28 / 04 / 2024

Emlak vergisi 2. taksiti bugün son!

Emlak vergisi 2. taksiti bugün son!

Emlak Vergisi Kanunu gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için senede iki eşit taksit halinde vergi ödenmesi gerekiyor. 2014 yılına ait emlak vergisi 2. taksiti bugün son..



Emlak vergisi 2. taksiti bugün son!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınaz mallar için senede iki eşit taksit halinde vergi ödenmesi gerekiyor.


Vergi, taşınmaz malın değerine ve emlak vergisi oranına göre hesaplanıyor. Mesken, işyeri, arsa ve arazilerin büyükşehirde yer alması halinde vergi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.


Emlak vergisinin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor. 2014 yılına ait vergi borcunun 2. taksiti en son 1 Aralık 2014 tarihinde ödeniyor. Buna göre emlak vergisi 2. taksiti bugün son gün.


Vergiler belediyeye ödeniyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.


Emlak vergisi ayrıca internet üzerinden de yapılabiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. 


Kanun gereğince meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanırken; İşyeri ve dükkan gibi taşınmazlarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Vergi yapılandırma başvuru süresi kaç ay uzatıldı?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön