Sektörel

Emlakçılara, 'ceza yememek için yeni sözleşme yapın' uyarısı!

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu yaptığı açıklamada  emlak ilan fiyatında fahiş artışlarına giden emlak işletmelerine para cezası kesildiğini dile getirerek, hem konut sahiplerini hem de vatandaşları yeni bir sözleşme yapmaları şeklinde uyardı. 


Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ticaret Bakanlığı konut kredisi faiz oranlarında düşüş olacağı yönündeki haberler üzerine, emlak ilan fiyatında fahiş artışlara giden toplamda 117 emlak işletmesine 100’er bin TL idari para cezası uyguladı. Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, son dönemlerde kredi faiz oranlarının düşeceği söylentisinin piyasayı hareketlendirdiğini dile getirerek, konut fiyatlarının yukarı çıkmasının beklendiğini söyledi. Açıklamasında son iki senedir yeni inşaatların yüzde 70 oranında azaldığını kaydeden Mesut Güleroğlu, yurttaşların konut kredisi kullanamamasına bağlı olarak yeni konut üretilmediğini söyledi. Konut piyasasına talebin doğru orantıda düşmesi nedeniyle müteahhitlerin yeni konut üretmediğini dile getiren Mesut Güleroğlu, "Mevcutlar da yetmiyor. Çünkü İzmir göç alan bir şehir. Büyükşehirlerde bu dezavantaj var. Bu söylentiler dahi rakamların yukarı çıkmasını tetikler. Mal sahibi, 'Benim yerim 5 TL ile  7 TL yapın, 8 TL ise 9  TL yapın' gibi taleplerde bulunuyor" dedi.


'KESİNLİKLE MAL SAHİBİNİN YAZILI ONAYI OLMASI GEREKİYOR’

Açıklamasında Bir emlakçı malın satılmasını ister. Biz söz konusu malın ortağı da sahibi de değiliz. Fakat yapılan ufak bir hatada benim emlakçım cezalandırılıyor” ifadelerini kullanan Mesut Güleroğlu, “Türkiye'de 117 tane geçen ay fahiş fiyat üzerinde ilan girmiş olan meslektaşımın canı yandı. 100 bin TL’ye yakın para cezası ödediler. Mal sahibi ile aramızdaki örneğin 5 milyon Türk Lirası üzerinden yapılan sözleşmeyi mal sahibi 7 milyon Türk Lirası’na çıkarmak istediğinde biz de aramızdaki hukuka göre rakamı yükseltebiliyorduk. Fakat şimdi bunu yaptığımız zaman maliye mal sahibini arıyor, cezanın kendisine kesilmesini istemeyen vatandaş, 'Ben artırmadım, emlakçı arttırmış' ifadelerini kullanabiliyor. Söz konusu bu para cezası emlakçıya kesiliyor. Benim uyarım; mal sizin fiyatınızı arttırabilirsiniz fakat yeni bir sözleşme yapmalısınız. Meslektaşlarıma da fiyat artışlarında, kesinlikle mal sahibinin yazılı onayını almaları gerektiğini dile getiriyorum. Aksi halde bunu ispatlayamazsanız ilanı veren kişi olarak siz bu konuda ceza yersiniz. Mal sahibi yurt dışında dahi olsa resmi mailinden ada, pafta, parseli belirterek, dairenin fiyat artışını onaylatın. Vatandaşın mail adresi yoksa WhatsApp mesajları da yeterli olur. Üyelerimiz bunları çıkartarak dosyasına koyduğunda canları yanmaz" ifadelerini kullandı.


'KAÇAK PAZARLAMAYA SON'

Taşınmaz ticaretinde 15 Eylül tarihinde uygulanmaya başlanan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (Eids) Yetki Doğrulama Uygulaması ile ilgili de bilgi veren Mesut Güleroğlu, yurttaşların yasa gereği emlakçı ile aralarında yaptıkları sözleşmeyi e-devlet üzerinden doğrulayabileceğini dile getirerek, "E-devlet'e girildiği zaman kullanıcıların karşısına emlak firması çıkar. Kullanıcı firma ismine girip ilanı pazarlama yetkisi verir. Bu satış yetkisi değildir. Bu doğrulamayı yaptığınız zaman ben sizin ilanınızı elektronik ortamda verebilirim. Hem elinizde belge var hem elektronik doğrulama yaptınız. Fiyat artışlarında yazılı onay almak zorundasınız" dedi.

Açıklamasında ayrıca Ticaret Bakanlığı'nın konuyla ilgili bir kamu spotu yayınlayarak doğru bilgiyi vatandaşlara ulaştırabileceğini dile getiren Mesut Güleroğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: "15 Eylül tarihinde uygulama başladı. Biraz yumuşak bir geçiş var. 31 Aralık tarihinden sonra EİDS doğrulaması yapılmayan hiçbir ilan yayınlanmayacak. Kaçak çalışanlar, konut pazarlayıp hizmet bedeli almak istiyordu. Bundan sonra ilanı siz, eşiniz, çocuğunuz veya babanız verebilir 1. ve 2. derece yakınlarınız olarak. Onun haricinde sadece emlakçıya yetki verebilirsiniz. Aksi durumda bir kişi gelip 'Sizin malınızı satayım' diyerek ilan giremez. Söz konusu bu düzenleme meslektaşlarımızı da koruyor, dolandırıcılığı önlüyor. Öğrenciler İzmir'de konut kiralıyor. Kapora gönderen bir öğrenci ertesi gün aynı numaradan kişiye ulaşamıyordu veya uygun fiyatlı bir ev gören kişi 200 bin TL’ye kadar kapora gönderiyor fakat sonra aynı numaraya ulaşamayabiliyordu. Bunun önü tamamen kesilecek. İlan doğrulama yapılmayan hiçbir ilan yayınlanmayacak. Kaçak göçek işler ortadan kalkmış olacak. Yurttaş da gönül rahatlığıyla o ilanlarla alışveriş yapabilecek."

 

PTT personel alımı 2024 açıklandı mı? KPSS şartsız alım yapılacak mı? PTT personel alımı 2024! 

Azizoğlu Gayrimenkul'den 400 milyonluk dev yatırım! Central Bahçelievler için start verildi!

Belediyelerden iki şehirde satılık 21 dükkan ve kiralık rekreasyon alanı!