Genel

Emlak vergilerine daha fazla ödeme yapılacak

TÜDEF  Başkan Yardımcısı Ali çetin, 2010 yılının son günü yapılan zam ve vergi  artışlarının tüketicileri, 2011 yılına da gelecek endişesi ile soktuğunu  belirterek, '2011 hoş gelmedi. Vergi ve zam yüküyle geldi' dedi

çetin yaptığı yazılı açıklamada, tüm tüketim vergileri ve harçların  artırıldığını belirterek, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan"ın  basına verdiği 2011 yılı değerlendirmesinde 'Doğrudan gelirlerimiz yok denecek  kadar az. Doğrudan vergileri alamayınca bu sefer ister istemez dolaylı vergiler  yüksek' diyerek itirafta bulunduğunu öne sürdü. Dolaylı vergilerin, tüketicilerden alınan KDV, ÖTV, Özel İletişim, BSMV  gibi vergilerden oluştuğunu, tüketim vergilerinin vergi gelirleri içindeki  payının AB ve OECD ülkelerinde yüze 30 civarında bulunurken, Türkiye"de yüzde 76  olduğunu belirten çetin, bunun sebebinin izlenen kaçakçıya göz yumma, tüketiciye  yüklenme politikaları olduğunu kaydetti.   Bir ülkede ekonomiden sorumlu bir Başbakan yardımcısının 'Doğrudan vergi alamıyoruz' demesinin 'Büyüklü-küçüklü şirketlerden, bankalardan,  holdinglerden, tüccarlardan, serbest meslek sahiplerinden Vergi istemiyoruz.  Onların vergi hırsızlığına göz yumuyoruz demek' olduğunu ifade eden çetin 'Bu  en hafif haliyle görevi ihmaldir' dedi.

ZAMLAR
2011 Yılında akaryakıttaki fiyat artışlarının süreceğini belirten çetin,  şu anda 4 liraya yakın olan fiyatın seçimlere kadar 4,25 lira civarında olsa da  seçim sonrasında artmaya devam edeceğini kaydetti. En azından akaryakıtta  vergiden vergi alma haksızlığından hükümetin vazgeçme niyeti olmadığını belirten  çetin şunları kaydetti:

'Ankara"da ulaşıma yapılan yüzde 10 zam asgari ücrette verilen aylık 30  lira zammın daha gelmeden götürmüştür. Bankaların tüketicilerden kredi kartı  aidatı, hesap işletim ücreti soygunu, rehin kaldırma yazısı haracı, ek hesap  fahiş faizi devam edecektir. Türkiye"nin zaten nüfusunun yarıdan fazlası bankalar  borçlu iken borçlu sayısı ve borç miktarı artacaktır.

Motorlu taşılar vergisi, zaten dünyada en yüksek başka bir vergi olan  iletişim vergileri, damga vergileri, çevre temizlik ve emlak vergilerine daha  fazla ödeme yapılacaktır. Pasaport harçları ve her türlü harçlar yükselmiştir.  Sağlıkta ilaç ve hastanelere ödenecek paylar artırılmıştır. Tüketiciler hasta olduklarında ceplerinde ödeyecekleri sağlık harcamaları  onları daha da hasta yapacak, fiziksel hastalık yanında psikolojik hastalıkları  da artacaktır. Öğrenci harçlarından yapılan artışlar üniversite eğitim harçları  artışı ile kat be kat fazlası ailelerinden alınacaktır. Özel okul ve dershane ücretleri artmıştır. Eğitime ayrılan bütçe yetersiz  olduğundan devlet okullarını temizlik, güvenlik, ısınma gibi masrafları öğrenci  velilerinden alınmaya devam edilecektir. Diğer yanda ise ülkemizde bankalarda bir  milyon TL üzeri mevduatı olanlarda ciddi bir artış söz konusudur. Dolar  milyarderlerinin sayısı New York şehri milyarderlerini geçmiştir. Kısacası  zenginlerin geliri artarken yoksulluk iyice dibe vurmakta ve artmaktadır.'

Bütün bu yoksulluk, yoksuzluk ve beceriksizliklerin yabancı fonlara  yüksek faiz vererek kapatılacağını, seçim nedeniyle bütçenin bir kısmının Sadaka  ekonomisine kaydırılarak, hoşnutsuzluklar kömür-makarna-nakit seçim rüşvetleri  yolu ile bastırılacağını belirten çetin, 'ikna olmayanların polis copu, biber  gazı ile susturulacağını' bildirdi. Bütün bunların kader olmadığını belirten  çetin, 'Bunlar ekonomisi kaptı kaçtı yabancı fonlara teslim edilmiş, halkını  soyan ve ezen bir hükümetin politikalarıdır. Bunları dua-beddua ile  köşelerimizden homurdanarak yada tevekkülle düzeltemeyiz. Başka ülkelerde olduğu  gibi sokağa inmek ve haklı taleplerimiz sokakta gür bir sesle haykırmak zamanı  gelmiş ve geçmektedir. Tüm tüketicilerimizi zamlara ve ağır vergi yüküne karşı  TÜDEF öncülüğünde mücadeleye çağırıyoruz' dedi.
AA