Emlak vergisinde muafiyet koşulları neler?
Emlak vergisinin birinci taksit ödemelerinde sona gelindi. Emlak vergisi mükellefleri hangi şartlarda verginin ödenmediğini merak ediyor ve muafiyet şartlarını araştırıyor. Peki muayyen zamanlarda kullanılan ev için muafiyet uygulanır mı? İşte ayrıntılar...
Sözcü Gazetesi köşe yazarı Sezgin Özcan bugünkü köşesinde emlak vergisini ve muafiyet ayrıntılarını kaleme aldı.
İşte Sezgin Özcan'ın 'Muayyen zamanlarda kullanılan ev için muafiyet uygulanır mı?' başlıklı yazısı...
Emekli bürokrat olduğunu belirten bir okuyucu, 25 sene önce Antalya'da inşa halinde olan ve çok katlı 3 bloklu bir kooperatiften 120 metrekare büyüklüğünde bir konut altığını belirtti. Türkiye hudutları içinde başka gayrimenkulü bulunmadığını dile getiren okuyucu, Ankara'da eşinin evinde yaşadığını aktardı. Antalya'daki evi hiç kiraya vermediğini ve gelecekte de vermeyeceğine dikkat çeken okuyucu, tatillerde ve fırsat çıktıkça oraya giderek evi kullandıklarını belirtti. Antalya'da Muratpaşa Belediyesi'ne müteaddit kereler başvuru yaptığını vurgulayan okuyucu, devamlı yaşamadığı (ikametgah olarak kullanmadığı) için emlak vergisi ödememe istekleri reddedildi. Okuyucu bu ev için emlak vergisi ödemesi gerekip gerekmediğini sordu.
İndirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi uygulamasından faydalanmak için evde bizzat oturma (ikamet) koşulu bulunmuyor. Bu sebeple, sahip olduğu tek evi kiraya verip kirada yaşayanlar diğer koşullara sahip olmaları durumunda indirimli vergi oranından faydalanabiliyor.
Ayrıca kiraya verilmeyen boş mesken için de muafiyetten uygulanıyor. Fakat muayyen zamanlarda dinlenmek için kullanılan meskenlere ilişkin muafiyet hakkı bulunmuyor.
Sahibi olduğunuz tek evi 25 senedir kiraya verilmese de muayyen zamanlarda kullanılması sebebiyle emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor.
Evini kiraya verip eşiyle yaşayanlar emlak vergisi öder mi?
Vergide kredi kartı kolaylığı! Son hafta!
Emlak vergisinde muafiyet şartları neler?