24 / 12 / 2024

Emlakta satış hacimleri rekoru zorluyor!

Emlakta satış hacimleri rekoru zorluyor!

Gayrimenkulü güvenli liman olarak gören yatırımcılar global emlakta yıllık işlem hacmini 698 milyar dolar gibi devasa rakamlara taşıdı. 



Dünya Gazetesi yazarlarından Aydın Şahinalp bugün ''küresel ticari emlakta satış hacimleri rekoru zorluyor'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte, o yazı..

Batılı ülkelerde merkez bankaları parasal sıkılaştırmaya doğru yol alıp Asya Bölgesi’nde de düzenleyici kurum baskıları ağırlaşırken, küresel ticari emlak piyasası finansal krizden on yıl sonra rekor seviyelerde işlemlere sahne oluyor. Global gayrimenkul sektörünün ticari bacağında işlem hacimleri ve satış değerleri yavaşlama korkularına rağmen rekor seviyelere ulaştı. Uluslararası gayrimenkul danışmanlığı şirketi JLL verilerine göre, 2017 yılının dördüncü çeyreğinde küresel ticari emlak pazarında işlem hacimleri 228 milyar dolara tırmandı. Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10’luk bir artışa işaret ediyor. Sektörün yıllık toplam işlem hacimi ise yüzde 6 artarak 698 milyar dolara kadar yükseldi. JLL tarafından hazırlanan raporda, "Küresel arenada siyasi belirsizlik hala sürerken, yatırımcılar gayrimenkul sektörünün performansında emin görünüyor "ifadeleri kullanıldı.

Emlakta satış hacimleri rekoru zorluyor!

Küresel ticari emlak piyasası 2017’de fren yapmadan yoluna devam ederek başarılı performans ortaya koydu. Hem satış hacimleri hem de elde edilen fiyatlar açısından rakamlar bunu gösteriyor. Bazı uzmanlar 2018'in biraz daha düşük seviyelerde kalmasını öngörürken çoğunluk bu yılda güçlü rakamlarla karşılaşılabileceğini belirtiyor.

Özellikle küresel emlak fonu yöneticileri, dünyanın birçok yerinde iyi bir ekonomik zemin bulunduğu göz önüne alındığında, 2018'de keskin bir düşüş yaşanmasından korkmak için çok az sebebin olduğunu savunuyor. Bununla birlikte, Asya, ABD ve Avrupa'nın popüler bazı şehirlerinde fiyat artışları için daha fazla yer olmayacağında hemfikirler. Gayrimenkul danışmanlığı şirketi JLL'ye göre, 2017’nin son çeyreğinde küresel işlem hacimleri 228 milyar dolar oldu. Bu bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 daha yüksek bir rakam. Düşük faiz oranları ve uyumlu borç piyasaları, sektöre tahsis edilen güçlü fon miktarı ile yatırımları pozitif yönde etkiledi.

Yatırımcıların yüzde 80’i alternatif varlıklara yöneliyor
Gayrimenkul sektörü, tahvil faizleri ve faiz oranlarının hala düşük seyretmesiyle birlikte, özellikle de hisse senedi piyasaları dışında yatırım düşünenler için cazip oluyor. Varlık yönetimi araştırma grubu Preqin tarafından Aralık ayında yapılan bir araştırmaya göre, kurumsal yatırımcıların yaklaşık yüzde 80'i alternatif varlıklara -hisse senedi ve tahvillerin dışında - yatırım yapıyor. Gayrimenkul fonları yöneticilerine göre ABD'de, Başkan Donald Trump’ın vergi reformları, yatırımcı güvenini olumlu yönde destekledi. JLL’ye göre, Avrupa piyasaları da 2017'de gayrimenkul yatırımcılarının kesilmeyen iştahıyla birlikte satış hacimlerinde yüzde 22'lik bir artışla güçlü bir performans gösterdi. Ancak Londra’da durum Brexit sonrası pek iç açıcı değil. Çoğu emlakçı satış işlemlerinin çok uzun süre almasından şikâyetçi. Asya cephesinde ise Çin merkezi yönetiminin denetimi artırıcı düzenleyici önlemleri Dalian Wanda gibi gayrimenkul devlerinin satışlarını frenlemedi ve pazardaki büyümeyi yavaşlatamadı. JLL’ye göre Asya-Pasifik Bölgesinde 2017'nin dördüncü çeyreği, üç aylık işlem hacimleri için yeni bir rekora imza attı. Bununla birlikte, Asyalıların Avrupa emlak pazarlarına olan ilgisi, Londra'daki Cheesegrater ve Walkie-Talkie Ofis Kuleleri de dahil olmak üzere geçen yıl gerçekleşen bir dizi dönüm noktası anlaşmasıyla güçlü kalıyor.

Asyalıların gözü ganimet varlıklarda
Uluslararası gayrimenkul hizmetleri sağlayıcısı CBRE şirketine göre ABD emlak pazarında boy gösteren Asyalı yatırımcılar "ganimet varlıklar "olarak adlandırılan Manhattan Ofis Kuleleri gibi büyük yatırımlara odaklanmış vaziyette. BNP Paribas Gayrimenkul Departmanı verilerine göre 2017 yılında Asya-Pasifik Bölgesi emlak gruplarının sonlandırdığı anlaşma sayısı 2016 yılını ikiye katlayarak 26.4 milyar euroya tırmandı. Küresel emlak sektörüne karşı büyük bir tehdit unsuru teşkil etmemesine rağmen, 2018’de bir miktar gerileme öngörülüyor olsa da, acentalar artık yüksek fiyatların talep edildiğini söylüyor.

CBRE'nin baş ekonomisti Richard Barkham, “Değerleme endişeleri, yatırımcıların önemli bir azınlığın endüstrinin gelecekte güçlü performanslarını sürdürüp sürdüremeyeceğini sorgulamaları anlamına geliyor” diyor.
 


Geri Dön