Sektörel

Emlak sektörü zapturapt altına alınıyor! Kaçak emlakçılığın önü kapanıyor!

Geçtiğimiz yıl yapılan değişiklikle ilan platformlarına getirilen kimlik bilgileri doğrulama sistemi EİDS, İzmir Ticaret Odası’nda sektör paydaşlarına anlatıldı. Konu ile ilgili açıklama yapan sektör temsilcileri, pilot uygulamaların başlamasını öneriyor.

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte 31 Ağustos 2023'te gerçekleştirilen değişiklikle, ilan platformlarına getirilen, ilan verenin kimlik bilgilerini ve ilan verme yetkisini doğrulama yükümlülüğü kapsamında Ticaret Bakanlığı tarafından kurulmuş olan Elektronik İlan Doğrula­ma Sistemi (EİDS) çok yakın bir zamanda uygulanmaya başlayacak.

Dünya'dan Özlem Sarsın imzalı habere göre T.C. Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Sektörel Ticaret ve Taşınır Rehni Dairesi Başkanı Erdem Karaman konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kimliği belli olmayan ilan portalları üyelikleri, manipülatif fiyat artışları, sahte ilanlar, tüketici mağduriyeti, ilanlardaki bilgi kirliliği gibi sorunların çözülmesi için Elektronik İlan Doğrulama Sisteminin oluşturulduğunu kaydetti. Açıklamasında Teknik çalışmaların tamamlanmasının devamında EİDS’yi yakın zaman­da uygulamaya geçirmeyi plan­ladıklarını kaydeden Erdem Karaman, toplantının sistemi geliştirmeye katkı sağlayacağını belirtti.

PİLOT UYGULAMA SÜRECİ BELİRLENSİN

2023 yılının Kasım ayında kimlik ve yetki doğrulamalarıyla ilgili düzenlemenin sektör hayatına girdiğini ve ilk uyum gösteren platformun Sahibindencom olduğunu kaydeden Sahibindencom Mevzuat ve Rekabet Uyum Başkanı Derya Genç açıklamasında bu konuda Ticaret Ba­kanlığından beklentilerinin, her mecraya aynı düzenlemelerin uygulanması yönünde olduğunu kaydetti. Derya Genç açıklamasında ayrıca, EİDS uygulaması için bir pilot süreç belirlenerek ortaya çıkabilecek olan sorunların kayıt altına alınması ve çözüme yönelik sektör temsilcileriyle görüş alışverişinde bulu­nulması yönünde beklentileri ol­duğunu kaydetti.

Emlakjet Müşteri Deneyimi Direktörü Cansu Demir de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’ne ilan girişi ve sistemin aktif ilan, pasif ilan ve süresi dolmuş olan ilan panellerine ilişkin bazı önemli bilgiler verdi. Ayrıca taşınmaz sahiplerinin, e-devlet üzerinden ilan izni vermesine ilişkin basın bülteni, haber ve kamu spotları, TV ve dijital mecralarda yayın yapılması gerekliliğine dair görüşünü de belirtti. Konuşmalardan sonra yetkililer katılımcıların sorularını cevapladı.

SEKTÖRÜ ZAPTURAPT ALTINA ALINIYOR!

İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Gayrimenkul Faaliyetleri Komitesi Üyesi Adnan Bozbay de yaptığı açıklamada Taşınmaz Ticareti Bilgi Sis­temi (TTBS) ve Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) sistemlerinin emlakçıları ve sektördeki portalları düzenleyen çalışmalar olduğunu dile getirerek, söz konusu sistemlerle sektörün zapturapt altına alınacağını kaydetti.

