Emlakçı çalışma sistemi!
Emlakçı çalışma sistemi genellikle prim sistemine dayanıyor. Maaşlı çalışılan sistemde maaşa ek olarak satış veya kiralama yaptığınızda bu bedel üzerinden belli oranda bir prim de alabilirsiniz. Emlaktan alınan komisyon değişkenlik gösterebilir...
Emlakçı çalışma sistemi!
Türkiye’de emlak sektöründe çeşitli kazanç dağılım sistemleri vardır. Bunlar:
1) Maaş
2) Maaş + Prim
3) Prim
Eğer ilk ikisini düşünüyorsanız bu iş biraz size zor gelebilir. Çünkü emeğinizin karşılığını almada sıkıntı yaşanabiliyor. Emlak sektöründe kariyer yapmak istiyorsanız öncelikle primle çalışma sistemine kendinizi adapte etmelisiniz. Sektörün güzelliği de zaten burada yatıyor. Bir nevi kendi işinizin patronu oluyorsunuz.
Çoğu emlak ofisinde paylaşım oranı (prim yüzdesi) 50 – 50’dir. Bazı ofislerde başlangıç primi daha düşük olmakla beraber ideali 50-50 paylaşımdır. Ofislerin hemen hemen çoğunda emlak danışmanının kişisel masrafları kendisine aittir.
Kişisel masraflar derken, kartvizitler, cep telefon görüşmeleri vb. şeyler anlaşılabilir. Bu kişisel masraflar ofisten ofise değişmekle beraber, ofis masrafları ne kadar üzerine alırsa paylaşım oranınızı o kadar düşürür. Yüzde 50-50 paylaşım sistemi iyi ofislerde genelde satış kotalarıyla yukarılara doğru çekilmektedir.
Emlakçı çalışma sistemi!
Bu kotalar 3’er aylık veya yıllık olarak belirlenir. Bu kotaların sonucunda paylaşım 80-20 (%80 Emlak Danışmanı - %20 Ofis) seviyesine kadar çıkabiliyor. Bazı ofisler aylık katkı bedelleri talep ederek kotasız bir şekilde 80-20 veya 100-0 paylaşım sistemleri ile çalışabilmektedir. Burada önemli olan aylık bedelin ne kadar olduğudur. Bu sistem genelde yeni başlayan emlak danışmanları için önerilmiyor.
Emlak beyanı ne demektir?
Emlakçılık belgesi nasıl alınır?
Gayrimenkul tellallık sözleşmesi!
Emlakçılık yasası 2013!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com