Emlak sektörü çöküyor: 1.4 milyar nüfuslu ülkede milyonlarca ev boş!
Emlak kriziyle baş başa kalan Çin'de milyonlarca evin boş olduğu belirtiliyor. Çin'de, eski bir yetkili ülke nüfusunun tamamının bile boş evleri dolduramayacağını belirtiyor.
Çin'de emlak krizi derinleşiyor. Uzun zamandır emlak kriziyle baş etmeye çalışan Çin'de, eski bir yetkili ülke nüfusunun tamamının bile boş evleri dolduramayacağını kaydetti.
Ülkede bir dönem istatistik bürosunun başkan yardımcısı görevini üstlenen He Keng, Çin’in 1,4 milyarlık nüfusunun dahi ülkedeki boş daireleri dolduramayacağını söyledi.
Ekonomik büyümeyi desteklemek için harekete geçen Çin, uzun süredir güvenli bir yatırım olarak gayrimenkul sektörünün gelişimine inanıyordu, ancak konuttaki arz fazlasına neden oldu ve krizin derinleşmesini etkiledi.
Konutta arz fazlası sebebiyle emlak sektöründe problemler yaşanırken Reuters, istatistik bürosunun eski başkan yardımcısı He Keng’in Çin'nin 1,4 milyarlık nüfusunun tümünün boş evlerin tamamını doldurmaya yetmeyeceğini söylediğini bildirdi.
He Keng, “Şu anda kaç tane boş ev var? Her uzman çok farklı bir sayı veriyor; en uç nokta, mevcut boş ev sayısının 3 milyar insana yeterli olduğuna inanıyor" diye ifade ederek, "Bu tahmin biraz fazla olabilir ama muhtemelen 1,4 milyar insan bunları dolduramayacak" diye belirtti.
Çin’in emlak mücadelesi, emlak şirketi Evergrande’nin dünyanın en borçlu şirketi haline gelip temerrüde düştüğü 2021 yılında ön plana çıktı. Insider’ın daha önce bildirdiğine göre, o dönemde ülkede en düşük 65 milyon boş yapı vardı ve bu rakam Fransa’nın tüm nüfusunu barındırmaya yetiyordu.
LÜKS MALİKANEDE HAYVANCILIK YAPIYORLAR
Sözcü'de yer alan detaylara göre, ülkenin kuzeydoğusundaki Shenyang gibi kentler, Avrupa tarzı gösterişli villalarıyla Çin’in ultra zenginleri için yeni sıcak noktalar olarak hayata geçirilmişti fakat 2010 senesinde başlayan ve emlak devi Greenland Group tarafından yönetilen geliştirme projesi sadece 2 senenin ardından terk edildi.
Günümüzde, üreticiler hayalet kasabada toprağı sürüyor ve büyükbaş hayvanlarını boş villaların etrafında serbestçe dolaştırıyor.
O BÖLGE HAYALET ŞEHRE DÖNDÜ
Öte yandan Moğolistan sınırına yakın bölgede konumlanan Ordos’un da 1 milyondan fazla insanı barındırması ve ekonomik ve kültürel bir merkez haline gelmesi hedefleniyordu. Fakat 2016 senesi itibariyle nüfusu sadece 100 bin civarında ve “dünyanın en büyük hayalet kenti” olarak biliniyor.
Japon yayın kuruluşu olarak faaliyet gösteren Nikkei Asia’nın 2021 senesinde bildirdiğine göre, hükümet o tarihten bu yana ülkenin en iyi okullarından bazılarını bölgeye taşımak için çaba sarf ediyor. Fakat rapordaki verilere göre, bu çabalara rağmen Ordos’un yer aldığı Çin’in özerk bölgesi İç Moğolistan hala ülkenin en yavaş büyüyen bölgelerinden biri.
Konuya ilişkin Nikkei Asia’ya konuşan bir Ordoslu emlak geliştiricisi ise, “Yeni gelişim hızlanırsa yeni bir hayalet şehir yaratacağımız korkusunu üzerimizden atamıyoruz” dedi.
Kredi kartı kullananlara kötü haber! Devrim gibi yenilik! Faiz oranları adeta fırladı!
Milli Emlak'tan son dakika Ekim 2023 müjdesi! 9 bin TL'ye arazi satacak!