23 / 12 / 2024

Emlak vergisi hesaplama programı!

Emlak vergisi hesaplama programı!

Gayrimenkul sahiplerinin yılın belli dönemlerinde devlete sahip olduğu taşınmaz mallar için vergi ödemeleri gerekiyor. Peki emlak vergisi hesabı nasıl yapılır? İşte emlak vergisi hesaplama programı..



Emlak vergisi hesaplama programı!

Gayrimenkul sahiplerinin yılın belli dönemlerinde devlete sahip olduğu taşınmaz mallar için vergi ödemeleri gerekiyor. Emlak vergisi yılda iki taksit halinde ödeniyor. Birinci taksit Mart, Nisan ve Mayıs ayları içerisinde ödenirken; ikinci taksitler ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor.


Peki emlak vergisi hesabı nasıl yapılır? Emlak vergisi hesaplamasında hangi oranlar kullanılır? 


Emlak vergisi için ne kadar bedel ödeyeceğinizi belediyeden öğrenebileceğiniz gibi, kendiniz de hesaplayabilirsiniz. emlak vergi hesabı için taşınmaz malınızın rayiç bedelini biliyor olmanız yeterli.


Emlak vergisi oranları, taşınmazın niteliğine ve büyükşehirde olup olmayışına göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin büyükşehirde yer alan bir mesken için 200 TL emlak vergisi ödenirken; aynı rayiç bedele sahip meskenin normal yöre sınırları içerisinde olması halinde 100 TL ödeniyor.


Emlak vergisi hesaplama programı..

Normal yörelerde:

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3   


Büyükşehirlerde:

Binalarda - Binde 4 

Meskenlerde - Binde 2 

Arazilerde - Binde 2 

Arsalarda - Binde 6 


Emlak vergisi hesaplama tablosu..

1. Emlak vergisi hesaplama örneği

Büyükşehir belediyesi olmayan; normal yöre sınırları içerisinde yer alan 50 bin TL'lik değere sahip bir arsanın emlak vergisi oranı binde 3'tür. Buna göre söz konusu arsa için ödenecek emlak vergisi bedeli 150 TL'dir.


2. Emlak vergisi hesaplama örneği

Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yer alan 50 bin TL'lik değere sahip arsanın emlak vergisi oranı binde 6'dır. Buna göre söz konusu arsa için ödenecek emlak vergisi bedeli 300 TL'dir.


Emlak vergisi nereye nasıl ödenir?


Geri Dön