27 / 04 / 2024

Emlak vergisinde yüzde 61.5'lik rekor artış!

Emlak vergisinde yüzde 61.5'lik rekor artış!

Resmi Gazete’de yayımlanan bilgilere göre, Özel İletişim Vergisi yüzde 123 oranında artarken, MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) ve emlak vergisi de yüzde 61.5 oranında artış gösterdi.



Türkiye’de vergi ve harçlar, 2023 yılında önemli bir değişiklikle karşı karşıya. Resmi Gazete’de yayımlanan bilgilere göre, Özel İletişim Vergisi yüzde 123 oranında artarken, MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) ve emlak vergisi de yüzde 61.5 oranında artış gösterdi.
 
Yeni yılla beraber yürürlüğe giren vergi, harç ve cezaların yeniden değerleme oranları, Türkiye İstatistik Kurumu’nun Ekim ayı yurt içi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerine dayandırılarak yüzde 122,93 şeklinde belirlendi.

Özellikle emlak vergisi, özel iletişim vergisi ve MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) gibi kritik vergi kalemlerinde ciddi artışlar da dikkat çekti. Özel iletişim vergisi yüzde 123, MTV ve emlak vergisi de yüzde 61.5 oranında yükseldi.

Söz konusu bu vergi artışlarının temelinde yüksek enflasyon ve genel ekonomik durumlar yatıyor. Özellikle emlak ve araç sahipleri için maliyetleri ciddi derecede artış kaydetti. Gelir düzeyine bağlı şekilde değişen etkiler özellikle orta ve düşük gelir grupları üzerinde daha da fazla baskı oluşturdu.

Emlak vergisinde yüzde 61.5 lik rekor artış!

Para Analiz'de yer alan habere göre genel olarak, 2023 yılındaki vergi ve harç artışları, vatandaşların ekonomik koşullarını önemli ölçüde etkiledi. Söz konusu bu artışlar, ülkemizdeki  ekonomik dengeyi ve vatandaşların yaşam standartlarını doğrudan etkiledi. Devletin bu duruma nasıl müdahale edeceği ve vatandaşların uyum süreci, 2024 yılının ekonomik gündemini belirleyecek önemli unsurlar arasında bulunuyor.


EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF?

Emlak vergisinden kimlerim muaf olduğu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Brüt 200 metrekareyi geçmeyen konutu olan emeklilerin vergi muafiyeti de bulunuyor. Üstelik söz konusu konutta oturma şartı da aranmıyor.

Bu sene emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinden faydalanarak emekli olan EYT'liler 2024 yılının Ocak ayı itibarıyla emlak vergisinden muaf olmuş olacak. İster Nisan ayında isterse Aralık ayında emekliliğe hak kazanılmış olsun muafiyet aylık bağlanan tarihi izleyen seneden itibaren geçerli olacak.

EYT'liler bu seneki menkul sermaye iradı gelirleri 150 bin lirayı geçmediyse gelecek yıldan itibaren muafiyetten faydalanacak. Emekli olup çalışmayı sürdürenler de bu muafiyetten yararlanamayacak. Ayrıca söz konusu emlak vergisi muafiyetinden, ev hanımı, şehit yakını, gazi, engelli vatandaşlar ile tek konutun yanında gelir getirmeyen arsa, arazi, işyeri olanlar da yararlanıyor.

 

Türkiye’nin en yüksek konut getirisine sahip ilçe Mamak oldu!

Emlak Konut GYO Eyüpsultan Göktürk 1. ve 2. Etap projesinin değeri 10 milyar TL'ye yaklaştı!

TOKİ'den İstanbul ve Ankara'ya 1.244 konutluk iki yeni proje müjdesi!


Geri Dön