Genel

Emlak vergilerindeki artış enflasyona dayalı olmalı

Ayhan Zeytinoğlu: "Firmalarımız ruhsat sıkıntıları nedeniyle devletin verdiği ciddi hibelerden yararlanamıyor. Emlak vergilerindeki artışın enflasyona dayalı olmaması sıkıntı olarak karşımıza çıkıyor" dedi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Firmalarımız ruhsat sıkıntıları nedeniyle devletin verdiği ciddi hibelerden yararlanamıyor. Bu durum firmaların gelişmelerine ve Kocaeli´deki istihdama zarar veriyor. Sıkıntılarını giderecek çözümler bekleniyor" dedi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Konferans Salonunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve KSO iş birliğinde Kocaeli´de sanayicinin sorunlarına yönelik "3. Bölge Toplantısı" düzenlendi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da bölge toplantılarını düzenlenmesindeki amacın firmaların yerel sorunlarını çözebilecekleri ortamı sağlamak olduğunu söyledi.

Zeytinoğlu, sanayicilerin bulundukları bölgelerde sorunlar yaşadığını gözlemlediklerini ve bu sorunların çözümüne aracı olma gayreti içinde olduklarını kaydetti.

"Sanayi bugün Kocaeli´ni tercih ederken bölgenin lokasyonu ve lojistik üstünlüğünün yanı sıra su, doğal gaz, elektrik ve altyapı imkanlarını da gözetiyor" diyen Zeytinoğlu, sanayinin en büyük beklentisinin, girdi maliyetlerinin rekabet edilen ülkelerle eşit düzeye çekilmesi olduğunun altını çizdi.

Sanayicilerin menfaatlerini korumaya yönelik çalışmalar yapmaya gayret ettiklerini belirten Zeytinoğlu, yüksek girdi maliyetlerinin sanayici için her zaman caydırıcı unsur olarak ortaya çıktığını vurguladı.

"Altyapı ve yollardaki bozukluklardan ileri gelen sorunlarımız var. Stabilize yolların olması nedeniyle yaz aylarında aşırı toz, kış aylarında çamur ve su birikintileri oluşmaktadır" diyen Zeytinoğlu, şöyle devam etti:

"Yağmur sularının tahliyesiyle ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Altyapı projelerine başlamadan önce o bölgede yerleşik firmalarımızın da görüşlerinin alınması bekleniyor. Firmalarımız ruhsat sıkıntıları nedeniyle devletin verdiği ciddi hibelerden yararlanamıyor. Bu durum firmaların gelişmelerine ve Kocaeli´deki istihdama zarar veriyor. Sıkıntılarını giderecek çözümler bekleniyor. Emlak Vergisi´nin yüksekliğinden duyulan sıkıntılar da var. Emlak vergilerindeki artışın enflasyona dayalı olmaması, belediyeler tarafından takdir edilen oranlarda artması ciddi anlamda sıkıntı olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan tespitlerde örneğin Körfez ilçesi Güney Mahalle Saatçi Sokak´ta metrekare birim değeri 25 lira iken aynı mahallede sanayi alanlarında metrekare birim değeri 600 lira. Bunun yanı sıra Kocaeli, büyükşehir olması nedeniyle emlak vergisi oranları da arsalarda yüzde 0,06 gibi yüksek bir oran ihtiva etmektedir. Söz konusu oranın yüksekliği dikkate alındığında tahakkuk eden vergi yükseliyor. Bu durum firmaları mağdur ediyor. Bu konudaki beklentimiz ise süreçte dikkate alınmak, takdir komisyonlarında Sanayi Odalarının görev alması ve dava açma yetkisi verilmesiyle ilgili kanun değişikliğinin bir an önce gündeme getirilmesidir."

Su fiyatlarının yüksekliğinden dolayı şikayetler aldıklarını ileten Zeytinoğlu, bölgedeki sanayi tesislerinin yoğun su kullanımları dikkate alındığında su fiyatlarına yapılan zamların sanayiciye ağır maliyet yükü getirdiğini kaydetti.

Elektrikte üretimi sağlıksız etkileyen kesintiler ve dalgalanmalar olduğunu ifade eden Zeytinoğlu, özellikle habersiz yapılan elektrik kesintilerinin firmaları zor durumda bıraktığını söyledi.

Zeytinoğlu, kentsel dönüşüm alanlarında kalan sanayicilere alternatif sanayi alanlarının belirlenmesi için de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Tarım İl Müdürlüğü ve KSO işbirliğiyle çalışma yapılmasının faydalı olduğunu bildirdi.

-"SU İŞLETMESİNİ SANAYİCİLERE VERELİM"-
Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, Türkiye´nin müteşebbis bir ruhla gelişeceğini söyledi. Altyapı, ulaşım ve çevre konularında bazı sorunlar olduğunu belirten Karaosmanoğlu, çevre konusunda Gebze ve Dilovası´nın en sorunlu ilçelerin başında geldiğini belirtti.

Gebze ve Çayırova ilçelerindeki organize sanayi bölgelerinin hızla geliştiğini vurgulayan Karaosmanoğlu, İstanbul sanayisinin önemli bir bölümünün buralara yanaştığını ifade etti. Toprak, hava ve suyun temiz tutulmasının önemine değinen Karaosmanoğlu, "Çevreye çok önem veriyoruz. Bu kapsamda pil, akü, elektronik atıkları toplamaya başladık. Daha önce Kocaeli´de böyle bir uygulama yoktu. Şimdi gelişmeye başladı. Bunlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Her kurumda bazı sorunlar olabileceğini kaydeden Karaosmanoğlu, "Su işletmesini sanayicilere verelim. Sanayiciler bize su satsın" dedi.

Türkiye´ye örnek ve öncülük eden bir il olduklarının altını çizen Karaosmanoğlu, Türkiye´nin önünü açan çalışmalar yapmaktan dolayı gurur duyduğunu dile getirdi.
AA