Emlak vergisinde ödeme hangi değer üzerinden yapılacak?
Milyonlarca ev sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi için ödemeler devam ediyor. Peki, emlak vergisinde ödeme hangi değer üzerinden olacak? İşte detaylar...
Mülkerin emlak vergi değerleri en son 2017'de belirlenmişti. 2018 için. 2019, 2020 ve 2021 yılları ise emlak vergisi önceki yılın değerinin üzerine yeniden değerleme oranı (yarısı) dikkate alınarak belirlenmişti. Hürriyet köşe yazarlarından Ahmet Karabıyık'ın haberine göre; mülklerin arsa metrekare değeri takdir komisyonları vasıtasıyla belirleniyor. İnşaat maliyetinin üzerine arsa değeri de eklenerek bir emlak vergi değeri ortaya çıkarılıyor. Bu değer belediyeden, Maliye’den, tapu müdürlüğünden, ticaret odasından, muhtarlıklardan yer alan üyeler tarafından belirleniyor.
2022 yılı içinse Haziran sonuna kadar arsa değerleme işlemi yapılıp ilan edilecek. 2023, 2024 ve 2025 için bu (2022 için) belirlenen değerin üzerine yeniden değerleme oranı göz önüne alınarak artırım uygulanacak ve sonraki üç yılın emlak vergi değeri otomatik olarak belirlenecek. Belirlenecek bu rayiç değerler (vergi matrahları) üzerinden emlak vergisi oranları uygulanarak gayrimenkul sahipleri emlak vergisi tahsilatını gerçekleştiriyor. Konutlarda rayiç değerin binde 1’i, işyerlerinde rayiç değerin binde 2’si oranında emlak vergisi hesaplanıyor. Büyükşehirlerde vergi oranları iki kat artırılıyor.
SON TARİH 31 MAYIS
2021 yılı için emlak vergisi ödeme işlemleri başladı. Mart ayında başlayan emlak vergisinde son ödeme tarihi ise 31 Mayıs. Mülklerin geçen yılki değerlerinin, üzerine yüzde 4,55’lik oranda zam yapıldığında 2021 yılının rayiç değeri yer alıyor. 2020 yılı yeniden değerleme oranı olan yüzde 9,11’in yarısı yüzde 4,555) Emlak vergi değerine (matraha) mülkün türüne göre geçerli oran (konutlarda binde 1, işyerlerinde binde 2) uygulanarak bu yılki ödenecek emlak vergisinde hesaplama yapılabilir. Emlak vergisinin ikinci taksiti ise Kasım ayının sonuna kadar yapılabiliyor.
İNTERNETTEN ÖDEME İMKÂNI
Ödemeler belediylerin internet sitlerinden kredi kartıyla yapılabiliyor. 17 Mayıs'a kadar olan kapanma ve bayram tatili döneminde veznelere gitmeye gerek kalmadan online olarak ödemeler yapılabiliyor.
KİMLER MUAF
Bazı konut sahipleri için emlak vergisinde sıfır oran göz önünde bulunuyor ve emlak vergisi bu kişilerden tahsil edilmiyor. Muafiyet için aranılan en önemli kriter mülk sahibinin tek konuta sahip olması ve konutun 200 metrekareyi asmaması oluyor. Ayrıca mülk sahibinin geliri olmaması da gerekiyor (İşsizler, ev hanımları...) Emekli maaşı dışında gelir bulunmuyorsa yine muafiyetten yararlanılabiliyor. Engelliler, şehit yakınları ve gaziler de tek konut muafiyetinden faydalanabiliyor. Bazı işyerleri için de emlak vergisi muafiyeti imkanı bulunuyor. Organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde yer alan binalar daimi bina vergisi muafiyetinden faydalanabiliyor.