22 / 12 / 2024

Emlakçılıkta yeni dönem! Yetkisiz emlakçılık sona eriyor!

Emlakçılıkta yeni dönem! Yetkisiz emlakçılık sona eriyor!

Emlak sektöründe mağduriyetleri ve kayıt dışılığı bitirecek düzenleme için son günlere girildi. 1 Eylül’den itibaren yetki belgesi bulunmayan işletmeler emlakçılık yapamayacak. Düzenleme, internetteki sahte ilanları da engelleyecek. Bir taşınmaz için birden fazla ilan verilemeyecek.



Emlak sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin sahip olması gereken koşulları belirleyen ve yetki belgesi şartı getiren Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik 5 Haziran 2018’de yayımlanmıştı. Emlak işletmelerinin yetki belgesi alması için son tarih ise 31 Ağustos 2020 olarak açıklanmıştı. Posta'da yer alan habere göre; emlakçılık yapan işletmelerin bu belgeyi alabilmesi için son 6 gün kaldı.

Başvuru internetten

Yetki belgesi, Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS) üzerinden alınabiliyor. Başvuru sırasında yetki belgesi verilmesinde aranan şartların taşındığını gösteren belgeler de talep ediliyor. Başvuru tarihinden itibaren 7 gün içinde yerinde inceleme gerçekleştiriliyor. Denetimin ardından ise koşulları karşılayan işletmeler, 10 gün içinde belgesini alıyor. 

5 yıl geçerli

Yetki belgesi, her bir işletme için ayrı ayrı düzenleniyor ve devredilemiyor. Bir işletmede birden fazla kişi emlakçılık yapıyorsa işletme adına yalnızca bir yetki belgesi veriliyor. Geçerlilik süresi 5 yıl olan belge işletmenin herkes tarafından kolaylıkla görülebilen bir yerine asılmalı. 

Ruhsat verilmeyecek

İşletmenin yetki belgesine sahip olup olmadığı işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeden önce yetkili idarelerce kontrol edilecek. Yetki belgesi olmayan işletmeler ruhsat alamayacak. Diğer yandan emlakçılar yetki belgesi olmaması halinde webtapu sistemi üzerinden de işlem gerçekleştiremeyecek. 

En az lise mezunu

Artık mesleki yeterlilik belgesi, emlakçılık yapabilmek için tek başına yeterli sayılmayacak. Yetki belgesi almak için mesleki yeterlilik belgesi ile birlikte şu şartlara sahip olmak gerekiyor: 

-Dükkanın net alanının en az 30 metrekare olması, arşiv bölümü bulunması ve teknik donanıma sahip olması,

-Meslek odasına kayıtlı olunması,

-Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması,

-Yetkili kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması, en az lise mezunu olması (31 Ağustos 2020 öncesinde meslek odasına kayıtlı olarak çalışan emlakçılarda lise mezunu olma şartı aranmayacak),

-Yetkili kişilerin iflas etmemiş veya konkordato ilan etmemiş olması,

-Yetkili kişilerin rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, terörün finansmanı, kaçakçılık, cinsel saldırı gibi suçlardan hüküm giymemiş olması.

Belgeyi mutlaka sorun

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, uzun süredir bu uygulamanın hayata geçmesini beklediklerine dikkat çekerek, “Bu uygulama, sektörde mağduriyetlerin ve kayıt dışılığın önüne geçilmesini hedefliyor. Tüketicilerimiz mutlaka yetki belgesini sormalı. Uygulama sayesinde artık internetteki sahte ilanlar kaldırılacak ve belgesiz işletmeler bu platformlara ilan veremeyecek. Bir taşınmaz için birden fazla ilan verilemeyecek. Bu platformlar mevcut ilanları da kontrol etmeli. Sahibinden olan ilanlarda vekaletname ya da tapu kaydı istenecek” dedi. 

Bir eve tek ilan

Düzenleme kapsamında, bir taşınmaz için birden fazla ilan verilemeyecek. Mal sahibi ile emlakçı arasında yetkilendirme sözleşmesi imzalanarak, taşınmaza yönelik tüm hizmetler sunulabilecek. Mal sahibi ile kim yetki belgesi sözleşmesi imzalamış ise onun ilanı yayında olacak. Eğer birden fazla emlakçı aynı taşınmaz için hizmet verecekse hizmet ortaklığı sözleşmesi yapılacak. Bu durum mal sahibine yazılı şekilde bildirilecek.

100 bin liraya kadar cezası var

Emlakçı yetki belgesi olmadan emlakçılık yapmaya devam eden işyerlerine 3 bin TL'den başlayıp işlemin türüne göre 10 bin TL'ye kadar ulaşan ceza kesilecek. Bu cezalar 10 katına kadar uygulanabilecek. Yani bakanlık 100 bin TL'ye kadar ceza kesebilecek. 

Emlakçılar dikkat! Belgesi olmayan faaliyet gösteremeyecek!

Yetki belgesi olmayan işletmeler emlakçılık yapamayacak!


Geri Dön