Emlak Terimleri

Emlak vergisi iadesi için ne yapılır?

6360 sayılı kanun gereğince ilçe belediyesine bağlanacak köylerde taşınmaz mallar için 5 yıl boyunca emlak vergisi alınmıyor. Bu sürenin başlangıcı 2014 yılı olup emlak vergisi iade ediliyor. Peki, emlak vergisi iadesi için ne yapılır?

Emlak vergisi iadesi için ne yapılır?

6360 sayılı kanun gereğince ilçe belediyesine bağlanacak köylerde taşınmaz mallar için 5 yıl boyunca emlak vergisi alınmıyor. Bu sürenin başlangıcı 2014 yılı olarak kabul edilmesi nedeni ile emlak vergisi iadeleri de yapılıyor.


6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun maddesi;

 

"İlçe belediyesine bağlanacak köylerde; Emlak vergisi 5 yıl süreyle alınmayacak, bu sürenin başlangıcı, 30 Mart 2014 tarihi olacaktır.


Yine mahalleye dönüşecek köylerde 5 yıl süreyle içme ve kullanma suları için alınacak ücret, en düşük tarifenin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenecektir. Bu hüküm, görev ve sorumluluk alanları daha önce genişletilen büyükşehirlerde bulunan köylerde yaşayanlara da uygulanacaktır." 


Yukarıdaki kanun metnine göre bazı belediyeler, tüm taşınmaz sahiplerinden tahsil ettiği emlak vergilerini iade ediyor. Peki, emlak vergisi iadesi için ne yapılır?


Emlak vergisi iadesi için ne yapılır?

Emlak vergisi iadesi için ilçe belediyesine bağlanacak köylerdeki gayrimenkul sahiplerinin bir dilekçe ile belediyeye müracaat etmeleri gerekiyor.


Yapılan müracaatın üzerine belediyenin emlak vergisi biriminin düzeltme yapmaması ya da 60 gün içinde verilen dilekçeye yanıt vermemesi halinde, Belediye Başkanlığı’na hitaben şikayet yolu ile düzeltme dilekçesi verilebiliyor.


Belediye Başkanlığının da olumsuz yanıt vermesi ya da 60 gün içinde yanıt vermemesi halinde, 30 gün içinde vergi mahkemesine dava açılabiliyor.



20 soruda emlak vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com