27 / 04 / 2024

Emlakçılar dikkat! Yetki belgesi için son 2 gün!

Emlakçılar dikkat! Yetki belgesi için son 2 gün!

Emlakçılık yetki belgesinde son gün 31 Ağustos olarak belirlendi. Peki Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliği ile neler olacak? İşte detaylar...



Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik 1 Eylül’de yürürlüğe alınacak. Yönetmelikle birlikte yetki belgesi olmayan hiç kimse internet portallarında ilan giremeyecek, tapu dairelerinde satış yapamayacak, sosyal medya hesaplarından ve sahibinden'de ilan yayınlayamayacak, komisyonculuk yapamayacak.

Olay Gazetesi köşe yazarı Mustafa Özdal, bugünkü köşesinde emlakçılık yetki belgesini kaleme aldı. 31 Ağustos tarihinden sonra yetki belgesi olmayanlar ilan yayınlayamayacak, komisyonculuk yapamayacak. 

İşte Mustafa Özdal'ın 'Bursa’da bin 400 emlakçı ‘ajan’ oluyor' başlıklı yazısı...

Emlakçıların yıllardır yolunu gözlediği Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik 1 Eylül’de yürürlüğe girecek.

Yönetmelikle birlikte neler olacak?

Bundan böyle yetki belgesi olmayan hiç kimse internet portallarında ilan giremeyecek, tapu dairelerinde satış yapamayacak, sosyal medya hesaplarından ve  sahibinden'de ilan yayınlayamayacak, komisyonculuk yapamayacak.

Yani artık öğretmen, gazeteci, bekçi, güvenlik görevlisi, işçi, memur, simitçi, kahveci, gazozcu ek iş olarak konut satamayacak, arazi  pazarlayamayacak.

Yetki belgesi olmayanların konut veya arazi sattığı tespit edildi diyelim. Tam 25 bin lira ceza yiyecekler. Ülkemizde çok sağlam yasalar ve yönetmelikler çıkıyor çıkmasına… Ancak ‘uygulanıyor mu?,  bu soru işareti.

İşte bu nedenle Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası, yönetmeliğin uygulanması için deyim yerindeyse bir seferberlik başlatıyor. Odaya kayıtlı bin 400 üye, yönetmeliğe aykırı davrananları tespit etmek için, deyim yerindeyse ‘ajan’ gibi çalışacak. Bunun için Emlak Müşavirleri Odası Başkanlığı WhatsApp İhbar Hattı kuruldu.

Kaçak emlakçılık yapanlarla ilgili tüm bilgi ve materyaller WhatsApp İhbar Hattı’na ulaştırılacak. Ayrıca havuz oluşturulup, kaçak emlakçıların listesi kaydedilecek. Üyeler ise yetki belgesi olmadığı halde Facebook’tan ve İnstagram’dan ilan girenleri tespit edecekler.

Tüm internet portalları taranacak ve yetki belgesi olmadan satış yapmaya çalışanların ekran görüntüleri kaydedilecek. Sahibinden sitesi, 24 saat izlenecek ve yetkisiz bir şekilde  gayrimenkul satışı yapanlar tespit edilecek.

Hatta şüpheli kişiler gerekirse takip edilip, ev veya arsa pazarlarken fotoğrafları çekilecek. Materyaller toplandıktan sonra da yetkililere ulaştırılıp, cezai işlem uygulanması istenecek.

Yönetmelik yetmez ama evet

Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Başkanı Erdal Çelebi’den 1 Eylül’de yürürlüğe girecek Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik hakkında bilgi aldım.

Çelebi, eksikleri de olsa yönetmelikten memnun olduklarını söyledi.

Yönetmeliğin uygulanması için bizzat üyelerin takipçi olacağını söyleyen Çelebi, “Bin 400 üyemiz ajan gibi, kaçak emlakçılık yapanları tespit edecek. Zaten bir bölümünü biliyoruz” dedi.

Emlak danışmanları 'dijital gayrimenkul okuryazarı' oluyor!

Emlakçılıkta yeni dönem! Yetkisiz emlakçılık sona eriyor!


Geri Dön