Emlak Terimleri

Emlak vergi borcu sorgulama ve ödeme işlemleri!

2014 yılında bir taşınmaz satın aldığınızı ve ilk kez emlak vergisi ödeyeceğinizi düşünelim. Emlak vergisi ne kadardır, nereden ve nasıl ödenir? İşte emlak vergi borcu sorgulama ve ödeme işlemleri...

Emlak vergi borcu sorgulama ve ödeme işlemleri!

Emlak vergisi mükellefiyeti, taşınmaza sahip olunması ile başlıyor. İlk vergi ödemesi satışın yapıldığı seneyi takip eden yılda ödeniyor. 


Buna göre 2014 yılında bir taşınmaz satın aldığınızı ve ilk kez emlak vergisi ödeyeceğinizi düşünelim.  Emlak vergisi ne kadardır, nereden ve nasıl ödenir diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Emlak vergi borcu sorgulama ve ödeme işlemleri, bağlı olunan belediyeden yapılabiliyor.


Ayrıca e-belediye sistemine giriş yapılarak da internet üzerinden emlak vergisi borç sorgulama işlemleri yapılabiliyor. 


Borç, bildirim, tahakkuk, ödeme, tahsilat, evrak takip sıhhi ruhsat başvurusu gibi birçok işlemin internet üzerinden online olarak yapılabildiği e-belediye sistemini kimi belediyeler aktif olarak kullanırken; kimileri ise henüz bu sistemi kullanmıyor.


Bu nedenle, belediyeyi arayarak sistemin kullanılıp kullanılmadığını sorgulayabilir; GİB'ten sistem hakkında sorgulama yapabilirsiniz.


Emlak vergi borcu ne kadar?

Emlak vergisi için ödenecek borç, taşınmazın değeri ve türüne göre belirlenen emlak vergisi oranı ile hesaplanıyor.


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1. Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2.


Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1. Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3.


Emlak vergisinin ödendiği aylar!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com