Taşınmaz ticareti yapacakların tüm bilgileri TTBS sistemine girildiğini, İzmir Ticaret Odası’na kayıtlı 2 bin üye ve Emlakçılar Odası’na kayıtlı 3 bin 500 üyenin sistemde yer aldığını kaydeden Bozbay, Türkiye genelinde de 66 bin kayıtlı emlakçının sistemde yer aldığını belirtti. Açıklamasında kaçak olanları da tespit ettirip kapattırdıklarına değinen Bozbay, “Emlak ticareti yapmak için gerekli olan toplamda 5 kriteri sağlayan emlak firmaları TTBS’ye girmek durumunda. Tüm bunların dışında diğer bir yandan da söz konusu sistemin 2. ayağı olan EİDS sistemi ile de gayrimenkul kayıtları ve mal sahipleri kayıt altına alınıyor.


Burada da yine emlak portalları sisteme dahil olacak. Ülkemizde faaliyet gösteren 4 portal Zingat, Hepsi Emlak, Emlak Jet ve Sahibindencom sisteme girdi. Emlakçıların mal sahibi tarafından yetkilendirilmesi gerekliydi. Bundan böyle emlakçının gayrimenkulü satması ya da kiralaması işlemleri resmiyet kazanmış olacak. Gayrimenkul danışmanlarının yanıltıcı işlemleri son bulacak, gayrimenkul fiyatlarını mal sahibinin bilgisi dışında değiştiremeyecek, fahiş fiyat politika­sının önüne geçilebilecek.

Devlette ciddi bir istatistik olacak. Devletin gayrimenkulde yaşanan vergi kaybının önüne geçilebilecek. Korsan site kurarak emlak pazarlamaya çalışanlar da kapanacak. Söz konusu bu sisteme uymayanlara büyük ce­zai şartlar uygulanacak. Bugüne kadar emlak dijital dünyasına dönük kurallar yoktu. Eylül'de EİDS sistemi deneme çalış­maları başlayacak ve yıl sonuna kadar devam edecek” dedi.

KAÇAK EMLAKÇILIĞIN ÖNÜ KAPANACAK

İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu da yaptığı açıklamada yürürlüğe giren Taşınmaz Ticaret Yönetmeliği’ne ek olarak EİDS uygulamasının getirileceğini dile getirerek, Elektronik İlan Doğrulaması Sistemi ile artık kaçak emlakçıların, Ticaret Bakanlığı’ndan yetki almayan emlak ofislerinin hiçbir biçimde emlak portallarına ilan giremeyeceğini kaydetti. Güleroğlu açıklamasında “Yani kaçak emlakçılığın önü kapanıyor burada. Asıl mevzu bu. Bütün portallar bakanlık ile beraber çalışmalarını gerçekleştiriyor.

Ocak'ta söz konusu bu sistem yürürlüğe girecek. Tapu Kadasto, Ticaret Bakanlığı ve portallar omuz omuza çalışıyor. Bir yazılım oluşturuyorlar ve birbirleriyle update ediyorlar. Bir başkasından evin satılık ya da kiralık olduğunu öğrenenler söz konusu bu portallara ilan veremeyecek. Eskiden sahte ilanlar vardı, artık Ocak'tan sonra ortadan kalkacak bu durum. Sahibinden olan ilanlarda da, mülk sahibinin 1. derece yakını mülkün kiralık veya satılık ilanını verebilecek.

Onun dışında kimse söz konusu bu ilanın satışı ile ilgili çalışmasını yapamayacak. İzmir’de bin 500- 2 bine yakın ilanın ortadan kalkacağını tahmin ediyoruz. Söz konusu bu  çalışmanın bir an önce tamamlanıp yasanın yürürlüğe girmesini istiyoruz. Bizler de sıkıntı yaşıyoruz ve arada kalıyoruz. Bunun bir de vergisel boyutu da var. Herkes konutunun gerçek değerinden vergisini ödeyecek” diye konuştu.

 

Sinpaş Kızılbük Wellness Resort devre mülk projesine yasaya aykırı ruhsat kararı ve 60 milyon TL'lik dolgu cezası!

Dolarda 7 şiddetinde deprem! İşte son dakika dolar kuru!

İki şehirde satılık 10 gayrimenkul! Taksitle arsa ve mağaza fırsatını kaçırmayın!