Emlak vergisi muafiyet koşulları neler?
Emlak vergisinde ikinci taksit ödemeleri başladı. Emekli olan ve ikamet edilen tek bir yazlık için vergi ödemesi yapılmıyor.
Ev, işyeri, arsa, arsa sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi ödemelerinde ikinci taksit ödemeleri dün itibariyle başladı. Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre; gayrimenkul sahipleri "emlak, kira gelir, değer artış kazancı, çevre temizlik" vergisi ödemesi gerçekleştiriyor. Emlak vergisinde ödeme, muafiyet, hesaplama, cezalar milyonlarca ev sahibini doğrudan ilgilendirirken, ikinci taksit ödemeleri 30 Kasım'da bitiyor. Aylığı dışında gelir sahibi olmayan emekliler, geliri olmayanlar, şehit yakınları, engelli vatandaşlar, gaziler, vefat eden emekli, gazi, engelli yakınları brüt 200 metrekareden büyük olmayan tek konutları için emlak vergisinden muaf tutuluyor. Muafiyet için ücret, ticari, mesleki, işyeri, konut kira, faiz geliri olmaması gerekiyor.
Bu sene gayrimenkul alanlar vergisini gelecek sene ödemeye başlayacak. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren emlak vergisinde ödemeden muafiyete kadar merak edilen soruların yanıtları ise şu şekilde:
1.Kimler emlak vergisi mükellefidir?
Konut, bina veya arazinin sahibi, varsa intifa (kullananlar) hakkı sahipleri emlak vergisi mükellefi kabul ediliyor. Her ikisi yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf eden kişiler dahil oluyor. Paylı mülkiyet durumunda sahip olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor.
2.Emlak vergisi beyanı kaç yılda bir veriliyor, ödemeler ne zaman yapılıyor?
Her sene iki taksit halinde ya da tek seferde ödeme yapıyor. Emlak Vergisi Kanunu'na göre mülkü, genişliği, cinsine göre değişen emlak vergisi birinci taksit ödemeleri senede iki eşit taksit halinde ödeme yapılıyor. İlk taksiti Mart, Nisan, Mayıs aylarında, ikinci taksit de Kasım ayında ödeniyor.
3.2021'de konut satın alan vergisini aynı yıl mı ödemeye başlıyor?
Evini yeni alan emlak vergisini taşındıktan bir sene sonra ödemeye başlar. 2021'de alınan gayrimenkulün vergisi gelecek yıl ödenmeye başlar. Her yıl taksit ödeme aralıklarının kontrol edilmesi faydalı olur. Ödeme tarihinin geçirilmesi durumunda gecikme zammı işlemeye başlar. Bu sene için satın alınan mülk için sahip olunan tapu bedeli, kimlikle birlikte bulunulan ilçe belediyesine beyanda bulunulması gerekiyor.
4.Kimler emlak vergisinden muaf tutuluyor?
Sosyal güvenlik kurumlarından aylık alıp başka geliri olmayan, şehit yakınları, gaziler, engelli vatandaşlar, geliri olmadığını ispat edenler gazi, engelli ve vefat eden emeklilerin yakınları emlak vergisinden muaf oluyor. Muafiyet brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konut için geçerli. İşyeri ya da diğer mülkler için geçerli değil.
5.Bu yıl emekli olanlar emlak vergisini yatırıyor mu?
Bu sene emekli olanların emlak vergisini ödemesi gerekiyor. Muafiyet emekli olunan tarihi takip eden yıl itibariyle başlıyor. Bu yıl bildirimde olan emekliler gelecek yıl itibariyle vergiden muaf tutulacak.
6.Emekli olup iki evi olan emlak vergisi öder mi?
Hem kendisinin hem de eşinin evi varsa emlak vergisi ödemesi yapmaz. Bu haktan faydalanacak emeklinin üzerinde sadece bir konut olması gerekiyor.
7.Emlak vergisi borcu olan ev satılabilir mi?
Satacak kişinin tapu devri işlemi öncesinde il olarak emlak vergisini yatırması gerekiyor. Alım-satımda emlak vergisi dahil tüm borçlara satıcıya ait olup satış sırasında ödeme yapılabilir.
8.Muafiyet dahilinde olup da ticari, konut ya da mevduat geliri olanlar da faydalanabiliyor mu?
Bu kapsamındakilerin ticari, ücret, tarımsal ve mesleki faaliyet, konut ya da işyeri, mevduat, faiz gelirinin olmaması gerekiyor. Ancak bu sene için sayılan bu gelirlerin 49 bin lirayı geçmemesi halinde tek konut için muafiyetten faydalanabiliyor.
9.Yeni alınan konutun emlak beyannamesinin ne zaman verilmesi gerekiyor?
Tapu alındıktan sonra en geç içinde bulunulan sene sonuna kadar beyanname verilmesi gerekiyor. Örneğin bu sene Şubat ayında ev aldıysanız 31 Aralık 2021 tarihine kadar emlak vergisi bildirimi yapmanız gerekiyor.
10.Emlak vergisi oranları nasıl hesaplanıyor?
Her mükellef emlak vergisi için farklı oran, bedellerde vergi ödemesi yapar. Konutların emlak vergisi büyükşehir sınırlarında binde 2, işyeri dükkân binde 4, diğer belediyelerde konut binde 1, işyeri, dükkân binde 2 olarak hesaplanıyor. Yine büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, arsanın oranı binde 6, diğer belediyelerde de arazi binde 1, arsa binde 3 oranıyla belirleniyor.
11.Muafiyet hakkı olduğunu bilmeden ödeme yapan parasını geri alabilir mi?
Beş senelik geriye dönük iade hakkı bulunuyor. Belediyeye "düzeltme dilekçesi" başvurusu gerekiyor.
12.Tek bir yazlığı olan emekli de emlak vergisi öder mi?
Senenin sadece bir döneminde oturulan yazlık, yayla evi gibi konutlar emlak vergisi muafiyeti kapsamında bulunuyor. Ancak emekli olup sürekli ikamet edilen tek bir yazlık için muafiyet söz konusu. Vergiden muaf olanların bir evi bir de yazlığı varsa ikisi için ödeme yapması gerekiyor.
13.Emlak vergisi bildirimi yapılmaması durumunda ne tür bir yaptırım uygulanıyor?
Bildirim süresinde yapılmazsa Vergi Usul Kanunu kapsamında ceza verilir. Kesilecek ceza tutarı zarara uğratılan emlak vergisinin bir katı olarak hesaplanır.
14.Bir evi olup da kiraya çıkan da muafiyet listesinde yer alıyor mu?
Tek konutunu kiraya verip kirada oturanlar da kapsamda bulunuyor. Ancak tek evini kiraya verip başka evde kira vermeden oturanlar muafiyetten faydalanamıyor.
15.Evden başka gayrimenkulü olanlar muafiyetten yararlanabilir mi?
Muafiyet sadece tek konuta sahip emekli aylığından başka gelire sahip olmayan ya da geliri olmayan, ev hanımı, şehit yakını, gazi, engelli vatandaşlar için sağlanan kolaylık. Tek konutun yanında gelir getirmeyen arsa, arazi, işyeri varsa muafiyetten yararlanılıyor.
Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri ne zaman sona erecek?
Emlak vergisinin ikinci taksit dönemi başladı!