27 / 04 / 2024

Emlak vergisi geçici muafiyet dilekçesi!

Emlak vergisi geçici muafiyet dilekçesi!

Mesken sahipleri için emlak vergisi kanunu kapsamında birtakım muafiyet ve indirimler bulunuyor. İndirim hakkına sahip kimselerden alınan fazla verginin iadesi emlak vergisi geçici muafiyet dilekçesi ile istenebiliyor...



Emlak vergisi geçici muafiyet dilekçesi!

Mesken sahipleri için emlak vergisi kanunu kapsamında birtakım muafiyet ve indirimler bulunuyor. Tek mesken sahipleri kanunda belirtilen koşulları taşımaları halinde vergi ödemelerinden muaf olabiliyor.


Yeni inşa edilen bir binadan daire satın alanlar da emlak vergisini indirimli olarak ödüyor. Mevzuat gereğince yeni inşa edilen binalardan konut alan mükelleflere, emlak vergisi için beş yıl süre ile  “geçici muafiyet” uygulanıyor.


Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Ancak buna rağmen indirim uygulamadan vergi tahsil eden belediyeye bir dilekçe ile müracaat edilebiliyor. Emlak vergisi geçici muafiyet dilekçesi örneği aşağıda yer alıyor:


Emlak vergisi geçici muafiyet dilekçesi örneği 2015:


........... BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

                                                

.../.../.....

 



Konu: Emlak vergisi muafiyeti


 

...... mahallesi, ........ sokak , ......... Yapıları ......... blok ... Daire adresinde bulunan ve Belediye başkanlığınıza  ....... Emlak Sicil Numarası ile kayıtlı meskenin  sahibiyim.


Şu an sahibi olduğum bina ..../..../...... tarihinde tamamlanmış ve bu husus Emlak Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmiştir.

 

1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanununun “Geçici Muaflıklar” Başlıklı 5. maddesinin (a) fıkrası “Mesken olarak kullanılan bina veya apartman dairelerinin, 2.500 Yeni Türk Lirasından az olmamak üzere vergi değerinin 1/4 ü, inşalarının sona erdiği yılı takibeden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılır” şeklindedir.

 

V.U.K’nun 119/5 -  122. maddeleri uyarınca tarafımca yapılan bu yazılı bildirime istinaden aynı kanunun 120. maddesi uyarınca Belediye Başkanlığınızca Düzeltilerek tarafıma nakten veya mahsuben iade edilmesi gerekmektedir. 

 

Yukarıdaki açıklamalarım ışığında,

 

........... tarihinde ............... makbuz no ile tarafımca fazla ve yersiz ödenen .... yılı Emlak Vergisi 1. taksidinin fazla tutarlarının yukarıdaki kanun hükmü gereğince nakten ve/veya .... yılı Emlak Vergisi 2.. taksidinden mahsuben iadesi hususunu bilgilerinize sunarım.   

 

Home ofis emlak vergisi nasıl ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön