15 bin kişinin yaşayacağı Batışehir projesi içerisinde; 3 bin 143 adet konut ve rezidans, bir şehir oteli, prestijli ofisler, özel eğitim kompleksi, açık alışveriş çarşısı, kulüp binası, açık ve kapalı yürüyüş, koşu, gezi parkurları, spor salonları ve 100 bin metrekare yeşil alan bulunuyor. Batışehir, tamamlandığında tasarımıyla Türkiye'nin en iddialı projelerinden biri olacak. Batışehir'in en büyük özelliklerinden biri de yeşil binalara örnek olabilecek bit yapıya sahip olması.
Proje sürdürülebilir yaşam için gölet ve yansıma havuzları sayesinde oluşan ekosistemle iklimi düzenleyecek. Projedeki yeşil binalarla ilgili bazı özellikler şöyle sıralanıyor: Marmara Bölgesine özel bitki seçimi ile peyzaj sulamasında tasarruf sağlanıyor.Yeşil çatı uygulaması ile yeşil alanları arttırılıyor. Minimum açık otopark alanları sayesinde yeşil alanları arttırılıyor. Hava kirliliğini minimuma indirerek yürüyüş yollarına ve bisiklet parkurlarına yer açılıyor. Düşük emisyonlu yakıt kullanan araçlar için özel park alanları ve elektrikli araçlar için şarj istasyonları yapılıyor.
Batışehir sakinlerini toplu taşımaya teşvik etmeyi ve CÖ2 emisyonunu en aza indirilmesi hedefleniyor. Güneş ışığından maksimum fayda sağlamak için birbirinin ışığını engellemeyen binalar tasarlandı. Genel alanlarda Batışehir’in elektriğini fotovol- taik panellerden desteklen-mesini sağlanıyor. Suyu daha verimli kullanmak için yağmur suyunu toplayan bir sistem geliştirildi ve bu sayede su tasarrufu sağlanıyor. Ekolojik dengeye katkıda bulunmak için Batışehir sakinleri evlerinde kuş yetiştirmeye teşvik ediliyor.
Egeyapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, Batışehir'i inşa ederken gelecek kuşakları düşünerek sürdürülebilir bir projenin tüm gereklerini yerine getirdiklerini söyledi. İnanç Kabadayı, sürdürülebilir yaşam için tüm projede enerjiyi verimli kullanarak karbondioksit salınımlarını en aza indirdiklerini, böylece Batışehir'in enerjisinin mümkün olan en verimli şekilde kullanmasını sağladıklarını belirtti.
Sözcü