01 / 05 / 2024

Emlakçılardan kirada ‘Yüzde 25’ sona ersin talebi!

Emlakçılardan kirada ‘Yüzde 25’ sona ersin talebi!

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker yaptığı açıklamada 2022 yılında hayata geçen, 2023'te de 1 yıl uzatılan konutlarda yüzde 25 kira artış oranı uygulamasının, bu yıl uzatılmadan kaldırılması gerektiğini söyledi.



Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker yaptığı açıklamada 2022 yılında hayata geçen, 2023'te 1 yıl uzatılan konutlarda yüzde 25 kira artış oranı uygulamasının, bu yıl uzatılmadan kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

Paylaşılan detaylara göre Türkiye genelinde 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun Geçici Madde 1 hükmü uyarınca kira sözleşmelerinde artış oranının yüzde 25’i geçmemesi 2022 yılında karar altına alındı. Söz konusu bu karar 2023'te 1 sene uzatılırken, bu süreçte ülke genelinde kiracı-ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar da çoğaldı. Hudut Gazetesi'nde yer alan habere göre ülkenin çeşitli yerlerinden gelen kavga ve şiddet haberleri çoğalırken, bazı emlakçılar bu uygulamanın uzatılmaması, 2024 yılı içerisinde sonlandırılması gerektiğini dile getirdi.

Emlakçılardan kirada ‘Yüzde 25’ sona ersin talebi!

‘ANLAŞMAZLIKLAR ÇOĞALDI’

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada bazı insanların gelirinin sadece kiraya verdiği 1 daireden olduğunu, son dönemde de anlaşmazlıkların çoğaldığını söyledi. Serhat Çeker açıklamasında “Bu konuyla ilgili olarak anlaşmazlıklar da çoğaldı. Kiracı ile konut sahibi arasında bir çok arabuluculuk davası var. Burada yalnızca ben haftada 2-3 kez ara bulmaya çalışıyorum avukata para vermesinler diye. Biliyorsunuz avukatların da artık yeni fiyat tarifesi var. En düşük fiyat 900 TL'den başlıyor, 2 bin TL'ye kadar çıkıyor. Buradan sonuç alamazsan bir de mahkemeye gidiyorsun. Mahkemeye harç yatır, para yatır, cebinden de para çıkıyor. Mahkemeler de çoğunlukla kiracıları haklı buluyor. Ben müşterilerime de söylüyorum, ‘Devlet yüzde 25 vermiş, avukata dosya açtırmak 20 ile 30 bin TL'den başlıyor’. Eğer yüzde 25’ten fazla arttırdıysa zaten kiracıyı haklı buluyor. Bir de kaybediyorsunuz” diye konuştu.

‘UYGULAMANIN KALKMASI GEREKİYOR’

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada uygulamanın bu yıl sona erdirilmesi gerektiğini dile getiren Çeker, “Geçen sene de yüzde 25’in kaldırılması gündemde vardı. Uzatması yapıldı. Bu sene de yaza doğru, bahar aylarında 6. aya kadar böyle devam edecek. Ondan sonra sene ortasına doğru kaldırılacak deniliyor. İnşallah kaldırılır çünkü mal sahibi ile kiracılar artık birbirlerini de vurmaya başladılar. Mahkemeler bu olaylarla doldu taştı, dosyalar çok fazla. Bunu hükümet de görüyor. Eskiden böyle bir problem de yoktu. Mal sahibi ile kiracı birbiriyle rahat bir biçimde anlaşıyordu. Benim kendi görüşüm yüzde 25’in kaldırılması. Enflasyona göre mi, TEFE-TÜFE’ye göre mi yapacaklar bilmiyorum ama bunun kalkması lazım” dedi.

İki ilde arsa ve iş yeri satılacak! 

Emlak, otomotiv, gıda... Fahiş fiyat ve stokçuluğa tam 602 milyon TL ceza!

Vadistanbul'un olduğu arazinin 12 yıl önceki hali görenleri şaşırttı!


Geri Dön