Sektörel

Vatandaşlar konut yatırımına yönelmeli!

Seçim dönemi krizini atlatan emlak söktörü rahat bir nefes almaya başladı. 7 Haziran seçimlerinden sonra ekonomik istikrarın elden düşürülmesi ile kaybedilen yatırımlar için yeni bir dönem daha başlıyor.

Seçim dönemi krizini atlatan emlak söktörü rahat bir nefes almaya başladı. 7 Haziran seçimlerinden sonra ekonomik istikrarın elden düşürülmesi ile kaybedilen yatırımlar için yeni bir dönem daha başlıyor. 2016 yılma büyük yatırım planları ile girmeyi hedefleyen emlakçılarm işleri daha şimdiden açılmaya başladı. Siyasi istikrar, ekonomik istikrarı da beraberinde getirdi. Gaziantep'te yaklaşık altı aydır yatırım yapamayan emlakçıların durumunu ve emlak sektöründeki son gelişmeleri Gaziantep Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Mehmet Aytaç, değerlendirdi. Aytaç, konut ve arsa fiyatlarındaki düşüşten dolayı vatandaşları yatırım yapmaya davet etti. 


Seçim krizinin atlatılması ile birlikte umutlarının arttığını ve 2016 yılma yatırım dolu başlanılacağını vurgulayan Aytaç, "2016 yılı için emlakçılar olarak çok umutluyuz. 2015 yılı bizim için çok da iyi geçmedi. Dövizdeki yükseliş, ekonomideki istikrarsızlık en çok da emlak sektörünü vurdu. Vatandaşın da yatırımcının da kafası fazlasıyla karışıktı. Şimdi bu karışıklıkların yerini saydamlık aldı. Tekrardan yatırımlar başlayacaktır. 2016 yılı her sektörde olduğu gibi emlakçilik sektöründe de olumlu bir yıl olacak. Vatandaşlar seçimlerden önce yatırım yapmaya korkuyordu. Parası olan vatandaşlar da korkuyordu. Seçimlerden sonra gayrimenkula yapılan yatırımlar fazlasıyla artacaktır" dedi. 


YATIRIM YAPMANIN TAM ZAMANI 

Yaşanan kriz ortamından dolayı arsa ve ev fiyatlarının en düşük seviyeleri gördüğünü ve vatandaşları yatırım yapmaya davet eden Aytaç, "Gaziantep'te 2015 yılında arsa, gayrimenkul ve arsa konusunda sönük geçti. Daire satışlarında şu anda yüzde 30 arsa satışlarında ise yüzde 40'a varan düşüşler sözkonusu. Daire ya da arsa almanın tam zamanı" açıklamalarında bulundu. 


30 BİN KONUT İHTİYACI VAR 

Gaziantep'te her yıl yaklaşık 30 bin konut ihtiyacının doğmasından dolayı konutlara olan ihtiyacın bitmeyeceğini açıklayan Aytaç, "Dairelerin fiyatları arsa fiyatlarına bağlıdır. Arsaların ucuzlaması yani dairelerin ucuzlaması demek yeni arların imara açılması demektir. TOKİ konutlarının şehrimizde yapılması büyük bir fırsattır. Gaziantep'in yüzde 75 arazisi gecekondu bölgesidir. Gaziantep'in her yıl 20 ila 30 bin arası konut ihtiyacı vardır. Her yıl gerek çevre illerden yapılan göçler gerek Suriye'den gelen vatandaşlar gerekse yeni evlenen vatandaşlarımızdan dolayı 30 bine yakın konut ihtiyacı doğmaktadır. Bundan dolayı TOKİ ne kadar çok konut yaparsa yapsın konut ihtiyacımız bitmeyecektir" ifadelerine yer verdi. 


MERDİVEN ALTI EMLAKÇILAR KAPANDI 

Yaşanan seçim krizinden dolayı altı ay gibi bir süre yatırım yapamayn emlakçılar içerisinden merpen altı satış yapan noktaların kapandığım ileri süren Aytaç, "Sektörde merpen altı çok sayıda emlakçı vardı. Yatırımsız olarak geçirdiğimiz bu altı aylık süreçte merpen altı emlakçılar dükkanlarını kapatmak zorunda kaldı. Bu tür art niyetli insanlar emlağın hareketli olduğu dönemde tamamen emlak sektörüne atıldı. Meslek olarak değil kazanç kapısı olarak görenler blu dönemde kaybetti. Özellikle Gaziantep'te her dönemde hangi meslek çok kazandımsa insanlar o alana yöneliyor. Herkes bu alan yönelince emlak fiyatları da yükseldi. Kendi üyelerimizde bu tür sıkıntılar olmadı" şeklinde açıklamalarda bulundu. 


DOĞU ŞEHİR PROJESİNE DE İHTİYAÇ VAR 

Gaziantep'e yapılacak olan 50 bin konutlu Kuzey Şehir Projesi'nin bir fırsat olduğunu ancak şehrin doğu kısmının da konuta acil ihtiyaç duyduğunu aktaran Aytaç, "Gaziantep'e yapılacak olan 50 bin konutluk Kuzey Şehir Projesi iyi bir fırsattır. Ancak keşke küçük sanayi esnafının da yararlanabileceği, KUSGET'in de yararlanabileceği şehrin doğusunda şehir projesi olsaydı. KÜSGET'deki ve Küçük Sanayi Sitesinde çalışan fakirler de günlük 15 kilometre yol katederek Karataş'a gidiyor. 

Önemli olan tüm vatandaşları tüm fakir fukara insanları ev yapmaktır. Konutların bizler için bir zararı yoktur" dedi. 


RANTIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR 

Gaziantep'te şehrin bölge bölge imara açılmasından dolayı rant olaylarının döndüğünü ve rant olaylarının önüne geçmek için öncelikle şehrin dört bir yanında imar alanları açılması gerektiğini aktaran Aytaç, "Gaziantep'te binin üzerinde müteahhit var. Büyükşehir Belediyesi'i Kuzey Şehir projesi gibi doğuya da bir proje geliştirebilirse ve şehirdeki tüm özel sektör tüm müteahhitler el ele verirse Gaziantep'te konut sorunu diye bir şey kalmaz. Önemli olan imarlı bölgelerin imara açılmasıdır. İmarlı bölgeler şehrin dört bir yanında açılmalı. İmarlı alanlar bölge bölge açıldığı zaman büyük rantlar dönebiliyor. Şehrin dört bir yanında imarlı bölgeler açılırsa rantın da önüne geçilir" ifadelerinde bulundu. 




Gaziantep Güneş