Ekonomi

Emlakçıların rayiç kurnazlığı

Konut fiyatları ve kiraların artmasında büyük rol oynayan kötü niyetli emlakçılar piyasayı balon gibi şişiriyor. Akıl almaz bir oyunla kendi komisyonlarını artırmanın yolunu bulan emlakçılar, ev sahiplerini de kendi oyunlarına alet etmeye çalışıyor. İşte emlakçıların yeni oyunu  Bölgesel fiyatları artırmak için ev sahipleriyle anlaşarak sahte ilanlar veren emlakçılar, böylelikle belli bir mahalle, site ya da semtin fiyatlarıyla oynuyor

Kiralarda ve konut fiyatlarındaki anormal hareketlerde rol oynayan emlakçılar şimdi de başka bir oyun ile gündeme geldi.  Bölgesel fiyatları artırmak için ev sahipleriyle anlaşarak sahte ilanlar veren emlakçılar, böylelikle belli bir mahalle, site ya da semtin fiyatlarıyla oynuyor. Sahte ilanlardaki evlerin fiyatları aylık bazda düzenli olarak yükseltilerek konut fiyatlarındaki artış körükleniyor.

Yenişafak'ta yer alan habere göre, özellikle İstanbul'da milyonları aşan konut fiyatlarıyla iştahı kabaran emlakçıların da daha fazla komisyon almak için akla hayale gelmeyecek yollara başvuruyor.

 

Sahte ilan ile kendi ilanını cazip kılıyor

 Sahte ilanlarla hedefledikleri bölgenin rayicini artıran emlakçılar kendi portföylerinde yer alan satılık konutları ise nispeten daha düşük fiyatla satışa koyarak hem tüketiciyi yanıltıyor hem de daha kolay satış yaparak komisyonunu katlıyor.

 Fiyatlar her ay 100-150 bin lira artıyor

Yenişafak'ın haberine göre İstanbul Kurtköy’de 25 Ağustos 2020’de 865 bin lirayken favoriye eklenen bir dairenin fiyatı, her ay 100-150 bin lira artış kaydederek bugün 3 milyon 870 bin liralık satış fiyatına ulaştı. Neredeyse 2 yıldır satılık olduğu belirtilen evin sahte ilanlardan biri olduğuna işaret edilen haberde, ev sahibi ve emlakçının anlaşmalı bir şekilde dairenin yer aldığı sitenin rayicini yükseltmeye çalıştıkları kaydedildi.

 

Fiziki ilanlar da asılıyor

İnternet ilanlarının yanı sıra satılık ya da kiralık olmayan dairelere asılan fiziki ilanlarla da aynı oyunun oynandığı ifade edilirken sadece satış fiyatları değil kira rayiçlerinin de yükseltilmeye çalışıldığı kaydedildi. Ev sahiplerinin bölgesel rayiç artışı için bu tür şeylere ikna edildiği belirtilirken bir başka iddia ise emlakçıların belirli bölgelerde ortak fiyat belirledikleri yönünde. Ayrıca emlakçıların birbirleriyle rekabet ederken, ev sahibine daha yüksek fiyatla satış vaadinde bulunarak da fiyatların yükselmesine dolaylı yoldan etki ettikleri kaydedildi.