Emlak Terimleri

Emlakçı kira komisyonu ne kadar 2022? Kimden alınır?

Gayrimenkul kiralama işlemini daha hızlı halletmek isteyenler emlakçılar ile çalışabiliyor. İşlemin tamamlanması halinde ise emlakçıya komisyon ödeniyor. Peki, emlakçı kira komisyonu ne kadar 2022? Kimden alınır? Emlakçıların civardaki mevcut porftföyünden faydalanarak ev bulanların emlakçıya belli ücret ödemeleri gerekiyor

Kiracılar yeni bir eve taşınırken çok zamanları olmayabiliyor, bu durumda daha hızlı kiralama yapabilmek için emlakçılarla çalışabiliyorlar. Emlakçıların civardaki mevcut porftföyünden faydalanarak ev bulanların emlakçıya belli ücret ödemeleri gerekiyor.

Emlakçı komisyonu, bir gayrimenkulün sadece kiralanması halinde değil alım satım işlemine konu olması halinde de ödeniyor. Ancak her iki işlem için ödenecek bedel farklı hesaplanıyor. Peki, emlakçı kira komisyonu ne kadar 2022? Kimden alınır?

EMLAKÇI KİRA KOMİSYONU NE KADAR 2022?

Gayrimenkulün kiralanması durumunda ise ödenecek komisyon, en fazla "bir aylık kira bedeli+ KDV (yüzde 18)" olarak hesaplanıyor.

EMLAKÇI KİRA KOMİSYONUNU KİM ÖDER?

Bu bedeli mal sahibi mi yoksa kiracı mı tarafından ödeneceği de merak edilebiliyor. Kira komisyonu genel uygulama olarak kiracı tarafından ödense de yapılan sözleşmede komisyonu kiracının ödeyeceği yönünde açık bir hüküm yoksa, komisyon alıcı ve satıcı tarafından eşit olarak ödenmesi gerekiyor.
 

EMLAKÇI KOMİSYONU HESAPLAMA ÖRNEĞİ

Kiralanacak konutun kiralama bedelinin 2 bin TL olduğunu düşünelim. Bu durumda emlakçıya komisyon olarak ödenecek bedel şu şekilde hesaplanıyor:

En fazla "bir aylık kira bedeli+ KDV = 2 bin TL + 360 TL
 

YÖNETMELİK NE DİYOR?

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine göre satış üzerinden; yüzde 2’si ev sahibinden, yüzde 2’si alıcıdan olmak üzere en fazla yüzde dört (KDV dahil değil), kiralama üzerinden ise; en fazla bir kira fiyatı olacak şekilde hizmet bedeli alır. Yönetmeliğin 20. Maddesinde yer alan ilgili madde şu şekilde:

Tapu ifraz harcı 2022 ne kadar?

Tapu dairesi çalışma saatleri 2022!

Emlak vergisi borcu sorgulama nasıl yapılır?