07 / 05 / 2024

Kerem Yıldız: Projelerimizde öncelik sıramız deprem güvenliği!

 Kerem Yıldız: Projelerimizde öncelik sıramız deprem güvenliği!

Mika’yı kurmaya, daha Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenci oldukları yıllarda karar veren Yıldız, Beydoğan ve Cevahircioğlu, bugüne kadar yaptıkları tüm projelerde kendi evlerinde olmasını isteyecekleri unsurlara yer vermişler



Mika’yı kurmaya, daha Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenci oldukları yıllarda karar veren Yıldız, Beydoğan ve Cevahircioğlu, bugüne kadar yaptıkları tüm projelerde kendi evlerinde olmasını isteyecekleri unsurlara yer vermişler. Müşterilerinin güvenlik ve isteklerini hep ön planda tutmuşlar ve çevreci, sürdürülebilirliği olan, enerji tasarrufu yapılan binalar inşa etmeye özen göstermişler.


Mika İnşaat, üniversitedeki arkadaşlıklarını ve sektördeki tecrübelerini kendi firmalarına taşıyan üç inşaat mühendisi; Kerem Yıldız, Gökhan Beydoğan ve Enis Cevahircioğlu'nun 2005'de kurduğu bir firma. Özellikle gayrimenkul geliştirme, taahhüt, projelendirme, renovasyon ve proje yönetimi konularında

uzmanlaşan Mika, her projede kalite çıtasını daha yükseltmeyi kendine ilke  edinmiş bu yaklaşımının değer katacağına inanıyor. 


Mika İnşaat'ın ortaklarından Kerem Yıldız'la konuştuk.


-Mika inşaat olarak bugüne kadar kaç projeye imza attınız?


Şu anda 5. Projemize başlamak üzereyiz. Anadolu yakasında Çekmeköy'de, Avrupa yakasında Şişli ve Sarıyer ilçelerinde tamamladığımız projelerimiz var.


-Hayata geçirdiğiniz projelerde öncelik verdiğiniz noktalar neler?


Öncelik sıramızın en başında deprem güvenliği ve dayanıklılık geliyor. Deprem ile ilgili en küçük bir endişe yaşamak ve yaşatmak istemiyoruz. İnşa ettiğimiz yapıların uzun süre kullananlara sorunsuz hizmet etmesi de bir diğer önceliğimiz. Ve bir diğer konu da dizayn. Yapılarımızın çevresi ile uyumlu, modern ve kullanışlı yapılar olmasına gerekli özeni gösteriyoruz.


-Yaptığınız projelerde sosyo-ekonomik olarak hedef kitleniz kimler?


Bu biraz da projenin yeri ile ilgili fakat genel olarak şehir merkezinden uzaklaşmak

istemeyen, dizayna, deprem güvenliğine ve kaliteye önem veren ve birikimlerini karlı bir yatırıma dönüştürmek isteyen kişiler hedef kitlemizi oluşturuyor. Şu anda Şişli Mika 28 projesini teslim etmek üzereyiz. İsminden de anlaşılacağı gibi Şişli'de butik bir proje. Çoğunlukla 2+1 dairelerden oluşuyor. Önümüzdeki günlerde Bomonti'de yeni bir projeye başlayacağız. Şu anda ruhsat alma aşamasındayız. Bu projede de 1 +1 daireler ve stüdyolar olacak.


-Sizce günümüzde inşa edilen binalar nasıl olmalı, yapılan yanlışlar neler?


Öncelikle yapılarımızın tamamı depreme dayanıklı olmalı. Öte yandan her yıl gayri safi milli hasılamızın büyük kısmını ısı kayıplarından kaynaklanan enerji sarfiyatına, korozyonun yol açtığı kayıplara ve yanlış uygulamaların getirdiği ilave

tamirat ve tadilat işlerine harcıyoruz. Bunlara yoğunlaşılmalı. Halen projelendirme kısmına gerekli özen gösterilmiyor. Bir çok yatırımcı mimari projenin niteliğine önem vermiyor hatta mimari proje hizmeti almayabiliyor. Aynı durum diğer disiplinler için de geçerli. En iyi statik proje en az demir ve betonun kullanıldığı ve ilgili belediyesinden onay alabilecek asgari özelliklere haiz proje olmamalı. İnşaat yapanlar, bu işi yaparken şehre şekil verdiklerini ve bu yapıları kullanan insanların

can güvenliklerinin bu yapıların sağlamlıklarına bağlı olduğunu unutmamalı.


-Ev alacakların nelere dikkat etmesi gerek?


Halen yeterli bir denetleme sistemi yok. Kendini denetleyecek yapı denetim firmasını

müteahhit firmanın kendisinin belirlediği bir sistem ne kadar sağlıklı olabilir ki? Ev alacaklar eğer yeni bir ev alıyorlarsa, inşa eden firmayı incelemeli hatta daha önce yapmış olduğu yapıları gidip görmeli. Bunun yanında mühendislik vizyonuna sahip ve köklü firmaların tercih edilmesi işleri biraz kolaylaştıracaktır.


Cumhuriyet



Geri Dön