Sektörel

Emlak sektöründe yeşil ışık yandı!

Mart'ta hareketlenen konut satışları, emlak piyasasında yeşil ışık oldu. Uzmanlar, gerçekleşen ivmelenmede konut kredilerinin payını vurgularken, gözler kredi rakamlarına döndü.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını 1 yıldır devam ediyor. Salgından olumsuz etkilenen bazı sektörler, toparlanmak için adımlar atarken; ilk sırada emlak piyasası yer alıyor. 

2020'nin birinci çeyreğindeki konut satışları 2020'nin  aynı dönemine kıyasla yüzde 23 gerilese de Mart 2021 verileri sevindirdi. 

Mart 2020-2021 verileri karşılaştırıldığında, konut satışlarının yüzde 2,4 arttığı ve 111 bin 24 olduğu kaydedildi. 

Mevcut tabloda kredilerin payı ise dikkatleri çekti. Kredi karşılaştırma platformu Hesapkurdu'nun derlediği BDDK verilerine göre, kullanılan konut kredisi tutarı 2021’in ilk 2 ayında, 2020'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 35 arttı. Bu oran ihtiyaç kredilerine yüzde 41, taşıt kredilerine ise yüzde 74 oldu. 

Kredi başvurularında ise en çok artış yüzde 19 ile ihtiyaç kredilerinde 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hesapkurducom Genel Müdürü Ömer Paksoy, tüketici kredilerinde görülen artışın, internette kredilerle ilgili bilgi arayan ve kredi başvurusunda bulunan müşteri sayılarıyla orantılı olduğunu dile getirdi. Paksoy, “Hesapkurdu.com olarak platformumuzdan elde ettiğimiz verilere göre, 2020’nin son ve 2021’in ilk çeyreğindeki bireysel kredi başvurularını karşılaştırdığımızda, konut kredisinde yüzde 2'lik artış gördük. Taşıt kredileri yüzde 7 artarken, ihtiyaç kredileri yüzde 19 ile başvuruları en çok artan tüketici kredisi grubu olarak kayıtlarımıza geçti" şeklinde konuştu.

“İhtiyaç kredisi başvurularındaki artış, kalıcı bir normalleşmeye kadar sürebilir” 

Borçlanmaya ilişkin seyrin bir süre daha süreceğini düşündüklerini dile getiren Ömer Paksoy, "Pandeminin beraberinde getirdiği ekonomik zorluklar ve belirsizlikler, vatandaşı bazı temel ihtiyaçları için borçlanmaya itiyor. Son dönemde yeniden sıkılaştırılan tedbirlerin de etkisiyle nakit ihtiyacına yönelik ihtiyaç kredisi talebinin yoğunlaşacağını bekleyebiliriz. Kredi talebindeki artışın ekonomik dalgalanmaların durulduğu kalıcı bir normalleşmeye kadar süreceğini öngörüyoruz” açıklamasında bulundu.

En çok hangi ilçede ev fiyatları arttı?

Tüketici kredilerinin 276 milyar 383 milyon lirası konut!