04 / 05 / 2024

Emlak vergisinde vergi ziyaı cezası 2015!

Emlak vergisinde vergi ziyaı cezası 2015!

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler için ödeniyor. Peki, vergi mükellefleri tarafından verginin ödenmemesi halinde ne olur? Emlak vergisinde vergi ziyaı cezası 2015 ne kadar?



Emlak vergisinde vergi ziyaı cezası 2015!

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler için ödeniyor. Verginin mükellefi, bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler oluyor.


Vergi her sene mükellefler tarafından iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi tutarının yarısı ilk taksit dönemi olan; Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenebiliyor. Diğer yarısı ise ikinci taksit dönemi olan Kasım ayında ödeniyor.


2015 yılı emlak vergisi ödemeleri devam ediyor. İlk taksit dönemi 1 Haziran'da sona eriyor.


Vergi ziyaı cezası, Vergi Usul Kanunu gereğine ödenen ceza olarak karşımıza çıkıyor. Vergi mükellefin veya vergi sorumlusunun vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi nedeniyle verginin zamanında tahakkuk ettirilememesi veya eksik tahakkuk ettirilmesi anlamına geliyor.


Emlak vergisinde vergi ziyaı cezası hesaplama..

Emlak Vergisi Kanunu'nun 32'inci maddesine göre beyanname verilmemesi halinde vergi aynı kanun hükümleri uyarınca idarece tarh edilir ve ergi ziyaı cezası kesiliyor.


Buna göre anılan madde uyarınca idarece yapılan tarhiyata ergi ziyaı cezası kesilecektir. Kesilecek ceza tutarı ziyaa uğratılan verginin bir katı olarak hesaplanıyor.


Haksız yere alınan emlak vergisi iade edilir mi?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön