Vergi

Emlak Vergisi'nde ilk taksit bu ay!

2010 yılı, Emlak Vergisi için matrahların yeniden belirlenme veya genel bildirim yılı

Konu yaklaşık 22 milyon vatandaşı ilgilendiriyor. Bilindiği üzere Türkiye sınırları içinde evi arsası, dükkanı, mağazası, arazisi olan, herkes her yıl emlak vergisi ödüyor. 2010 yılında sistem değişip yeniden değerler belirlenmesi nedeniyle, konunun "kim nasıl vergi ödeyecek", "emeklilerin durumu ne olacak", "özellikli durumlar hangileri" gibi birçok ince noktaları da oluştu. Devletin de bu konuya özel önem verdiği ise hepimizin malumu. Bütçenin bu yıl 50 milyar TL'nin üzerinde açık vermesi bekleniyor ve bu açığı yamamanın bir yolu da emlak vergisinden geçiyor.

Zaten kötü haberi daha önce almıştık. Hatırlarsak; 2010 ve sonraki üç yıla ait, yıllık emlak vergisine esas "asgari birim değerleri" Takdir komisyonları tarafından yeniden belirlenmişti. Yapılan değerleme sonucunda bu yıl vergi yüzde 50- 100 arasında zamlı. Oranların bina yapım maliyetlerindeki yüzde 25 artışa endekslendiğini hatırlatmakta yarar var.

Ve gözden kaçan bir nokta; ayrıca; mükellefler Emlak Vergisi'nin yüzde 10'u oranında Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı da ödeyecekler.

Emlak vergisi her yıl mayıs ve kasım aylarında iki taksitte ödeniyor. Emlak Vergisi değeri ise, her yıl bir önceki yıla ilişkin "Yeniden değerleme oranının yarısı" kadar artırılıyor.

Kanuna göre "Yeni inşa edilen binalar için inşaatın sona erdiği veya her kısmın kullanılmasına başlandığı" veya vergi değerini değiştiren sebeplerin ortaya çıktığı bütçe yılı içerisinde bildirimlerin gayrimenkulun bulunduğu yerdeki ilgili belediyeye verilmesi gerekiyordu. Ancak, değişiklikler bütçe yılının son üç ayı içinde ortaya
çıkarsa, bildirim, değişikliklerin doğduğu tarihten itibaren üç ay içinde ilgili belediyeye veriliyor. Örneğin, 20 Mart 2009 tarihinde inşaatı bitip kullanılan bir bina için 31 Aralık 2009'a ka-dar; 12 Aralık 2009 tarihinde satın alındığı varsayılan bir arsa için de 12 Mart 2010'a kadar bildirim
yapılmalıydı.

Süresinde, bildirimde bulunmayanlar, emlak vergisini cezası ve gecikme faizi ile birlikte ödemek durumunda
olurlar. Buna göre; idarece yapılacak bir tarhiyatta, her yıla ilişkin vergi değeri hesaplanır ve tarh edilecek vergiye ayrıca vergi ziyaı cezası uygulanır. Emlak vergisinde pişmanlık hükümlerinden yararlanılamaz.
Cumhuriyet/Yahya Arıkan