Vergi

Emlak vergisinde fiyatlar 12 kat arttı!

2021 yılı, arsa metrekare değerlerinin yeniden takdir edildiği bir sene ve sanıldığının tersine birçok belediye tarafından takdirlerde fahiş yükselişler yapıldı. Peki emlak vergisi mükellefleri bu fahiş artışlar karşısında ne yapabilir?

YMM, BDO Türkiye Yönetici Ortağı Cemalettin Turan, Dünya Gazetesi'nde emlak vergisindeki artışları kaleme aldı. İşte Cemalettin Turan'ın 'Arsa metrekare değerindeki fahiş artışlar nedeniyle emlak vergisi yükünüz 4 kat artmış olabilir' başlıklı yazısı...

Mükelleflerin emlak vergisi konusunda karşılaşabilecekleri kötü sürprizlere karşı uyarılması gerekiyor. Arsa, arazi, konut ve iş yeri sahiplerinden çoğu henüz bu durumun farkına varmamış olabilir. 2021 yılı, arsa metrekare değerlerinin yeniden takdir edildiği bir sene ve sanıldığının tersine birçok belediye tarafından takdirlerde fahiş yükselişler yapıldı. Bugünlerde muhtarlıklarda ilan edilen değerlerin kontrol edilmesi yararlı olur. Belediyeler tarafından takdir edilen arsa metrekare değerlerine karşı açılabilecek davalarda, dava açma süresinde de sona geliniyor. 

Belediyeler, 2022'den itibaren emlak vergisine esas olacak arsa metrekare değerlerinin takdirini 30 Haziran 2021 itibariyle bitirdi. Takdir edilen değerler muhtarlıklarda duyuruldu. 

Aslında bu, her dört senede bir gerçekleştirilen olağan bir işlem. En sonuncusu 2017'de gerçekleştirilmişti. Durumu olağanüstü şekilde önemli hale getiren ise, İstanbul’da ve diğer pek şehirde bazı Belediyelerin arsa metrekare değerlerinde, 2017'de olduğu gibi yine fahiş artışlar yapılmış olması. 

O kadar ki, İstanbul’da bazı ilçe belediyelerinin, bazı semtlerde ve sitelerde arsa metrekare değerlerini 9-12 kata varan oranlarda yükselttikleri görüldü.

Emlak vergisindeki arsa ve arazi değerlerinin takdir işleminin, (takdir komisyonları çok büyük ölçüde belediyelerin etkisi altındadır) bu vergiden kazancı olan belediyelere bırakılmış olması, kurda kuzuyu teslim etmeye yakın. 2017'ye kadar ılımlı ve istikrarlı değerlemelerde bulunulduğu için, bu çelişkipek fazla dikkat çekmemişti. Ancak ne zaman ki 2017'de pek çok belediyenin arsa metrekare değer takdirlerinde fahiş artışlara gitmesi üzerine durum ortaya çıktı. O tarihte arsa takdirlerine karşı mükelleflerce açılan binlerce dava üzerine, TBMM harekete geçmiş; 7061 sayılı Kanunla EVK’na eklenen Geçici 23. Maddeyle artış oranı en fazla yüzde 50 ile sınırlandırılarak, geçici bir çözüm üretilmişti. 

2017'de yaşananların ardından, belediyelerin yine aynı hatayı yapmayacakları ve hakkaniyetli olacakları düşünülerek, birçok belediyenin 2021'de yine, kantarın topuzunu iyice kaçırarak fahiş tutarda değer artışı yaptıkları görüldü. Yapılan hesaplamalara göre, eğer bu yükselişler kesinleşirse, bazı semtlerde mükelleflerin 2022'de ödemeleri gereken emlak vergisi tutara ulaşacak.

Bir diğer sürpriz, daha önce değerli konut cergisi kapsamına dahil olmayan konutlar, değerli konut vergisi kapsamına alınacağından ayrıca aynı konut için emlak vergisinin yanı sıra bir de değerli konut vergisi ödenecek.

Aynı zamanda tapu harcının hesabında, emlak vergisine esas değer alt sınır meydana getirdiğinden, gerçek alım-satım tutarından daha yüksek bir bedel üzerinden tapu harcı ödenebilir. Zira, yine yapılan hesaplamalara göre, bahsedilen arsa metrekare değerleri kesin hale gelirse; emlak vergisi değerleri, pek çok semtte yapıların şu anda piyasadaki rayici yani gerçek alım-satım değerinden fazla olacak. Yine, bazı konutların daha yüksek oranda KDV'ye tabi olmasına da neden olacak. 

Kısacası, fahiş oranda yükseltilen arsa metrekare değerleri 2022'den itibaren gayrimenkul sahiplerinin vergi yükünü öenmlioranda yükseltebilir. 

Ne yapılmalı? Mükellefler ne yapabilir?

Emlak vergisinde yapılan bu fahiş değer artışları ilan edildi ancak itiraz/dava zamanı sürdüğünden henüz kesinliğe kavuşmadı. Kesinleşmesinin engellenmesi için, mükellefler fahiş oranda artırılan değerlere karşı dava açabilir. Dava yoluna başvurmanın süresi 7 Eylül 2021'de sona eriyor.

Mükellefler, arsa, arazi ve binalarının yer aldığı mahalle muhtarlıklarından, takdir edilen değerleri kolaylıkla öğrenebilir. Takdir edilen değer 2022'den itibaren esas olacak bedel. Bu bedel, içinde bulunduğumuz 2021'de ödedikleri emlak vergisine esas arsa metrekare değerinden (bunu da ilgili belediyeden öğrenmek mümkündür) örneğin, yüzde 25-30’unu aşmışsa, makul sınırın geçildiği söylenebilir. Yüzde 100 ve üzerindeki yükselişler fahiş artış şeklinde belirtilebilir.

Emlak vergisinden kimler muaf?

Evi değerli olanların vergisi arttı!

Emlak vergisi borçları yapılandırmasında son günler!