Sektörel

Emlak sektörünü 2017'de neler bekliyor?

2016 yılı tüm dünya ama özellikle ülkemizde hemen hemen her sektör için dalgalı bir yıl oldu. Emlak sektörü, tahminlerimizde bizi yanıltmadı; en güvenli ve dolayısıyla yatırımın en fazla olduğu sektörler arasında başı çekti.

2016 yılı tüm dünya ama özellikle ülkemizde hemen hemen her sektör için dalgalı bir yıl oldu. Emlak sektörü, tahminlerimizde bizi yanıltmadı; en güvenli ve dolayısıyla yatırımın en fazla olduğu sektörler arasında başı çekti. ALTIN EMLAK Genel Müdürü Hakan ERİLKUN 1.248.000 konut satışı ile 2015’te rekorunu egale eden emlak sektörünün şimdiden bu barajı 2016’da aşacağını gösterdiğini, daha Ekim 2016 dönemi itibarıyla 1.100.000 barajını zorlayan satış adetlerinin zaten yılsonu ve 2017 trendini açıkça ortaya koyduğunu söyledi. 


Hakan ERİLKUN 2017 yılında emlak sektörü ile ilgili görüşlerini şu sözlerle ifade etti: Elbette ki tüm dünyayı etkileyen kriz ortamı emlakı en güvenli ve en karlı yatırım aracı olarak tutmaya devam ediyor. Paradan para kazanmanın sona erdiği, birikimlerin mutlaka yatırımla değerlenmesi gereken Türkiye ekonomisinde bunun en güvenli ve nakte en çabuk dönebilen şekli için tek alternatif ‘emlak’. Ülkemizde tüm çalkantılara rağmen konutların % 48’i mortgage kredisi ile satılıyor. İşte son büyük ekonomik çalkantıların ortaya çıktığı Ekim 2016 döneminde her şeye rağmen 131.000’i aşan aylık emlak satışının gerçekleşmesi de bunun bir diğersomut göstergesidir. Kaldı ki bu satışlara maketten satışların dahil olmadığını da eklemek gerekir. 


Bu önlenemez yükselişte devlet desteğinin çok etkili olduğunu vurgulayan ERİLKUN ‘Emlak sektöründeki bu güven aslında devletten kaynaklanıyor. Zira son 15 yıldır ekonominin ana lokomotifi sadece emlak ve inşaat. O kadar ki devletin bile emlakçı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çok yakın bir geçmişte Anadolu’da modern yapılar görmek mümkün değilken bugün Güneydoğu Anadolu bölgemizin en uç noktalarında bile hızla yükselen nitelikli dev projeler devlet eliyle inşa ediliyor’ dedi. ALTIN EMLAK Genel Müdürü Hakan ERİLKUN, emlak sektörünün yükselişini yıllık değil daha uzun  vadede değerlendirmek gerektiğini de şu sözlerle ifade etti: 2017 yılında tüm dünyada makro açıdan taşların yerine oturacağını, ancak bunun için özellikle gelişmiş ülkelerde radikal bazı kararların uygulanmaya başlayacağını söylemek mümkün. Zira siyasetle içiçe geçmiş çok önemli para politikaları gelecek 10 (on) yıla şekil verecektir. İşte hızla kalkınan ve çok önemli stratejik konuma sahip Türkiye’de de ekonominin lokomotifi bu doğrultuda emlak olacak, özellikle Kanal İstanbulgüzergahının netleşmesi ile bu güzergahta İstanbul’un batı kanadında ilgili noktalarında, Anadolu’da ise henüz yeterli gelişim sağlanamamış bakir noktalarında inşa edilecek dev projelerle ekonominin itici gücü olmaya devam edecek ve 2017 sonunda 1.300.000 satışını aşan %5’lik bir büyüme grafiği görülecektir.