklı Binaları hali hazırda kira geliri sağlayan gayrimenkul varlıkları arasında yer alıyor. TSKB GYO'nun İstanbul Pendik'te Pendorya AVM adında bir yatırımı bulunuyor. Yaklaşık 30 bin metrekare kiralanabilir alana sahip olan AVM, 17 Aralık 2009'da hizmete açılmıştı.

İdealist GYO, 1 Temmuz'dan bu yana işlem görüyor

İdealist Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 10 milyon TL ödenmiş, 200 milyon TL kayıtlı sermayesi ile 1 Temmuz'dan itibaren İMKB'de işlem görüyor. 2.5 milyon lira nominal değerli (şirket sermayesinin yüzde 25'i) senetleri, 1 lira nominal değerli beher hisse için, satışın ilk gününde 0.94 lira fiyat baz alınarak işlem görmeye başlamıştı. İdealist GYO'nun bugün itibariyle tamamlanmış veya devam eden bir projesi bulunmuyor.

Portföyünde villalar var

Portföyünde ise Ümraniye'deki İdealist sitesinde yer alan on dört adet villa ile üç adet apart bulunuyor.

Reysaş GYO, depoculuğa 30 milyon dolar yatıracak

Depo geliştirmeye odaklanan Reysaş GYO, 2011 sonuna kadar 30 milyon dolarlık yatırım planlıyor

Türkiye'nin depo geliştirmeye odaklanmış ilk ve tek gayrimenkul yatırım ortaklığı Reysaş GYO 1-2 Temmuz'da talep toplamış ve hisseleri 12 Temmuz itibariyle İMKB'de işlem görmeye başlamıştı. Reysaş GYO 1.00 TL nominal değerle yüzde 38.5'lik hissesini halka arz etmişti. Portföyünde 27 adet gayrimenkul bulunan Reysaş GYO mevcut 215 bin metrekare depolama alanını, 2011 Haziran sonuna kadar 350 bin metrekareye, 2012'de de 500 bin metrekare çıkartmayı hedefliyor. Türkiye genelinde 11 ilde depoculuk konusunda hizmet veren Reysaş GYO, 2011 sonuna kadar 30 milyon dolar yatırım planlıyor.

Yatırım önceliği İstanbul'da

Yatırımlarda önceliği İstanbul'a verecek olan Reysaş GYO, İzmir ve Ankara'da da yatırımlar yapacak.

Martı, halka arzdan 76.7 milyon TL kaynak sağladı

Turizm odaklı gayrimenkul yatırım ortaklığı Martı GYO, halka arzdan 76.7 milyon TL kaynak sağladı

Turizm odaklı ilk Gayrimenkul Yatırım ortaklığı Martı GYO 16-17 Eylül tarihlerinde talep toplamasının ardından 24 Eylül'de IMKB'de gong çalarak işlem görmeye başladı. Martı GYO halka arzla birlikte 76.7 milyon TL kaynak sağlamış ve 2 bin 672 yeni ortak kazanmıştı. Yüzde 49'u 1.42 TL üzerinden halka açılan ve Yüzde 48 hissesi Martı Otel İşletmeleri'ne ait olan Martı GYO'nun toplam portföy değeri 231 milyon 494 bin 161 TL. Martı GYO'nun Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Narin, Martı GYO'nun hibrid yapısına vurgu yaparak, halka arzdan gelen kaynakla Sarıgerme'de büyük bir otel, Hisarönü'nde ve Ayın koyunda butik otel ile çerkezköy'deki 7 bin konutluk Narin Park konut projesinin diğer etaplarının inşaatına başlayacaklarını anlattı. Narin tüm bu yatırımların devam ettiğini belirterek, 'Sarıgerme'deki otel ve Orhaniye Hisarönü'ndeki Martı Marina'da bulunan Hemitea butik otel 2011, Gökova Ayın Koyu'ndaki Giova butik otel 2012 de tamamlanacak. Narin Park'ın ilk etabı 2010 yılı sonunda tamamen bitecek ve yeni etapların inşaatı hızla devam edecek' diye konuştu.
Sabah Emlak


Geri Dön