29 / 04 / 2024

Emlak vergisi yatırma zamanı 2015!

Emlak vergisi yatırma zamanı 2015!

Gayrimenkul sahipleri tarafından ödenen emlak vergisi, 1319 sayılı Kanun gereğince yatırılıyor. Vergi senede iki eşit taksitte ödenebiliyor. Peki, emlak vergisi yatırma zamanı 2015 ne zaman?



Emlak vergisi yatırma zamanı 2015!

Gayrimenkul sahipleri tarafından ödenen emlak vergisi, 1319 sayılı Kanun gereğince yatırılıyor. Her sene ödenen emlak vergisi için ilk taksitler en son Haziran ayının başında ödenmişti.


İkinci taksitler için emlak vergisi yatırma zamanı ise Kasım ayı olarak tespit ediliyor. 1 Kasım'da başlayacak olan emlak vergisi ödemeleri Aralık ayının başında sona erecek.


Vergi borcunu zamanında ödemeyen kimselere, vergi cezası uygulanıyor. Buna göre ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınıyor.


Vergi; Varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergi mükellefi oluyor. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


Emlak vergisi ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. İsteyenler ödemeyi belediyenin e-belediye sistemini kullanması halinde internet üzerinden de yapabiliyor.


Bir taşınmaz mal satın alan kimselerin vergi mükellefiyeti bir sonraki sene başlıyor. Buna göre, 2015 yılında alınan gayrimenkuller için vergi mükellefiyeti 2016 yılında başlayacak. 2015 yılına ait vergi ise eski malik tarafından ödenecek.



Emlak vergisi geç beyan cezası 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön