Sektörel

Emlak sektörü 2015'te ayağa kalkamadı!

Emlak sektörü 2015 yılında üst üste gelen ekonomik, güvenlik ve siyasi sorunlar sebebiyle bir hayli atak yapamadı. Siyasi istikrarın tekrardan yakalanması ile umutlanan emlak sektörüne en büyük darbeyi ise Rusya vurdu.

Emlak sektörü 2015 yılında üst üste gelen ekonomik, güvenlik ve siyasi sorunlar sebebiyle bir hayli atak yapamadı. Siyasi istikrarın tekrardan yakalanması ile umutlanan emlak sektörüne en büyük darbeyi ise Rusya vurdu. Çoğu alanda ithalat ve ihracatların kesildiği Rusya ile inşaat alanında da birçok engellemeler ortaya çıktı. Her an savaş çıkacak korkusu gerek firmaları gerekse vatandaşları emlak sektöründe yatırım yapmaya tedirgin etti. Gaziantep'te yüzde yüz başarı elde eden emlak ve inşaat sektöründe arazi satışları yüzde 30'a, daire satışları ise yüzde 40lara düşte. 2015 yılında gördüğümüz olumsuz tabloların emlak ve inşaat sektörüne nasıl yansıdığını Gaziantep Tüm Emlakçılar Oda Başkanı Mehmet Aytaç değerlendirdi. 


2015 ZOR BİR YIL OLDU 

Emlak sektörünün 2015 yılında bir önceki yılı yakalayamadığını ve büyük kayıplar yaşandığını açıklayan Aytaç, "2015 yılı emlakçılar için bir hayli zor geçti. Arazilerde, arsalarda, imarsız bölgelerde genel itibariyle sıkıntılı geçti. Bunun yanında imarlı bölgeler hareketliydi. İmarlı bölgelerdeki daire satışları 2014 yılına göre kötü durumdaydı. 2015 yılında umduğumuzu bulamadık" dedi. 


YATIRIM DEĞİL SEÇİM YILI OLDU 

2015 yılının tamamen seçimlerle geçirildiğini ve yatırımlardan uzaklaşan bir yaşandığını vurgulayan Aytaç, "2015 yılında sektörümüze en büyük zarar veren etken istikrarın olmayışı, hükümetin olmayışı, dolar, avro, altın fiyatlarının yükselişi, sektörümüzü çok yıprattı. 2015 yılını seçimlerle geçirdik. 7 haziranda yaşananlar sonrasında 1 Kasım seçimleri vatandaşı yatınm yapmaktan çekindirdi. Vatandaş ister istemez istikrarsızlıktan dolayı yatırım yapmaktan korktu" açıklamalarına ver verdi. 


SAVAŞ KORKUSU YATIRIMLARI ENGELLİYOR

Emlakta yatırımların başlayacağı dönemde Rusya krizinin patlak verdiğini ve her an savaş çıkacak korkusu ile yatırım yapılmaktan çekinildiğini ve bu durumunda emlak sektörüne ciddi zararlar verdiğini aktaran Aytaç, "Emlak sektörü seçimden sonra ufak da olsa hareketliliğe başladı. Az da olsa umutlanmıştık. Seçimlerden sonra tam ekonomik istikrar yakalanacak darken Rusya krizi patlak verdi. Her an savaş çıkacak korkusu gerek yatırımcıları gerekse vatandaşları korkuttu. Vatandaş en büyük yatırımı emlakta görüyordu ancak savaş çıkar korkusu ile elindeki parayı saklamaya başladı. Emlak sektörüne en büyük darbeyi Rusya vurdu diyebiliriz. Rusya ile inşaat sektöründe, gıda alanında, giyim alanında, doğalgazda büyük ithalat ve ihracatlarımız vardı. Hükümetimiz Rusya için olumlu adımlan attı. Umarız ki Rusya'da iki ülkenin dostluğu için gerekli adımlan atar" ifadelerine yer verdi. 


TOKİ TEK BAŞINA YETMEZ 

Gaziantep'te konut atağı başlatan TOKİ'nin çalışmalanndan memnun olmalarına karşın var olan çarpık kentleşmenin yalnız TOKİ kanalı ile çözülemeyeceğini ve özel sektöre her alanda ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Aytaç, "Her şehrin TOKİ'ye ihtiyacı var. Gaziantep'in de TOKİ'ye büyük gereksinimi vardı. Bu konuda Büyükşehir Belediyemizi ve ilçe belediyelerimizi yürekten kutluyorum. Şehrimiz ve şehrimizde yaşayan fakir fukara açısından son derece iyi bir adım. Ne var ki Gaziantep'in acı bir gerçeği var o da çarpık kentleşme. Bu çarpık kentleşme sadece TOKİ ile çözülmeye çalışılırsa yaklaşık 30 yıla ihtiyaç var. Ne zaman ki TOKİ ile özel sektör el ele verir işte o zaman çarpık kentleşme sorunu da çözülür. Şehrimizin çarpık kentleşmesi ve gecekondulaşması yüzde 70'in üzerinde. Bizim için önemli olan şehrin gecekondulaşmadan ve çarpık kentleşmeden kurtanlması. Kuzey şehir projesi takdir edilir bir proje ancak şehrin doğusuna da böyle bir projeye ihtiyaç var" şeklinde konuştu. 


GÖZ AÇTIRMADI 

Üst üste gelen olumsuzluklann 2015 yılında emlak sektörüne göz açtırmadığını ve umutlarının yeni yılda yatmmlara öncelik verilmesi olduğunu dile getiren Aytaç, "Emlak sektörü ne yazık ki bu yıl bir türlü ayağa kalkamadı. Önce Suriye kargaşası, ardından ülke içindeki terör olaylan, sonrasında siyasi istikrarsızlık ve hükümetsizlik, ardından ekonomik sorunlar ve tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de işin tuzu biberi olan Rusya krizi ortaya çıktı. Tüm bu etkenler yatınm aracı olan emlak sektörünü derinden yıprattı. Umuyoruz ki 2016 yılı bizler için çok olumsuz geçmez. Gaziantep'in acil konut projelerine ve yatrımlara ihtiyacı var" dedi. 



Mikail TANRISEVER/Oluşum Gazetesi