Genel

Emlak vergisi muafiyeti!

Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi'ndeki bugünki köşesinde Emlak vergisi muafiyeti konusunu kaleme aldı. M Yeni bina, hem işyeri hem de konut olarak kullanılırsa geçici muafiyetten yararlanamaz...



-Geçici Konut Muafiyeti İle İlgili Özellikli Bazı Durumlar M Yeni bina, hem işyeri hem de konut olarak kullanılırsa geçici muafiyetten yararlanamaz. Binanın toplam vergi değeri üzerinden vergi hesaplanır. 

" Başkalarına ait arsa ve arazi üzerine izinsiz olarak inşa edilen gecekonduların konut olarak kullanılması ve diğer koşullara uyması durumunda geçici muafiyetten yararlanabilir. 

" Geçici muafiyetten yararlanabilmek için konuta ilişkin bildirim, belediyeye inşaatın bittiği bütçe yılı içinde yapılmalıdır. Ancak, inşaat takvim yılının son üç ayı içinde bitirilmişse (Ekim-Kasım-Aralık) bildirim bitim tarihini izleyen üç ay içinde yapılır. 

" Belediyeye geç bildirimde bulunulması durumunda, bildirimin yapıldığı bütçe yılının sonuna kadar geçen yıllara ait muafiyet hakkı düşer ve o yıllara ait vergi tam olarak tahakkuk ettirilir ve tahsil edilir. 

" Bir kişinin birden çok konutunun olması durumunda, her bir konut 1 /4 oranında geçici konut muafiyetinden ayn ayn yararlanacaktır. Çünkü geçici muafiyet kişilere değil konutlara uygulanan bir muafiyettir. 

" Paylı (müşterek) mülkiyet ya da elbirliği (iştirak halinde) mülkiyet durumunda 1 /4 oranındaki muafiyet binalara tanındığı için her ortak, binanın toplam vergi değeri üzerinden kendisine düşen payı oranında yararlanır. 

" Binanın bitim tarihi, binaların inşa edildikleri amaç doğrultusunda kullanılabilecek duruma geldiği tarihtir. Binanın içinde fiilen oturuluyor olmasına veya iskan belgesinin alınmış olmasına gerek yoktur. 

2- Arsa ve Arazilerde Emlak Vergisi Muafiyeti a) Daimi Muaflıklar Katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyelere ve köy tüzel kişiliğine kanunla kurulan üniversiteler ve Devlete ait araziler, kamu menfaatine yararlı demeklere ait araziler, yabancı devletlere ait olup gerek elçilik ve konsolosluk binaları, gerekse elçilerin ikametine mahsus binalar yapılmak üzere alınan arsa ve araziler, mezarlıklar, Türk Silahlı Kuvvetlerini güçlendirmek amacıyla kurulmuş vakıflara ait arsa ve araziler daimi muaflıklardan bazılarıdır (EVK Md. 

14). 

b) Geçici Muaflıklar Arazi vergisinden geçici olarak muaf olan arsa ve arazilerden bazıları aşağıdaki gibidir: - Özel kanunlarına göre, devlet ormanları dışında insan emeği ile yeniden orman haline getirilmek üzere ağaçlandırılan arazi 50 yıl, -Teknik, ekonomik ve ekolojik bakımlardan gerekli şartları taşıyan arazide yeniden fidan dikim ve aşılama, yeniden yerleştirme suretiyle ağaçlık meyvalık, bağ ve bahçe meydana getirilmesinde asgari 2 yıl, azami 15 yıl. 

c) İstisna Mükelleflerin bir belediye ve belediyenin mücavir alan sınırları içinde bulunan arazisinin (arsalar hariç) toplam vergi değerinin 10.000 TL'si arazi vergisinden müstesnadır. 

Bu tutarı üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. 

Hisseli arazilerde, bu istisna hissedarlar açısından ayn ayn dikkate alınmak suretiyle uygulanmaktadır. 

Ancak, bu istisna mükellef ile eş ve velayeti altındaki çocuklara ait arazi değerleri açısından toplu olarak dikkate alınır. 



Şükrü Kızılot/ Hürses Gazetesi