07 / 10 / 2024

Emlak sektöründe profesyonel destek önemli hale geldi

Emlak sektöründe profesyonel destek önemli hale geldi

Gayrimenkul alım satımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi, karar aşamasında profesyonel destek almak oluyor




Yeni düzende ev satmak ya da almanın eskisi gibi kolay olmadığını söyleyen Reality World Türkiye Genel Koordinatörü Mustafa Baygan, 'çok fazla alternatif var. Doğru seçimi yapabilmek için profesyonel yardım çok önemli. Tüketiciler markalı emlak danışmanlık şirketlerine başvursunlar. Yatırımcılar açısından bakıldığında 2011 yılı emlak danışmanlık alanında frenchising almak isteyenler için de bol kazançlı bir yıl olacak' diye konuştu.

GAYRİMENKUL alım satımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi, karar aşamasında profesyonel destek almak oluyor. Markalı emlak danışmanlığı şirketlerinin son yıllarda bilinirliğinin arttığını söyleyen Reality World Türkiye Genel Koordinatörü Mustafa Baygan, 2011 yılının 2008 ve 2009 yılma göre daha iyi geçeceğini söyledi. Baygan, 'Kazancın bol olduğu bir yıl olacağını da bekliyoruz. Bu dönemde emlak sektörüne franchise almak için girmek isteyen yatırımcıların çok kazanacağı ve kendilerini geliştireceği bir yıl olacak. Yatırımcılar iyi hizmet alabileceklerine inandıkları, verdikleri isim hakkı bedelinin karşılığını alacakları, sistemleri içersinde iyi çalışanların olduğu ve arkalarında güçlü bir firmanın olduğu marka ile bu işe yatırımda bulunmalarının öneririm' dedi.

Ev almak zorlaştı

Yeni düzende ev satmak ya da almanın eskisi gibi kolay olmadığını söyleyen Mustafa Baygan, 'Satıcının da alıcının da profesyonel yardıma şimdi daha çok ihtiyacı var. Satıcı borcunu kapatmak, nakitte kalmak, bir ihtiyacını' gidermek ya da masraflarını azaltmak gibi nedenlerle gayrimenkulunu mümkün olan en yüksek fiyata bir an önce satmak istiyor. Alıcı ise alırken kazanacağı, en düşük fiyatla sorunsuz gayrimenkul almanın peşinde. Her ikisinin problemini çözecek profesyonel yardım bu dönemde çok daha değerli. Sonuç olarak global kriz sonrası oluşan yeni dünya, markalı emlak işinde olanlar için büyük bir fırsat yarattı' diye konuştu.

şžubat beklenmeli

Piyasalardaki hareketliliğe rağmen sektörün yönünü tam anlamıyla şubat ayında kestirilebileceğini dile getiren Mustafa Baygan, 'çünkü Ocak ayının son günleri ve şžubat ayının başlarında konut kredisi faiz oranlarının çok az da olsa yükselmesi, ekonomi ve para politikalarında yaşanan gelişmeler ve Tunus ile Mısır'daki siyasi gerginlikler sonucunda, sektörün hareketliliğini biraz azalttığını gözlemlemekteyiz. Ayrıca yılın ortasına doğru olacak olan genel seçimlerin de yılın ikinci çeyreğinden itibaren piyasaları etkileyeceğini düşünmekteyiz. Tabi ki, bu etkinin yönünü kamuoyunun beklentisi şekillendirecek, bu yüzden de etkinin piyasaları hangi yönde değiştireceğini şimdiden tahmin etmek olası değildir. Bu son gelişmeler ışığında gayrimenkul sektöründeki beklentilerimizi ve gelişmeleri değerlendirebilmek için biraz daha beklememiz gerekiyor' dedi.

İlk ay hareketli

Sektörel verilere baktığımızda 2010 yılının özellikle 3 ve 4'üncü çeyreğinin olumlu göstergeler içerdiğini söyleyen Mustafa Baygan, 'Referandum ardmdan konut piyasasının giderek artan bir ivme ile geliştiğini gördük. Piyasadan elde ettiğimiz verilere baktığımızda ocak ayının da 2010 yılı aralık ayını takiben hareketli geçtiğini söyleyebiliriz. Yeni projeler, düşük faiz oranları tüketicilerin alım kararlarını ertelemeden konut alımlarını gerçekleştirmeleri ocak ayının da hareketli geçmesini sağladı' diye konuştu.

Kredi faizlerinde yükselme

Kredi faizlerindeki yükselme beklentisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Baygan şunları söyledi: 'Kredi faizlerinin düşük olması, tüketicinin alım gücünü yükselten bir ortam yaratır. Kredi faizlerinde yaşanacak yükselme ise, doğal olarak borçlanma konusunda tüketiciyi tereddütte bırakacağı için arz-talep dengesinde talebin azalmasına yol açar. Buna karşılık arz sahibi, yani konut piyasalarında ev sahipleri, piyasa dinemiklerine tepki olarak fiyatları aşağı çekme yönünde bir tepki vermekte. Kısaca faiz oranlan yükseldiğinde, konut fiyatları belli bir oranda düşmektedir. Faizlerde yaşanacak yükselme oransal olarak çok olmadığı sürece, konut fiyatlarında yaşanacak aşağı yönde hareketlüik faiz artışım dengeleyecektir. Ancak, kredi faizlerinin tehlikeli yükselişi, tüketicinin kredi kullanımını engelleyecektir, bu durumda alım kararlarını ertelemelerine sebep olacaktır.'

Teknolojiye yatırım

2011 yılında Realty World Türkiye olarak, sektörün hem franchise sayısı olarak hem de tüketicinin tercihi olarak yukarı yönlü bir grafik çizmek istediklerini vurgulayan Mustafa Baygan, 'Bunun içinde çeşitli faaliyetler planlıyoruz. Ayrıca Realty World Türkiye olarak franchise geliştirme kredisi, birçok operasyonel destek, kurum içi eğitimler, web sitesi desteği, hukuk desteği, insan kaynakları desteği ve yönlendirme sistemi gibi hizmetler ve özellikle teknoloji konusundan yapacağımız yatırımlar ile Realty World Türkiye gayrimenkul sektöründe öne çıkmayı hedefliyoruz' dedi.
Hürriyet/Mert TEMİZKAN


Geri Dön