Emlak Terimleri

Emlak vergisi muafiyeti şartları 2022!

Gayrimenkuller için ödenen vergilerden biri olan emlak vergisinden bazı durumlarda muaf olmak mümkün. İşte emlak vergisi muafiyeti şartları 2022...1319 sayılı Kanun gereğince Türkiye sınırları içerisindeki tüm gayrimenkuller için ödenen bu vergi senede iki eşit taksit halinde ödenebiliyor

Taşınmaz mala sahip tüm vatandaşlar (istisnalar hariç) emlak vergisi ödemekle mükellef oluyor. 1319 sayılı Kanun gereğince Türkiye sınırları içerisindeki tüm gayrimenkuller için ödenen bu vergi senede iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. İsteyenler ilk taksit dönemi içerisinde borcunun tamamını kapatabiliyor. 

Verginin ilk taksiti için süre Mart ayında başlıyor. 31 Mayıs'ta sona eriyor. Bu dönemde mükellef olup gayrimenkulü için ödeme yapmayanlar vergi cezası ile karşılaşabiliyor. 

EMLAK VERGİSİ ORANLARI 2022

Emlak vergisi, taşınmazın bağlı olduğı ilgili belediyeye bizzat gidilerek ödeniyor. Emlak vergileri aynı zamanda Belediyelerin banka hesap numaralarına EFT veya havale yoluyla da ödenebiliyor. Emlak vergisi oranları ise şu şekilde:

Bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, 
Diğer binalarda ise binde iki,
Arazi vergisinin oranı binde bir,
Arsalarda ise binde üçtür.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile Yeniden Değerleme oranları belirlendi. 2022 yılına ait söz konusu değerler, bu yıl için belirlenen yeniden değerleme oranının (yüzde 36,20) yarısı olan yüzde 18,10 kadar artırıldı.
 

EMLAK VERGİSİ MUAFİYET ŞARTLARI 2022

Emlak vergisinden muaf olunabilmesi için aranan ilk şart, 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olmak ve bu evin yanı sıra herhangi bir yazlık, dağ evi gibi bir başka meskene sahip olmamak oluyor. Bu şartları taşıyan aşağıdaki kişiler vergiden muaf olabiliyor.

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar 
- Emekliler - Hiçbir geliri olmayanlar 
- Şehit yakınları 
- Dul ve yetimler 
- Gaziler 
- Ev hanımları

EMLAK VERGİSİ MUAFİYET İÇİN NE YAPILIR?

Gerekli şartları taşıyan kimselerin belediyeye başvuruda bulunması gerekiyor. Başvuru yapılmadan muafiyet sağlanamıyor.

Emlak vergisi muafiyetinden ev hanımları, dul ve yetimler, gaziler ve şehit yakınları ile engellilerden de faydalanabilirken, hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanamıyor.

200 metrekarelik evde emeklinin ya da diğer hak sahiplerinin hissesi varsa, hisse oranları kadar vergiden muaf tutuluyorlar.

 

Emlak vergisi borcu sorgulama nasıl yapılır?

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi istisnası 2022!

Tapu masrafları 2022 ne kadar? Tapu harcı hesaplama örnekleri