Emlak Terimleri

Emlak vergisi geriye dönük 5 yıl iadesi dilekçesi!

Emlak vergisinde sıfır oran uygulamasından yararlanabilen ancak bundan habersiz olanlar ödedikleri vergilerin iadesini alabiliyor. İşte emlak vergisi geriye dönük 5 yıl iadesi dilekçesi...Verginin mükellefi taşınmazın sahibi oluyor

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde bulunan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Verginin mükellefi taşınmazın sahibi oluyor. Konut, işyeri, arsa ya da arazi sahiplerinin her sene iki taksitte emlak vergisi borçlarını ödemeleri gerekiyor.

Emlak vergisinde geliri olmayan tek mesken sahipleri için belli koşullarda sıfır oranlı emlak vergisi uygulanıyor. Kanunen 200 metrekareden büyük olmayan tek meskene sahip emekliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, engelliler, ev hanımları ve işsizler emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor. 

Muafiyetten habersiz bir şekilde ödeme yapan kimseler bir dilekçe ile iade alabiliyor. İşte emlak vergisi geriye dönük 5 yıl iadesi dilekçesi...

EMLAK VERGİSİ İADESİ NASIL ALINIR?

14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelge gereğince belediyeler muafiyetten habersiz ödenen emlak vergisini geriye dönük 5 yıl için iadelerini yapıyor. 

Emlak vergisini muafiyet durumunuzdan habersiz bir şekilde 7 sene ödemeye devam ettiğinizi düşünelim. Bu durumda da geriye dönük olarak 7 yıl değil 5 sene için vergi iadesi talep edebilirsiniz. 5 yıldan sonra zamanaşımının devreye girmesi nedeni ile diğer 2 sene için iade alamazsınız.

Emlak vergisi geriye dönük 5 yıl iadesi için bir dilekçe ile belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor. İşte Emlak vergisi geriye dönük 5 yıl iadesi dilekçe örneği...

EMLAK VERGİSİ İADESİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ 2022

Tarih : ..../.../2022

...................... BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

Emlak Vergisi Kanununun 8. maddesi uyarınca aşağıda vasıfları açıklanan meskenime indirimli vergi nispeti uygulanmasını ve geriye dönük 5 yıl iadesini talep ediyorum.

- Hiçbir gelirim bulunmamaktadır.

-Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyen tek meskenim dışında başka meskenim bulunmamaktadır.

- Bu meskenimi muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil, daimi olarak kullanmaktayım.

Yukarıdaki bilgilerin doğruluğunu kabul eder, gereğini arz ederim.

ADRES:                                              

MÜKELLEF                                

Adı  ve Soyadı

(İmza)

GAYRİMENKULÜN:
Bina Vergisi Sicil No:...............................

Belediyenin Adı:........................

Mahallesi:.......................

Cadde ve Sokağı:.................

No:.............

Pafta No:                                          
Ada No:                                      
Parsel No:
...................                                 

...................                                

....................

EKLER
1) Vergi mükellefiyetinin bulunmadığına dair belge.

2) T.C. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğünün ilgili birimlerinden alınan ve aktif sigortalı olmadığını gösterir belge.

DİLEKÇEYE RAĞMEN VERGİ BORCU ÇIKARSA NE YAPILIR?

Muafiyet ve iade için belediyeye verdiğiniz dilekçe sonrasında da adınıza emlak vergisi borcu çıkıyorsa bu durumu belediyeye tekrar bildirmelisiniz.

Belediyeye yapılan müracaat sonrasında, emlak vergisi biriminin düzeltme yapmaması ya da 60 gün içinde verilen dilekçeye yanıt vermemesi halinde, Belediye Başkanlığı’na hitaben şikayet yolu ile yeniden düzeltme dilekçesi verilebiliyor.

Belediye Başkanlığının da olumsuz yanıt vermesi ya da 60 gün içinde yanıt vermemesi halinde, 30 gün içinde vergi mahkemesine dava açılabiliyor.
 

Arsalarda emlak vergisi muafiyeti var mı?

Riskli yapı tespit edilirse ne olur?

Apartmanda aidat nasıl belirlenir?