Bayram öncesi araç kiralama şirketleri başınıza bela olmasın! Aman dikkat!
Ramazan Bayramı'nda yurttaşlar uygun araç kiralama şirketi aramaya başlarken, yurttaşları bekleyen tehlike ise kapora dolandırıcılığı ve sahte senet tuzağı oldu. Uzmanlar bu tuzaklara karşı vatandaşları uyardı.
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala tatilini şehir dışında yapmak isteyenler araç kiralamak için şimdiden rezervasyon yaptırmaya başlarken, yurttaşları bekleyen tehlike ise araç kiralama dolandırıcılığı. Buna bir örnek ise Başakşehir'de meydana geldi. Bir araç firmasından araç kiralayan yurttaşlara beş sene sonra tebligat geldi. Araç kiralarken senet imzalayan yurttaşlar seneler sonra binlerce lira borçlu olduklarını öğrendi. İddiaya göre araç kiralama firması, mağdurlara sözleşmeyi imzalatırken alta da senet yerleştirdi. Firma sahibi ise asıl mağdurun kendisi olduğunu iddia etti. Onlarca vatandaş, beş sene önce kiraladıkları araçlar yüzünden icralık olurken, Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, dolandırıcılıklara karşı vatandaşları uyardı.
"KAPORA ALIYORLAR YA DA SENET İMZALATIYORLAR"
Ağaoğlu, kurumsal araç şirketlerine ait internet sitelerine benzer, sahte araç kiralama sitelerine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Oto kiralama dolandırıcılarının yalanına sakın inanmayın. Önümüz bayram. Talep arttı ve herkes otomobil kiralamak istiyor. İşte bu durumda tüketiciler genellikle internet ortamında yaptıkları aramada ucuz fiyatlı otomobil gördüklerinde bunu kiralamak için harekete geçiyorlar. Bu noktada iki çeşit mağduriyet söz konusu oluyor. Birinci metot ile tüketici dolandırılıyor. Kiralayacağı araç fotoğraflarla kendisine cazip gösterilip kapora alınıyor. Aracı kiralayacak kişi kaporayı gönderdikten sonra karşı taraf kapı duvar telefonunu da engelliyor. Ulaşmak mümkün olmuyor. İkinci metot ise, her kiralama şirketinin yaptırdığı gibi ya kredi kartı bilgilerini alıyorlar. Bazen de senet imzalatıyorlar. Sebebini sorduğunuz zaman size 'Trafik cezası gelebilir. Otoyol köprü geçiş ücretleri gelebilir. Araçla kaza yapabilirsin. Kendimizi güvenceye almak zorundayız' gibi bahaneler öne sürüyorlar. İşte böyle bir durumda tüketici çok dikkatli olmalı. Bu tehlikeden korunmak için öncelikle araç kiralayacakları şirkete ilişkin araştırma yapsınlar. İnternet çağındayız. Kolay bir şekilde bulabilirler. İkinci aşamada ise, aracı kiralarken dört cepheden fotoğrafı çeksin ve sözleşmeye de herhangi bir hasar varsa onu not etsin. Örneğin sol arka tamponda çizik ya da çamurlukta çizik gibi notlar ilave ettin. Not etsin li kendisi mağdur olmasın. Aracı verirken yine fotoğrafı çekilmeli. 'Araç verildiği gibi hasarsız teslim edilmiştir' notunu da ilave ederlerse risklerden korunabilir" şeklinde konuştu.
İşte detaylar...