27 / 04 / 2024

Emlakçıya ne kadar kapora verilir? Kapora nedir?

Emlakçıya ne kadar kapora verilir? Kapora nedir?

Adı sıklıkla duyulan kapora, birçok alım satım işlemlerinde başvurulan yöntemlerden biri. Hizmet, taşınır veya taşınmaz ürün satışlarında sıklıkla duyulan kapora nedir? Emlak alanında kapora nedir ve ne kadar verilir? İşte kapora hakkında bilinmesi gerekenler...



KAPORA NEDİR?

Kapora, hukuki açıdan, taraflar arasında anlaşma sağlanarak gerçekleşen bir sözleşme türüdür ve yaygın olarak kullanılan bir adı da "kapora sözleşmesi"dir. Hem yazılı hem de sözlü olarak yapılabilmektedir.

Kapora, alışveriş işlemlerinde alıcının istediği bir ürünü ya da hizmeti satın almak istediğini göstermek ve bu ürünün satılmamasını garanti altına almak için önceden verilen bir ödemedir. Temelde, kapora verilmesiyle bir ürün rezerve edilmiş olur. Bir ürünü satın almak isteyen alıcı, kapora ödeyerek söz konusu ürünün satıştan çekilmesini sağlar. Böylece, kapora veren kişiye o ürün ayrılmış olur ve ürünün satın alınacağı gün beklenir.

EMLAKÇIYA NE KADAR KAPORA VERİLİR?

Kapora işlemi, taraflar arasında karşılıklı anlaşma sağlandığı tarihte gerçekleştirilir. Bu tarih, ürünün veya konutun satın alınması ya da kiralanması için belirlenen kesin zamanı ifade eder. Taraflar arasında anlaşılan bu tarih önemlidir, çünkü satın alım veya kiralama işlemi bu süre içinde tamamlanmalıdır. Aksi halde, alım veya kiralama zaman aşımına uğradığında kapora, yanabilir ve geri verilmemesi söz konusu olabilir. Bu nedenle, kapora alınma sürecinde, taraflar arasında bir zaman belirlenmesi büyük önem taşır. Alım/satım veya kiralama aşaması boyunca, tarafların birbiriyle iletişimde kalmalıdır. 

Ev kiralama sürecinde kapora miktarı, yasal bir zorunluluk olmamakla birlikte, ev sahibinin inisiyatifine bağlıdır. Genellikle kira tutarının yüzde 10 ila 25'i arasında bir kapora talep edilir. Bu miktar, ev sahibi ile kiracı arasında yapılan anlaşmaya göre belirlenir.  Kiralamak istediğiniz ev için kapora ödemesi yapmadan önce kesinlikle bir sözleşme düzenlemelisiniz. Gayrimenkul danışmanıyla ya da ev sahibiyle iletişim halinde olsanız da, ödeme yapmadan önce mutlaka yazılı bir sözleşme olmalıdır.

Kapora, kiralama sürecinde olduğu gibi ev alma sürecinde de alınır. Herhangi bir aracı olmaması durumunda kapora verecek olan taraf alıcı görevini görür.

Bayram öncesi araç kiralama şirketleri başınıza bela olmasın! Aman dikkat!

Ev alacaklar dikkat! Kapora dolandırıcılığı başladı: Ucuz ilanlara kanmayın!

0.69 konut kampanyasında konut kaporasını ödeyen kredi için bankaya koştu! 


Geri Dön