Emlak vergisi büyükşehir belediyesi sınırlarında 2 kat fazla ödeniyor!
Emlak Vergisi konusu yaklaşık 24 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Sahip olunan gayrimenkullerin büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde bulunması durumunda, yüzde 100 artırımlı Emlak Vergisi ödemek gerekiyor.
Ülkemizde belediyeler tarafından tarh , tahakkuk ve tahsili yapılan Emlak Vergisi konusu yaklaşık 24 milyon kişiyi ilgilendirmektedir.
Emlak Vergisi'nin konusuna; konut, işyeri, arsa ve araziler girmektedir. Sahip olunan gayrimenkullerin büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde bulunması durumunda, yüzde 100 artırımlı Emlak Vergisi ödemek gerekmektedir.
Cari tablo şu şekildedir;
Emlak Vergisi matrahları 4 yılda bir takdir komisyonlarınca belirlenmektedir. Bu belirlemeden sonra, ödenecek Emlak Vergisi her yıl yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılacaktır. Buna göre, geçen yıl ödediğiniz Emlak Vergisi tutarını bu yıl yüzde 2.79 artırımlı olarak ödeyeceksiniz.
Emlak Vergisi'nde ilk taksit mayıs ayı sonuna kadar, ikinci taksit ise Kasım ayı sonuna kadar ödenmek zorundadır. Zamanında ödeme yapılmaz ise, aylık yüzde 1.40 gecikme zammına katlanmak zorunda kalırsınız.
Konutu olup da Emlak Vergisi ödememek mümkün mü?
Bu sorunun yanıtı evettir. Buna göre;
– Geliri sadece emekli aylığından ibaret olanlar ile bunların dul ve yetimleri,
– Hiçbir geliri olmayan ev hanımları ve işsizler,
– Gaziler,
– Engelliler,
– Şehitlerin dul ve yetimleri,
– Türkiye sınırları içinde, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan, tek konuta sahip olanlar, emlak vergisi ödemeyeceklerdir.
Ayrıca emekliler, ev hanımları, işsizler; 29 bin TL'yi aşan menkul sermaye iradı (mevduat faizi, repo, döviz tevdiat hesabı faizi, fon payı gelirleri v.b.) geliri var ise, sıfır oranlı Emlak Vergisi'nden yararlanamayacaklardır. Bu sınırlamaya engelliler tabi değildir. Tek konuta sahip engelliler, gelire sahip olsalar dahi sıfır oranlı Emlak Vergisi imkanından yararlanabilirler.
Sıfır oranlı vergi uygulaması şartı için, meskende bizzat oturma şartı aranmamakla birlikte; konutun işyeri olarak kiraya verilmesi halinde sıfır oranlı Emlak Vergisi'nden yararlanmak mümkün değildir.
Emlak Vergisi'nden muaf olduğu halde vergi ödeyenler ne yapacaklar?
Yukarıda saydığımız şartları taşıdığı halde Emlak Vergisi ödemiş bulunan; ev hanımları, emekliler, hiç geliri olmayan vatandaşlar, engelliler, gaziler ve şehit yakınları bağlı oldukları belediyeye giderek, muaf olduklarını bildiren bir muafiyet formunu doldurmaları gerekmektedir. Bu kişiler verecekleri düzeltme dilekçesi ile, 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarına ait muaf oldukları halde ödedikleri Emlak Vergileri'ni belediyelerden iade alabilirler.
Sözcü / Nedim Türkmen