02 / 05 / 2024

Emlakta 2015 yabancı hedefi 5 milyar dolar!

Emlakta 2015 yabancı hedefi 5 milyar dolar!

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Türkiye'ye doğrudan giren toplam yabancı ticari, kurumsal ve bireysel gayrimenkul sermayesi bu yıl 5 milyar dolar olacak" dedi. İşte açıklama...



Konut Yatırımcıları ve Geliştiricileri Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Türkiye'ye doğrudan giren toplam yabancı ticari, kurumsal ve bireysel gayrimenkul sermayesi bu yıl 5 milyar dolar olacak" dedi. Çelik, 2014'ün ilk yarısındaki politik belirsizlikler, global ekonomideki gelişmeler, KDV konusu ve maliyet artışının sektörü etkilediğini, buna bağlı olarak satışlarda bir miktar küçülme yaşandığını söyledi. 


Çelik, TÜİK verilerine göre, geçen yılın ocak-kasım döneminde konut satışlarının 1 milyon 41 bin 406 adet olduğunu belirterek, bunun yüzde 1.02 azalarak bu yılın aynı döneminde 1 milyon 30 bine 715 adete gerilediğine dikkati çekti. Geçen yıllarda satış vaadi yapılmış konutların teslimlerinin ve tapudaki devir işlemlerinin bu yıl da devam ettiğine vurgu yapan Çelik, yılın ilk altı ayında satışlardaki yavaşlamada politik gelişmelerin yanı sıra konut kredisi faiz oranlarındaki yükselmenin de etkili olduğunu dile getirdi. Ömer Faruk Çelik, konut alan yabancıların ağırlıklı olarak Antalya ve İstanbul'u tercih ettikleri belirterek, bu şehirleri ise Aydın, Muğla ve Bursa'nın takip ettiğini kaydetti. 


TALEP 20 YIL DEVAM EDECEK


Gelecek 5-10 hatta 20 yılda da her yıl 600-700 bin konut ihtiyacının artarak devam edeceğini ifade eden Çelik, konut geliştiricilerinin de üretim iştahı yerinde olduğunu ve üretimin 800 bin civarında seyrettiğini dile getirdi. Çelik, Türkiye'de alınan ruhsat sayılarının 800 binlerde, gelen talebin ise 600 binlerde olduğunu belirtti. 


Sabah



Geri Dön