24 / 11 / 2024

Emre Arolat, Sancak Camii ile mimarlık oscarına aday!

Emre Arolat, Sancak Camii ile mimarlık oscarına aday!

Ünlü mimar Emre Arolat Büyükçekmece'de yerin 6 metre altında cami tasarladı. Arolat mimari harikası projesiyle Barselona'da büyük ödül için yarışacak




Dünyaca ünlü, mimarımız Emre Arolat yine ilginç bir mimari projeyle gündemde. Yer, Büyükçekmece Gölü'ne açılan bir vadinin en yüksek noktası... Uzun zaman tarla olarak sürülmüş, şimdilerde üzerinde ot, çalı ve envai yeşilliğin bittiği toprak... Zeminden geçen TEM, vadiyi ikiye bölüyor. Vadinin yakınında Alkent 2000, Pelican Hill gibi birçok site var... 'Bu ne böyle, mağara mıdır nedir' diye bir soru geliyor insanın aklına. O çılgın kalabalığın ve inşaatların dışında duran Sancak Camii. Arolat'ın yeni projesi. Anadolu Yakası'nda geçen yıl açılan Şakirin Camii'nden sonra başlanan mimari harikası proje bir yıl içinde tamamlanacak. Büyükçekmece'de yerin 6 metre altına yapılacak cami Şakirin Camii'nden sonra Türkiye'nin ikinci modern mimari projesi olacak. 2 milyon dolarlık cami projesiyle Arolat, Barselona'da "Dünya Mimarlık Ödülü" için yarışacak. Ünlü mimar, "Genellikle cami yapımı sosyal bir gösteriş aracına, cami mimarlığı da bu gösterişin ete kemiğe bürünmüş nesnesine aracılık ediyor. Ancak benim yapacağım sade ve mütevazı olacak" diyor.

DİREKSİZ BİR MEKAN OLACAK

Arolat, projesini şöyle anlatıyor: "Osmanlı'daki kent duvarı, duvardan sonra avlu, son cemaat yeri, ondan sonra esas ibadet yeri silsilesi çok kentsel bir kurgu. Direksiz, hiçbir konvansiyonel yapısal unsur barındırmayan bir mekan olacak."

DÖRT PROJE İLE YARIŞIYOR

Arolat, Barselona'daki "Dünya Mimarlık projesiyle değil, toplam 4 projeyle katılıyor. Ünlü mimar, Bodrum Vicem Yalıları, Sancak Camii, Antakya Otel ve Yalova Raif Dinçkök Kültür Merkezi ile farklı kategorilerde jüri karşısına çıkacak.

BİR MAĞARAYI ANDIRIYOR

Caminin üst avlusundaki parkın etrafını çevreleyen yüksek duvarlar, dışarıdaki karmaşık dünya ile kamusal parkın huzurlu atmosferi arasındaki belirgin sınırı vurguluyor. Parktan dışarı uzanan uzun saçak ise dışarıdan algılanan tek mimari unsur olarak beliriyor. Bu saçağın altında yer alan yapıya parkın içinden geçen üst avludaki bir yol ile erişilebiliyor. Arazide ilerleyip, tepeden aşağıya inerek duvarlar arasından camiye girince, dışarıdaki dünya tamamen geride bırakılıyor ve yapı bütünüyle topografya ile bütünleşiyor. Basit bir mağarayı andıran camide Kıble duvarı boyunca yer alan yarıklar, ibadet alanının yönelimini güçlendirirken, güneş ışınlarının da iç mekana süzülmesini sağlıyor.

DUBAİ'DE BÜYÜK ÖDÜL

Emre Arolat cami projesi için çalışırken bir yanda da başka bir heyecan yaşıyor. Yalova'daki Raif Dinçkök Kültür Merkezi yapısı ile 2011 Cityscape Dubai Ödülleri'nde "Kültür Yapıları" kategorisinde büyük ödüle layık görüldü.
Sabah/SİNAN ÖZEDİNCİK


Geri Dön