04 / 05 / 2024

Emlak vergisi Kasım ayı ödemeleri bitiyor!

Emlak vergisi Kasım ayı ödemeleri bitiyor!

2017 yılı 2. taksitleri ödenen emlak vergisinde ödeme dönemi 30 Kasım'da sona eriyor. Bu sene gayrimenkul satın alanları vergisi seneye başlıyor..



Emlak vergisi Kasım ayı ödemeleri bitiyor. 30 Kasım'da sona erecek emlak vergisi 2. taksit ödemelerinin mesai bitimine kadar ödenmesi şart. Aksi halde vergi mükellefleri vergi cezası ile karşılaşabiliyor.

 

Emlak vergisini bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler ödüyor. 

 

Gayrimenkule paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef olurken, elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

 

Taşınmaza tek başına ya da hisseli olarak sahip olan ve henüz ödeme yapmamış olan kimseler 3 gün içerisinde ödemelerini yapabiliyor. Ödemelerin Aralık ayına sarkması halinde aylık vergi cezası uygulanıyor. Ayrıca belediyeden emlak vergisi borcu sorgulanabiliyor.

 

Emlak vergisi ödemeleri de yine gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Mülkün bir başka şehirde yer alması halinde ödemeler tüm belediyelerden yapılabiliyor. Ödemeler e-belediye sisteminin de olması halinde internet üzerinden yapılabiliyor.

 

Yıl içinde gayrimenkul alanların vergisi


2017 yılı içinde gayrimenkul satın alan kimselerin emlak vergisi önümüzdeki sene başlıyor. Bu seneye ait vergiyi gayrimenkulün eski sahibinin ödemiş olması gerekiyor. Yeni mülk sahibinin emlak vergisi sorumluluğu ise 2018 yılı itibari ile başlıyor. Ancak yeni malikin sene sonuna kadar belediyeye beyanname vermesi gerekiyor.

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön