27 / 04 / 2024

Emlak vergisi hesaplama yöntemi!

Emlak vergisi hesaplama yöntemi!

Emlak vergisi taşınmaz gayrimenkul sahiplerinin her yıl belli bir orana devlete ödemekle yükümlü oldukları bir vergidir. Emlak vergisi hesaplama yöntemi haberimizin devamında yer alıyor..



Emlak vergisi muafiyetinden yararlanamayan gayrimenkul sahiplerinin devlete ödedikleri emlak vergisi yılın iki döneminde iki eşit taksit şeklinde ödenebildiği gibi ilk dönemde tek seferde de ödenebilir. Peki ödediğiniz emlak vergisinin nasıl hesaplandığını merak ediyor musunuz? İşte sorunuzun cevabı.


Emlak vergisi hesaplama yöntemi


Emlak vergisi oranları büyükşehir sınırları dışında ve büyükşehir sınırları içinde yer alan taşınmazlar arasında farklılık gösteriyor. Büyükşehir sınırları dışında kalan taşınmazlardan; Konutlar binde 1, işyerleri binde 2, arsalar binde 3 ve araziler binde 1 olarak hesaplanırken, büyükşehir sınırları içinde bu oran 2 katına çıkıyor. Yani konutlar binde 2, işyerleri binde 4, arsalar binde 6, araziler binde 2 olarak hesaplanıyor.


Emlak vergisi bu oranlar ve taşınmazın cinsine göre hesaplanıyor. 



Emlak vergisi bedelleri; vali, belediye başkanı, defterdar,  tapu sicil müdürü veya vekilleri, belediyeden yetkili bir memur, ticaret odası, ziraat odası ve esnaf odaları görevlilerinden meydana gelen komisyonlar tarafından belirleniyor.




Emlak vergisi neye göre hesaplanır?

Emlak vergisi muafiyeti nasıl olur?

Emlak vergisi cezası nedir?



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com




Geri Dön