Sektörel

Emlak sektörünün 2025'te hareketlenmesi bekleniyor!

Gündemden düşmeyen kredi faizlerinin yükselmesiyle yılın büyük bölümünde konut satışları sektörün beklentilerinin altında kalırken, sektör temsilcileri ise hareketlilik için 2025 yılını işaret etti.

Son günlerde sık sık gündeme gelen kredi faizlerinin yükselmesiyle senenin büyük kısmında konut satışları sektörün beklentilerinin altında kalırken, sektör temsilcileri sektörün 'düze çıkması için' gelecek seneyi işaret etti. 

Kredi faizleri ve emlak sektörüyle ilgili değerlendimeler yapan Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı faiz indirimlerinin ardından 2025 yılında sektördeki ivmenin yukarı yönlü olacağını söyledi.

 

Bloomberg HT'ye konuşan İnanç Kabadayı yaptığı açıklamda emlak sektörünün en önemli etkeninin konut kredi faiz oranları olduğunu söyledi. İnanç Kabadayı, faizler yükseldiğinde satışların azaldığını, düştüğünde de tempo kazandığını söyledi.

Ege Yapı yöneticisi yaptığı açıklamada rakamlara bakıldığında üretimin yavaşladığını belirterek Türkiye’nin her sene 800 bin konuta ihtiyacının bulunmasına rağmen üretimin 450 bin adetlerde olduğunu söyledi.

2025’İN SONBAHARINI İŞARET ETTİ

İnanç Kabadayı sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Kredi satışlar yüzde 10’un altına indi. Şu anda 1. el konuta talep yavaşladı çünkü erişilebilirlik tarafında problem konut kredisinin maliyetleri çok yüksek hem üretici hem de bireysel yatırımcı açısından. Faizlerdeki beklenen indirimle birlikte 2025’te ivmenin yeniden yukarı yönlü değişeceğini öngörüyorum."

 

Faizlerin dünyada bir düşüş trendine girdiğini söyleyen İnanç Karadayı, sözlerine şu şekilde devam etti: “Biz bu trendle birlikte önümüzdeki dönemlerde hem emtia fiyatlarında hem de gayrimenkul fiyatlarında yukarı yönlü bir ivme bekliyoruz. Ben önümüzdeki aylar için hem emtia hem de gayrimenkul için oldukça olumlu düşünüyorum. Ciddi bir biçimde yukarı yönlü gidecek Borsada da gayrimenkul firmalarının iyi bir performans sağlamasını bekliyorum. Dünyanın her yerinde gayrimenkul 1. yatırım ve tasarruf alanıdır. Bugün tabi faizlerin yüksek oluşu bizi çok zorluyor üretici olarak ama orta ve uzun vadeye baktığımı zaman konuta talep hiçbir zaman bitmez."

BORSAYA YENİ ŞİRKET GELİYOR

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı yaptığı açıklamada 2024 yılının başında grup şirketlerinden birini SPK tarafından gayrimenkul yatırım ortaklığının dönüşüm onayını aldıklarını ve halta arz hazırlıkları yaptıklarını söyledi.

Açıklamasında ”Amacımız bu sene bitmeden halka arzımızı yapmak. Burada önemli olan şirketin kurumsallaşması, GYO’ların yüzde 50 temettü dağıtma zorunluluğu bulunuyor, bu yatırımcılara gayrimenkul kirası gibi bir getiri elde etmesini sağlıyor" ifadelerini kullanan İnanç Karadayı, diğer yandan daha çok proje üretebilen ve teknolojiyi de bu projelere adapte edebilen gayrimenkul şirketlerinin borsada öne çıkacağını düşündüğüne de değindi.

 

Herkesin merak ettiği o sorunun yanıtı İslam Memiş'ten geldi! Ben olsam...

TOKİ’den Ekim 2024 bombası! 1.813 konutluk 6 yeni kampanya geliyor!

Ünlü gayrimenkul uzmanı arazi almak isteyenler için Çanakkale Biga’daki fırsat bölgeleri açıkladı!