Emlak Terimleri

Emlakçı kapora sözleşmesi!

Emlakçı ile çalışıp istediğiniz gibi bir gayrimenkulü bulduğunuzu düşünelim. Söz konusu gayrimenkulü kaçırmamak ve aynı zamanda kendi haklarınızı korumak adına emlakçı kapora sözleşmesi imzalamanız gerekiyor...

Emlakçı kapora sözleşmesi!

Bir gayrimenkul satın almak istediğinizi ve bunun için emlakçı ile çalıştığınızı farz edelim. Emlakçının size önerdiği gayrimenkullerden birini beğendiğiniz ve almaya karar vermeniz halinde, söz konusu gayrimenkulü almakta kararlı olduğunuzu göstermek adına ve gayrimenkulün bir başkasına satılmaması için ve belli bir miktar kapora vermeniz gerekiyor.


Kapora verirken, olası bir satış iptaline karşı emlakçı kapora sözleşmesi imzalamak, alıcının ve aynı zamanda satıcının da haklarını koruma altına almış olmak anlamını taşıyor.


Böylece, Borçlar Kanunu’nun 156/2 maddesine göre, taraflardan alıcı, bu gayrimenkulü almaktan vazgeçmesi halinde, verdiği kaporayı geri alamayacak olup; Satıcının bu gayrimenkulü satmaktan vazgeçmesi halinde ise, kaporayı iade edip ve kapora miktarı kadar daha tazminat ödemek zorunda kalıyor.


Taraflar arasında imzalanması gereken örnek emlakçı kapora sözleşmesi aşağıda yer alıyor;



Emlak Kapora Sözleşmesi

(Emlak alım satım sözleşmesi)

CİNSİ         :

İLİ           :

İLÇESİ        :

MAHALLESİ     :

SOKAĞI        :

KAPI NO       :

PAFTA NO      :

ADA NO        :

PARSEL NO     :

 

ALICI ……………… …………… ile SATICI ……………… ………yukarıda kayıtlı emlağın aşağıda belirlenen koşullarda satılması için anlaşmışlardır.

 

1 - SATICI, sahibi bulunduğu yukarıda kayıtlı emlağını ………………………… …………………………………… TL’den satmayı kabul etmiştir.

 

2 -  Satış bedeline mahsuben, ALICI’dan …………………………TL kapora alınmıştır.

 

3 - Satış bedelinin ödeme şekli :……………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………… ………………………………………………..………………………………… …………....…………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………

  

4 - Bu sözleşme imzalandıktan sonra, Borçlar Kanunu’nun 156/2 maddesine göre, taraflardan ALICI, bu emlağı almaktan vazgeçtiği taktirde, verdiği kaparoyu geri alamayacaktır. SATICI bu emlağı satmaktan vazgeçerse, kaparoyu iade edecek ve kaparo miktarı kadar daha tazminat ödeyecektir.

 

5 – ALICI ve SATICI, kendilerine bu sözleşmeyi sağlayan EMLAK KOMİSYONCUSU’na sözleşmenin imzasından itibaren, gerçek satış bedeli üzerinden %………………………………………………+KDV tutarında hizmet ücreti ödemeyi kabul ederler.

 

6 – Anlaşmazlık halinde haksız olan taraf, bu sözleşmede yazılı tazminatlarla birlikte diğer tarafın maruz kalacağı her türlü zarar, ziyan, mahkeme ve icra masrafları ile vekalet ücretini de ödeyecektir.

 

7 – Bu sözleşmenin uygulanmasından doğacak her türlü uyuşmazlığın giderilmesinde ……………… Mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir……/……/20…

 

 

 

ALICI         SATICI           EMLAK KOMİSYONCUSU                                            




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com