27 / 04 / 2024

Emlak kriziyle boğuşan Çin'de konut satışlarının düşmesi bekleniyor!

Emlak kriziyle boğuşan Çin'de konut satışlarının düşmesi bekleniyor!

Fitch Ratings, büyük bir emlak kriziyle boğuşan Çin'in konut piyasasında 2024'te yeni konut satışlarında yüzde 5 - yüzde 10'luk bir düşüş bekliyor. İşte konu ile ilgili son dakika detayları...



Amerikan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, emlak krizinden kurtulamayan Çin'in konut piyasasında 2024'te yeni konut satışlarında yüzde 5-yüzde 10'luk bir düşüş bekliyor. Güncellenen son tahminlere göre, konut-gayrimenkul alanının bu sene 850 milyon-900 milyon metrekare arasında satılması öngörüldü.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre yerel yönetimler, bankalar ve varlık yönetim şirketleri üzerinde daha geniş etki yaratması beklenen Çin’deki bu düşüş, bu yılın Ocak ayından itibaren yeni konut satışlarında senelik bazda yüzde 30’luk bir daralmaya işaret ettiği kaydedildi. 

Fitch Ratings, tüm kentlerde fiyat baskısının sürmesini beklerken, yeni konutların ortalama satış fiyatının bu sene ülke genelinde sabit kalmasının muhtemel olduğunu kaydetti. Ayrıca satış karmasının daha yüksek kademeli kentlere doğru kayması ve küçük kentlerdeki fiyat düşüşlerini dengelemesi, bu istikrarın bir göstergesi şeklinde değerlendirildi.

Foreks’in aktardığı habere göre Fitch Ratings, Ağustos ve Eylül'de resmi olarak açıklanan yerel yönetim politika gevşetmelerinin (konut satın alma ve ipotek kısıtlamalarının kaldırılması dahil) konut satışlarında geçici ve mütevazı bir artış meydana getirdiğini fakat söz konusu bu artışın azaldığını bildirdi.

Fitch Ratings tarafından yapılan tahminlere göre, Çin hükümeti konut sektörünü destekleyici politikalarla istikrara kavuşturmaya devam edecek.

Emlak kriziyle boğuşan Çin de konut satışlarının düşmesi bekleniyor!


KONUT FİYATLARI ARTTI

Emlak araştırmacısı China Index Academy tarafından açıklanan resmi rakamlara göre Çin'de yeni konut fiyatları bu yılın Şubat ayında bir önceki aya göre biraz daha yavaş bir artış gösterdi. Açılanan verilere göre, 100 kentteki ortalama yeni konut fiyatı bu yılın Ocak ayındaki yüzde 0,15'lik artışa kıyasla yüzde 0,14 artış gösterdi.

Ayrıca konut fiyatlarında artış gösteren kent sayısı bir önceki aya göre dokuz azalma gösterdi. Bu yılın Ocak ayında fiyat artışları gösteren Shenzhen'de Şubat ayında yüzde 0,28 ile en sert fiyat düşüşü görüldü.100 emlak şirketinin değer bazında toplam satışları da 2024'ün ilk iki ayında yıllık bazda yüzde 51,6 düşüş gösterdi.

Ünlü ekonomistten korkutan açıklama: Önce Ramazan ardından da seçim zamlarına hazır olun

İnşaat mühendislerinden maaş isyanı!

Konut piyasasındaki mutsuzluk daha çok sürecek mi?


Geri Dön